Головна Новини Світ США Коли в кращому разі отримаємо допомогу від США: що має пробудити американський політикум
commentss НОВИНИ Всі новини

Коли в кращому разі отримаємо допомогу від США: що має пробудити американський політикум

Після виходу Конгресу з канікул 8 квітня, швидше за все, триватимуть дебати щодо надання допомоги Україні

28 березня 2024, 15:58 comments1590
Поділіться публікацією:

У США близько півроку продовжуються дивні танці навколо виділення допомоги Україні. Глава Білого дому Джо Байден запропонував збільшити податки для мільярдерів із 8,2% до 25%, пустивши частину отриманих коштів на підтримку нашої країни. Спікер Палати представників Майк Джонсон нібито хоче винести на голосування пакет з допомогою України після виходу конгресменів із чергових канікул – у квітні. У той же час екс-президент США, який має шанси повернутися до Білого дому Дональд Трамп, який фактично керує Джонсоном і частиною парламентаріїв-республіканців, схоже, має намір зробити все, щоб максимально зменшити або зовсім припинити допомогу Україні. Як події можуть розвиватись далі? Чи є ще шанс в України отримати значну допомогу від США (а, якщо є – коли)? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Коли в кращому разі отримаємо допомогу від США: що має пробудити американський політикум

Допомога Україні. Фото: з відкритих джерел

Раніше за травень ми не отримаємо нічого

Експерт програми "Міжнародна та внутрішня політика" аналітичного центру Український інститут майбутнього Ігор Тишкевич прогнозує, що найближчого місяця танці навколо допомоги продовжуватимуться.

Конгрес виходить із канікул 8 квітня, нагадує він. До цього нічого очікувати не доводиться.

"А після виходу, швидше за все, триватимуть дебати. І в кращому для нас випадку протягом двох тижнів після початку роботи Конгресу буде, нарешті, прийнято якесь рішення. Але потрібен ще час на зведення бюджету, на виділення власне пакетів", – пояснює експерт.

Тобто, уточнює він, раніше за травень ми не отримаємо нічого. Хіба що щось на кшталт медведівського "грошей немає, але ви — тримайтеся".

"В підсумку, американська допомога може прийти до нас у вигляді боєприпасів та озброєнь лише до кінця травня, – вважає Ігор Тишкевич. – Саме на цей час Росія планує активізувати наступальні дії. Якщо на той час допомоги від США не буде — це вплине на ситуацію на фронті, у політичному полі, у розкладах щодо виходу на процес переговорів".

"Російський фактор" стає домінуючим

Телеведучий, медіаексперт, політичний оглядач Сергій Дойко нагадує, що українці мають питання, відповідь на яке після 2014 року чітко характеризує – друг ти нам чи ні. Питання це: "Чий Крим?". І він більш, ніж впевнений, що зараз у США, у контексті передвиборчої кампанії, внутрішньополітичної боротьби між республіканцями та демократами, питання: "Як ти ставишся до Росії?" буде приблизно таким самим ключовим, як для нас "Чий Крим?".

"Спілкуючись із відомими американськими аналітиками, зокрема з адвокатом, політичним стратегом, членом Ради директорів міжнародного правозахисного агентства WEST SUPPORT (США) Юрієм Ванетиком, я неодноразово чув, що "російський фактор" у контексті виборчої кампанії стає домінуючим. Тобто не так уже говорять про Україну, як про ставлення до Росії (в контексті, зрозуміло, і російської агресії проти нашої країни, і заяв представників путінського режиму щодо Заходу тощо). Демократи звинувачують Трампа в проросійськості, республіканці намагаються дорікати Байдену за недостатньо жорстку позицію щодо РФ. Все це так чи інакше проєктується на ситуацію навколо виділення допомоги Україні", – пояснює Сергій Дойко.

Він вважає, що теракт у "Крокус Сіті Холлі" та шалені спроби Кремля пов'язати це з Україною, та ще й "накидати" на Захід загалом та США зокрема – стане лакмусовим папірцем для багатьох американських політиків.

"Настільки груба гра, такі відверті танці на кістках своїх громадян, спроба прив'язати сюди Україну та США, повинні добряче струсити навіть тих, хто намагався під тим чи іншим соусом блокувати підтримку нашій країні. Тому що продовження таких дій означатиме підігравання РФ, яка вкотре плюнула в обличчя всьому демократичному світу на чолі зі США. Світу, який, до речі, попереджав російську владу про загрозу терактів. Але Путін тоді посміявся з цих попереджень. А тепер намагається виставити Україну та Захід винними у тому, що "проґавили" російські спецслужби. Схоже, що подібні випади Кремля просто не залишать республіканцям вибору – і допомогу Україні проголосують уже у квітні", – прогнозує Сергій Дойко.

Затягується все зі зрозумілих причин

Політтехнолог, партнер SIC Group, голова Інституту демократії та розвитку PolitA та партії "Національна платформа" Катерина Одарченко поділилася таким коментарем:

"У лютому на Мюнхенській безпековій конференції один з лідерів демократів, екс-спікер Палати представників (причому двічі) Ненсі Пелосі чітко дала зрозуміти, що допомога Україні буде виділена. Те саме підтвердив під час недавнього візиту до Києва радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван. Причому запевняв, що парламентарі підтримають саме варіант із виділенням 60 млрд доларів допомоги. Я також вважаю, що відповідний законопроєкт проголосують".

За словами експерта, затягується все зі зрозумілих причин – йде торг між демократами та республіканцями, кожен намагається отримати свої бонуси.

"Ті ж республіканці, – зазначає Катерина Одарченко, – ведуть інформаційну кампанію у стилі "давайте менше витрачати назовні, а більше – усередину". Але, гадаю, найбільш реалістичним виглядає отримання нами допомоги до кінця весни".

Читайте також на порталі "Коментарі" — бойові дії в Україні посилюються: Зеленському та компанії дали пораду у США.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

28 березня 2024, 16:21

Тобто навіть у США пропонують щось змінювати щоб мати гроші для українських юдейських розкрадачів. В самій Україні роздутий чиновницький апарат зростає і краде ще більше. Жодним чином змінюватись не буде. Оце так виховали паразитів, а вас попереджали. Українці не будуть змінюватись за жодних обставин. Вони будуть верещати від болю але продовжувати їсти кактус. Тому і програли! Тому і не мають майбутнього!


Новини