Головна Новини Світ США У США новий спікер Палати представників з оточення Трампа: що це означає для України
commentss НОВИНИ Всі новини

У США новий спікер Палати представників з оточення Трампа: що це означає для України

Швидше за все, гроші від США для України протягом року ще будуть, щоправда, частину видатків доведеться брати на себе Європі

26 жовтня 2023, 13:10
Поділіться публікацією:

У США через три тижні нарешті з'явився новий спікер Палати представників. Ним став представник трампістського крила Республіканської партії Майк Джонсон, який не дуже симпатизує Україні. Раніше екс-президент США та найвірогідніший кандидат від Республіканської партії на цю посаду на виборах-2024 Дональд Трамп "збив" проукраїнського кандидата Тома Еммера. Що означає для України такий розклад? Як ситуація може розвиватись далі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

У США новий спікер Палати представників з оточення Трампа: що це означає для України

Майк Джонсон. Фото: з відкритих джерел

Нам слід навчитися взаємодіяти як із демократами, так і з республіканцями

Політтехнолог, співзасновник Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький розмірковує так:

"Логічно, що ніхто в Республіканській партії не хоче сваритися з її найвпливовішим політиком – Трампом. Який, за всіма прогнозами, стане головним кандидатом РП на наступних президентських виборах (і має шанси знову повернутись до Білого дому). Зважаючи на його дріб'язковість, злопам'ятність, мстивість, більшість намагається з ним не входити в контри. А те, що Джонсон підтримував ті чи інші позиції Трампа, не говорить про те, що він затятий трампіст. Просто він розуміє внутрішньопартійні реалії. І, до речі, після того, як став спікером, уже заявив, що готовий до діалогу з Байденом щодо допомоги Україні".

На жаль, продовжує експерт, українські громадськість і дипломатичний корпус припускалися і припускаються багатьох помилок, оцінюючи ситуацію в США. А там зараз, наголошує він, досить висока ймовірність того, що Трамп переможе у листопаді 2024-го на президентських виборах.

"Не можна ставити все виключно на Байдена. Нам слід, нарешті, навчитися взаємодіяти як із демократами, так і з республіканцями. Тому що важливою є саме двопартійна підтримка, – пояснює Олексій Голобуцький. – Як би там не було, гроші від США для України протягом року ще будуть. Щоправда, частину витрат доведеться брати Європі – і такі сигнали вже йдуть. А далі все залежатиме від результатів виборів у Штатах. Військову допомогу ми отримуватимемо від американців у будь-якому випадку (адже це розкочегарює саме їх ВПК), а от з економічною можуть з'явитися проблеми".

Допомогу нам не зменшать, але посилять контроль за нею

Політексперт, кандидат політичних наук, історик Олександр Палій вважає, що те, що відбувається, слід розглядати в контексті внутрішньої політики США.

"Ситуація демонструє, що позиції Трампа у Республіканській партії досить сильні. І у його прихильників усередині цієї політсили вистачає натиску, міцності, щоб міняти спікерів Палати представників, – зазначає експерт. – Щодо допомоги Україні, думаю, її точно буде виділено. Хоча б тому, що у Республіканській партії достатньо людей, які розуміють, що це – в національних інтересах США, як неодноразово акцентував президент-демократ Джо Байден".

Крім того, продовжує Олександр Палій, громадська думка у Штатах виступає за продовження надання такої допомоги нашій країні.

"Нема сумнівів, що республіканці висуватимуть якісь умови, підв'язуючи під них підтримку України у протистоянні з РФ. Але прямо ставати на сторону Путіна було б для республіканців самогубно з погляду електоральних симпатій, – пояснює експерт. – Думаю, що допомогу нам не зменшать, але посилять контроль за нею".

Читайте також на порталі "Коментарі" — що міцно пов'язує США та КНР: чи є ризик прямої ескалації.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

26 жовтня 2023, 12:42

І в цій статті і раніше і по всіх ЗМІ, "експерти" вчать як працювати і лобіювати свої, на 60% здирницькі, інтереси. Ніхто так і не каже, що треба змінюватись, ставати на шлях доброчесності. Тобто переконувати не брехливою пропагандою Портникова-Соловйова, а реальними (не імітованими) справами. Бо посилення контролю, а потім посилення контролю над контролерами, це як із санкціями - обхідний шлях знайдуть. До речі: он на Кінжали купують все, що потрібно. Тут питання, їх справді розробили, чи зібрали з імпортних комплектуючих? Тоді чому ми ще з Порошенка Свинарчука і Турчинова робимо вистави і пиляємо гроші на власні розробки? Підіграємо ворогу? Нема розуму збирати з готового?


Новини