Головна Новини Світ США Що означатиме для України повернення Трампа до Білого дому: які торги йдуть у Конгресі
commentss НОВИНИ Всі новини

Що означатиме для України повернення Трампа до Білого дому: які торги йдуть у Конгресі

Є ризик, що Європі доведеться самій, без США, витягувати допомогу Україні

20 листопада 2023, 11:07
Поділіться публікацією:

На фоні продовження тертя між республіканцями та демократами в парламенті США щодо підтримки України президент нашої країни Володимир Зеленський закликав усіх партнерів дати однозначний сигнал Росії про те, що ніякої втоми немає – і допомога Україні продовжиться. Тим часом видання The Economist назвало колишнього президента США Дональда Трампа людиною, яка становить найбільшу небезпеку для світу в 2024 році. Особливо, якщо Трамп, який лідирує зараз серед республіканців як потенційний висуванець, переможе на президентських виборах за рік. Експерти проаналізували для порталу "Коментарі" те, що відбувається в США, де рейтинг Байдена, що стрімко падає, та й його вік (20 листопада виповнився 81 рік), явно грають проти демократів, а внутрішні процеси починають означати більше, ніж зовнішні.

Що означатиме для України повернення Трампа до Білого дому: які торги йдуть у Конгресі

Підтримка України. Фото: з відкритих джерел

Немає підстав вважати, що обрання Трампа на другий термін може мати позитив для України

Володимир Дубовик, директор Центру міжнародних досліджень, доцент кафедри міжнародних відносин Одеського національного університету імені Мечникова, який викладає, зокрема, в США, поділився таким коментарем:

"На сьогоднішній день немає підстав вважати, що шанс на обрання Трампа на другий термін може мати позитив для України. Публічна риторика колишнього президента та його соратників – антиукраїнська. По суті вона не просто ставить під сумнів продовження допомоги Україні, а й представляє нашу країну в негативному світлі в цілому".

Інші західні союзники України побоюються, зазначає експерт, що опозиція з боку прихильників Трампа ускладнить ключову, лідерську роль США у наданні допомоги Україні навіть на найближчому етапі. Не кажучи вже про можливу перспективу повернення Трампа до Білого дому.

"Робляться спроби підготуватися до неблагополучного сценарію, коли Європа має сама, без США, витягувати допомогу Україні. Але зробити це буде непросто", – констатує Володимир Дубовик.

У США українське питання дуже політизується, ним маніпулюють

Політтехнолог, партнер SIC Group, голова Інституту демократії та розвитку PolitA та партії "Національна платформа" Катерина Одарченко нагадує, що американські парламентарі проголосували, а президент підписав тимчасовий бюджет на два місяці, щоб не було "шатдауна" (невиплат зарплат бюджетникам). І в цьому документі немає допомоги ні Україні, ні Ізраїлю.

"Республіканці хочуть поділити пакети допомоги Україні та Ізраїлю. За підтримку Ізраїлю вони виступають беззастережно. Це і результат стратегічної співпраці протягом понад 70 років, і цілеспрямована робота ізраїльських лобістів, включаючи численні громадські організації США. Ситуація з Україною складніша, особливо на фоні цілеспрямованої кампанії з дискредитації нашої країни, зокрема через російських агентів впливу", – пояснює політтехнолог.

Очевидно, продовжує Катерина Одарченко, що Іран підтримує ХАМАС та Хезболлу, а також війну Росії проти України. Як і те, що режим РФ є таким самим терористичним як і ХАМАС. І ці паралелі нещодавно вкотре проводив Байден.

"Проте в виборчій кампанії, що набирає обертів, українське питання дуже політизуються, ним маніпулюють. І це відбивається на пробуксуванні з ухваленням закону про підтримку нашої країни. Це не означає, що республіканці підтримують Путіна та його агресію, – наголошує експерт. – Але це означає, що вони бачать бюджетний процес інакше, ніж демократи. І не хочуть голосувати пакетом за Україну та Ізраїль. Не проти надання нам озброєнь, але хочуть більше звітності і щодо цього вектора, і щодо інших".

При цьому те, що відбувається зараз у Конгресі – не так про бюджет на зовнішню політику, як торг за якісь внутрішньоамериканські моменти, резюмує Катерина Одарченко.

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому у США питання допомоги Україні знову підвисло: у чому головна інтрига.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини