Головна Новини Світ США Що чекати Україні від Трампа на чолі США: чи є ще шанс на отримання допомоги
commentss НОВИНИ Всі новини

Що чекати Україні від Трампа на чолі США: чи є ще шанс на отримання допомоги

Дональд Трамп має всі шанси вдруге заїхати до Овального кабінету як господар Білого Дому

5 березня 2024, 11:00 comments10273
Поділіться публікацією:

Верховний суд США відхилив спроби штату Колорадо виключити Дональда Трампа з виборчих бюлетенів на пост президента США. І, схоже, саме він буде ставлеником від Республіканської партії під час виборів. Тим часом питання допомоги Україні залишається у підвішеному стані. Як ситуація може розвиватись далі? Чи є ще шанс отримати допомогу? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Що чекати Україні від Трампа на чолі США: чи є ще шанс на отримання допомоги

Дональд Трамп. Фото: з відкритих джерел

У питаннях глобальної безпеки за Трампа все виглядало досить оптимістично

На думку професора кафедри політичних наук у КНУ ім. Шевченка, політолога Ганни Малкіної, поки що все виглядає так, що Дональд Трамп має не просто всі шанси виграти праймериз від Республіканської партії, але й вдруге заїхати до Овального кабінету як господар Білого Дому.

"Соціологічні опитування показують, що розрив між Трампом і Байденом зростає на користь першого, а боротьба за 10% тих, хто не визначився, стає все напруженішим. Демократам не вдалося дискваліфікувати Трампа в судовому порядку і, зважаючи на все, до виборів уже не вдасться. Тому важливо розуміти, що чекати від такої перспективи Україні", – вважає експерт.

Вона наголошує, що образ Трампа у нас традиційно демонізується. Однак, зазначає Ганна Малкіна, якщо уважно подивитися на справи Трампа на посаді президента, то у питаннях глобальної безпеки все виглядало досить оптимістично.

"По-перше, за Трампа не було жодного серйозного загострення існуючих міжнародних конфліктів чи появи нових. По-друге, двічі відбулося розширення НАТО: у 2017 році приєдналася Чорногорія, у 2019-му – Північна Македонія. По-третє, було поставлене питання про реальну, а не формальну участь членів Альянсу в частині фінансування оборонного сектору на рівні не менше 2% від ВВП кожної країни, що є справедливим. Щодо України, то й тут ситуація покращилася: збройне протистояння на Донбасі за 2017-2021 роки зійшло до мінімуму, а Україні було поставлено сучасну американську зброю – переносні протитанкові установки "Джавелін", які дуже допомогли на початку широкомасштабної війни. Тому нам треба розуміти, що навіть, якщо Трамп стане президентом вдруге і не дуже хотітиме допомагати Україні, він точно не захоче програти Россії. Адже гіпотетичне падіння України – це гучний ляпас "світовому жандарму", яким останні тридцять років є США", – пояснює політолог.

Щодо поточної ситуації з допомогою Україні, то, на жаль, ми опинилися в заручниках американських президентських перегонів, констатує Ганна Малкіна.

"Потрібно зазначити, – продовжує вона, – що ні демократи, ні республіканці не виступають проти допомоги, протистояння йде у контексті, хто запише собі цю допомогу в актив. І було б непогано, якби обидві партії змогли знайти компроміс, який влаштовує обидві сторони. Чи вийде це, побачимо наприкінці березня — на початку квітня. Водночас сумно усвідомлювати, що такої ситуації взагалі могло не бути, якби запрацював широко анонсований ленд-ліз, який давав повноваження президенту США не зв'язувати себе по руках та ногах голосуваннями в Конгресі. Але, на жаль, термін його запуску минув у вересні 2023 року. А чому про нього забули одразу після підписання – велике питання".

Чи вдасться поставити питання про допомогу Україні на голосування без спікера Джонсона – поки не зрозуміло

Політолог, директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала розмірковує так:

"Був період, коли (і президент Зеленський на цьому наголосив) про Україну на Заході стали менше говорити. На другий план нас певний час відсунула війна між Ізраїлем і ХАМАС на Близькому Сході, деякі внутрішньополітичні процеси у різних країнах. Але зараз у тих же США про Україну говорять, мабуть, більше, ніж про Ізраїль. І саме в контексті виборчого процесу, який набирає обертів".

При цьому, продовжує експерт, діючий президент-демократ Джо Байден намагається зробити однією з "фішок" своєї передвиборчої кампанії питання клімату. Він навіть нещодавно, виступаючи перед спонсорами Демократичної партії у Сан-Франциско, коли назвав Путіна "сучиним сином", який погрожує ядерною зброєю, наголосив, що основна загроза – кліматичні проблеми. Тим самим дещо зміщуючи фокус із російсько-української війни, акцентує Віталій Бала.

"Але те, що Україна використовуватиметься і республіканцями, і демократами під час цих виборів для ослаблення один одного – факт. Республіканці звинувачують демократів у тому, що ті неправильно допомагають Україні (чи то не так, чи то надто багато). Демократи звинувачують республіканців у тому, що вони блокують підтримку нашої країни. У хід йдуть соціально-економічні проблеми (наприклад, незаконні мігранти, інфляція тощо), під які так чи інакше підв'язують російсько-українську війну, яка, по факту, є протистоянням між РФ і Заходом, на чому, до речі, акцентують уже практично всі", – наголошує політолог.

Що стосується виділення нам допомоги, зазначає він, то, на жаль для нас, зі збільшенням шансів Трампа стати єдиним їх кандидатом на вибори (і зростанні ймовірності, що він вибори виграє), зменшується кількість республіканців у тій самій Палаті представників, готових голосувати як велить їм серце, а не Трамп.

"Чи вийде поставити питання на голосування без спікера Майка Джонсона – поки що не зрозуміло. Натомість відомо, що він уже спорудив альтернативний варіант, де значно урізано допомогу нашій країні. Швидше за все, законопроєкт про зовнішню допомогу в результаті буде проголосований. Але є побоювання, що сума там виявиться значно меншою за початкові 60 мільярдів доларів", – констатує Віталій Бала.

Читайте також на порталі "Коментарі" — що вирішиться у США після "супервівторка": яку гру ведуть трампісти.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини