Головна Новини Світ США Про що говорять пропозиції Джонсона щодо допомоги Україні: чи справді з'явився шанс
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорять пропозиції Джонсона щодо допомоги Україні: чи справді з'явився шанс

Спікер представив формальну альтернативу сенатському законопроекту

18 квітня 2024, 11:27
Поділіться публікацією:

Спікер Палати представників Конгресу США – республіканець Майк Джонсон представив три окремі законопроекти про надання допомоги Україні, Ізраїлю та союзникам в Індо-Тихоокеанському регіоні. І президент Джо Байден висловив готовність підписати їх у разі схвалення нижньої та верхньої палат парламенту. Як оцінюєте нові пропозиції та перспективи їхнього прийняття? Про що говорять загалом останні дії як республіканців, так і демократів у ракурсі підтримки союзників і партнерів? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Про що говорять пропозиції Джонсона щодо допомоги Україні: чи справді з'явився шанс

Майк Джонсон. Фото: з відкритих джерел

У новій пропозиції по підтримці України є деякі відмінності

Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко зазначає, що законопроекти спікера нижньої палати Конгресу США Майка Джонсона про міжнародну підтримку, зокрема й для України, це очікувані ініціативи.

"Вони були анонсовані. З боку більшості республіканської більшості в нижній палаті Конгресу США це компромісне рішення, – наголошує експерт. – З одного боку, це відповідь республіканців Білому Дому та Сенату. Формальна альтернатива сенатському законопроекту, що підтримувався президентом Байденом. Замість загального пакету міжнародної допомоги, як пропонували сенатори, конгресмени-республіканці запропонували чотири окремі законопроекти, зокрема, як вони пропонували і раніше, окремо про допомогу Україні та Ізраїлю. Але, по суті, за змістом – це майже те саме, що пропонувалося і в сенатському законопроекті. Це також компроміс для самих республіканців, частина яких виступала за посилення підтримки України, а деякі проти будь-якої підтримки нашій країні".

Проте, продовжує політолог, Майк Джонсон узгодив питання підтримки України з Дональдом Трампом. І оскільки після атаки Ірану на Ізраїль виникла негайна необхідність проголосувати підтримку Ізраїлю, одночасно треба проголосувати й підтримку Україні.

"За процедурою – для того, щоб усі ці законопроекти були затверджені, потрібна підтримка 2/3 членів нижньої палати Конгресу США. Тобто, зокрема, і конгресменів від Демократичної партії. Тому пакетний підхід зберігається, але у тій формі, яка відповідає інтересам республіканців", – пояснює Володимир Фесенко.

Він звертає увагу, що загальна сума підтримки України залишається приблизно тією ж, що у сенатському законопроекті – 61 млрд доларів. Але є й деякі відмінності. Зокрема, фінансова підтримка Україні надаватиметься на умовах кредиту (це позиція Трампа), половину якого, щоправда, через деякий час можна буде списати рішенням президента США.

"Крім того, конгресмени рекомендують керівнику своєї держави надати Україні далекобійні ракети ATACMS. Але остаточне рішення знову-таки буде за президентом США. Це наводить на думку, що текст цього законопроекту хоча б частково погоджено з Білим Домом. А це дає підстави припускати, що допомогу Україні, як і інші подані законопроекти, буде затверджено і в Палаті представників Конгресу, і в Сенаті", – вважає експерт.

Очікується, продовжує він, що ці законопроекти голосуватимуться в суботу – 20 квітня.

"Вперше за останні півроку з'явився реальний шанс нарешті затвердити допомогу Україні. Однак залишаються й деякі ризики, – попереджає Володимир Фесенко. – Чи буде дві третини голосів конгресменів за ці законопроекти? Чи не станеться збоїв із голосуванням за окремі законопроекти? Наприклад, проголосують за допомогу Ізраїлю, а за допомогу Україні голосів не вистачить, або навпаки... Ще одна проблема – наступного тижня Сенат не працюватиме у пленарному режимі до початку травня. Отже, велика ймовірність, що він затвердить ці законопроекти лише у травні. Але ще є надія, що необхідність термінової військової підтримки як Ізраїлю, так і Україні сприяє тому, що сенатори таки проголосують ці законопроекти ще у квітні".

Якщо все буде нормально, і законопроект про допомогу Україні буде проголосований і підписаний президентом США, то це означатиме, що принцип двопартійної підтримки України, як і раніше, працює у Штатах, хоч і не без проблем, резюмує експерт.

Допомога Україні не входить в інтереси Трампа

Голова Центру дослідження соціальних перспектив Донбасу, екс-член української делегації у Тристоронній контактній групі щодо врегулювання конфлікту на Донбасі Сергій Гармаш поділився такою думкою:

"Я не вірю в те, що республіканці раптом схаменулися – і вирішили допомогти Україні. Та ще й із бонусами типу зафіксованої у законопроекті вимоги до президента США надати нам ракети ATACMS. Не впевнений, що після того, як розділять допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню на різні законодавчі акти, підтримка нашої країни зрештою пройде".

На думку експерта, поки що виглядає так, що спікер Джонсон, який півроку блокував ухвалення відповідного рішення, робить гарне обличчя – не більше. Щоб потім сказати – я зробив усе, що допоміг, але депутати не підтримали...

"Очевидно, що допомога Україні не входить в інтереси Трампа, відповідно – республіканців, які хочуть повернутися до влади, що можуть отримати лише за ставки на Трампа як кандидата у президенти, – пояснює Сергій Гармаш. – А Трамп хоче вирішити “українську проблему” (як він це бачить) особисто. Для чого йому потрібно затягнути виділення нам допомоги. І те, що Джонсон так різко передумав, вставши на бік України більше нагадує гру. Дуже хотілося б, щоб я помилявся. Але поки що не схоже, що інтереси Трампа змінилися або що Джонсон вийшов з-під його контролю".

Експерт вважає, що багато що залежить від можливості впливу Білого Дому на конкретних конгресменів-республіканців, щоб вони проголосували законопроект про підтримку України.

"Які ці можливості – ми не знаємо. Сподіватимемося, що вони є, що США справді зацікавлені у виділенні допомоги Україні, у тому, щоб ми не програли", – зазначає Сергій Гармаш.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у чому цинізм США щодо України: чи можемо ще розраховувати на допомогу Вашингтону.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини