Головна Новини Світ США Як Трамп хоче "продати" допомогу Україні: що в підсумку отримає Київ
commentss НОВИНИ Всі новини

Як Трамп хоче "продати" допомогу Україні: що в підсумку отримає Київ

У боротьбі за голоси виборців, що не визначилися, як демократів, так і республіканців, Трампу здалося правильним не заперечувати необхідності підтримки України

20 березня 2024, 13:28 comments2788
Поділіться публікацією:

Незважаючи на тиск з боку Білого дому, європейських партнерів, незважаючи на те, що РФ уже отримала через затягування допомоги з боку США тактичну перевагу на полі бою, республіканці в Конгресі гальмують виділення підтримки Україні. Тим часом, в Адміністрації президента Джо Байдена вже відкинули пропозицію республіканців виділити допомогу Україні в кредит, а не безоплатно, як передбачає вже ухвалений у Сенаті законопроєкт. У Пентагоні наголошують, що через затримку допомоги США для України "ризики зростають щодня". Але вдіяти, схоже, нічого не можуть. Чому США поринули в подібну політичну кризу, яка рикошетить і по Україні? Як ситуація може розвиватись далі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Як Трамп хоче "продати" допомогу Україні: що в підсумку отримає Київ

Дональд Трамп. Фото: з відкритих джерел

Трамп намагається досягти з Україною прямої домовленості

На думку керівника Центру громадської аналітики "Вежа" Валерія Клочка, Трамп та його політтехнологи усвідомили, що українське питання може бути доречним та привабливим у їхній передвиборчій кампанії.

"Раніше вони відкидали риторику щодо контролю з боку США за тими чи іншими світовими процесами. Трамп сповідує політику протекціонізму, ізоляціонізму, не втручання у зовнішні конфлікти, зосередження на внутрішніх питаннях. Але в боротьбі за голоси виборців, що не визначилися – як демократів, так і республіканців (а такі є завжди), Трампу здалося правильним не заперечувати необхідності підтримки України, але – лобіювати її в такому вигляді, щоб вона менше обходилася американській казні. І історія з пропозицією про надання допомоги в кредит (під нуль відсотків) – з такого розряду. Як і чергові розмови про ленд-ліз", – пояснює Валерій Клочок.

Він акцентує – на те, що такої прямої домовленості Трамп зараз намагається досягти з Україною, вказує нещодавній несподіваний візит до нашої країни сенатора-республіканця Ліндсі Грема. У процесі якого явно обговорювалося і питання, щоб офіційний Київ погодився на американську допомогу в борг.

"У складній для нас ситуації це теж варіант. І, гадаю, ми не повинні його відкидати. Тим більше, якщо в майбутньому вдасться домовитися про реструктуризацію боргів щодо МВФ і так далі", – зазначає експерт.

Для Трампа, продовжує він, такий розклад став би перемогою. По-перше, його партія підтримує допомогу країні, яка страждає від російської агресії. По-друге, це не робиться за рахунок американців. Більше того – гроші, що виділяються, залишаться в США (як було б і у разі грантової допомоги), оскільки їх спрямують на місцеві військові підприємства. Фактично держзамовлення, але на постачання озброєнь та боєприпасів до України.

"Білий дім задум Трампа розуміє. Тому виступає категорично проти такого варіанту. Але при цьому Байден та демократи потрапляють у пастку. І їм, якщо подібний законопроєкт пройде нижню палату, а потім верхню (Сенат) доведеться на це піти", – вважає Валерій Клочок.

Водночас публікація тексту альтернативного сенатському законопроєкту відтягується. Спікер Палати представників Майк Джонсон, який є ставлеником Трампа, не приховує, що ця ініціатива готується. Але він готовий говорити про неї лише після голосування бюджету (дедлайн там 22 березня). Тож інтрига поки що залишається.

"Тим часом, спровокована самим Трампом політична криза в США, ним же зараз успішно використовується. Він фактично доводить ситуацію до катастрофи, а потім пропонує своє рішення, але іншого плану, ніж у демократів", – резюмує Валерій Клочок.

У Трампа прагматична позиція – на першому місці

Телеведучий, медіаексперт, політичний оглядач Сергій Дойко поділився такою думкою:

"Спілкуючись практично щотижня з американцями, я чую, що гроші нам точно виділять, без підтримки не залишать. Але буде якийсь інший формат допомоги. Про це, зокрема, мене попереджав адвокат, політичний стратег, член Ради директорів міжнародної правозахисної агенції WEST SUPPORT (США) Юрій Ванетик. Що ми й бачимо, коли почалася тема щодо варіанта виділення допомоги в кредит".

Республіканці, пояснює експерт, хочуть відрізнятись від демократів. Максимально. У всьому. Особливо в рік виборів.

"Тому, коли демократи говорять про виділення допомоги якнайшвидше та безоплатно, їхні опоненти починають доводити, що потрібно це робити інакше. Не заперечуючи потреби підтримки України, але заперечуючи підхід демократів. І так практично з усіх питань. Звісно, це дуже болісно для нас. Але ми маємо максимально дипломатично та коректно реагувати", – пояснює експерт.

Він наголошує, що Трамп, насамперед, бізнесмен. Навколо себе зібрав таких самих людей, які більше переживають за економічний, ніж за ідеологічний прибуток.

"Прагматична позиція – на першому місці. Плюс – важливість себе протиставити Байдену, загалом Демократичній партії. Тяжка внутрішня політична боротьба. Це не той цирк, який під виглядом виборів проводять у Росії", – наголошує Сергій Дойко.

За його словами, допомога Україні від США неодмінно буде. Але у вигляді кредиту, ленд-лізу чи ще якось не так, як хотіла б Адміністрація Байдена.

"Проти нас грають численні корупційні скандали, які постійно спливають. У тому числі навколо Київського метрополітену тощо. І не доведення до логічного кінця тих чи інших справ проти корупціонерів. А подібні речі в США роздмухуються тими чи іншими силами. І боляче б'ють по позиціях України. Нашій владі (центральній, місцевій) слід активніше працювати в цьому напрямку. Не допускати корупційних ризиків, показово карати корупціонерів. демонструвати усьому світу, що ми боремося із цим внутрішньоукраїнським злом, не лише з російською агресією. Такий підхід точно підштовхнув би тих самих американських законодавців та політиків до більш конструктивного підходу у ракурсі підтримки України", – вважає Сергій Дойко.

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому Джонсон тягне час із виділенням допомоги Україні: як може вирішитись питання.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини