Головна Новини Світ США Підсумки виборів в США: що зміниться після офіційного оголошення результатів
commentss НОВИНИ Всі новини

Підсумки виборів в США: що зміниться після офіційного оголошення результатів

Експерти вважають, що українська влада дуже поспішає, вітаючи Джо Байдена з перемогою на президентських виборах

9 листопада 2020, 16:23
Поділіться публікацією:

Переможцем президентських виборів в США став кандидат від Демократичної партії Джо Байден. За нього проголосували понад 75 млн американських виборців і йому вдалося отримати 290 голосів вибірників при необхідних 270. "Коментарі" разом з експертами розбиралися, що буде відбуватися у США після офіційного оголошення підсумків виборів і що може змінитися для України.

Підсумки виборів в США: що зміниться після офіційного оголошення результатів

Вибори у США. Фото: Bing Guan / Reuters

Ситуація в США ще може змінитися

На думку доктора політичних наук, політичного експерта Валентина Якушика, у США зараз склалася специфічна ситуація.

"Серед американських політтехнологів-демократів, як видається, чимало духовних послідовників не тільки концепції "перманентної революції" Льва Троцького (в одному з її варіантів — практики "кольорових революцій"), але і Володимира Леніна — тактики пріоритетного захоплення пошти, телеграфу, тощо, а також розуміють те, що "з усіх мистецтв для нас найважливішим є кіно". Багато в чому завдяки їхнім зусиллям загальна перевага в голосах, з урахуванням голосів, поданих поштою, виявляється на стороні противників Дональда Трампа. Але це в голосах взагалі, а не в легальних (законних) голосах, зокрема в яких не повинні враховуватися голоси нелегальних мігрантів, які з'явилися невідомо звідки; і в голосах, що з'явилися в результаті специфічних "каруселей" і хитрощів при остаточному підрахунку", — акцентує експерт.

Тут, за його словами, можна згадати відоме формулювання, приписуване одному із соратників згаданих вище практиків революційних трансформацій: "Важливо не як голосують, а як рахують".

Валентин Якушик впевнений: "Президента Трампа в результаті "змови жерців" (фінансистів-глобалістів та їх інтелектуальної й бюрократичної прислуги) готують по давньоєгипетському сценарію сюжету нової реінкарнації долі фараона Ехнатона (Аменхотепа IV) — наруги та забуття після невдалої спроби радикального реформування країни".

Експерт звертає увагу, що в Україні багато хто поспішає в чергове проявити свою навмисну необачність (умисну нерозсудливо). Цього разу — швидше привітати та тим самим підтримати одну зі сторін принципового (удаваного майже есхатологічним) протистояння в США.

"Звичайно, часовий проміжок планування і прогнозування в Україні невеликий — тут би до нових виборів протриматися. Але ж і облік цілком можливих "несподіваних" факторів має велике значення, — впевнений Валентин Якушик. — Адже процедури юридичного оскарження (в судах) результатів підрахунку голосів на виборах ще не завершені. Та й остаточно голосувати будуть виборщики, обрані шляхом загального голосування. А там у них, у виборців, свобода волі. І до моменту їх голосування багато що може змінитися і в інформаційному просторі, і в фізичних аспектах існування суспільства".

Експерт нагадує в цьому сенсі класику радянського кінематографа ("Кавказька полонянка"), зокрема, слова товариша Саахова: "Поспішати не треба".

Валентин Якушик підкреслює, що багато що зміниться в США. І в будь-якому випадку Дональд Трамп стане іншим.

"Особливо після" зради "союзників, попутників і співробітників, — зазначає експерт. — Він може зважитися продовжити здійснення своєї історичної місії "осушувача боліт" і стати лідером загальнонаціонального і міжнародного руху за глибокі зміни та за надію для традиціоналістів і консерваторів".

В Україні ж мало що зміниться в результаті нинішніх виборів в США, вважає експерт.

"Просто може трохи змінитися співвідношення сил між відкритими "грантозалежними" та прихованими дітьми їхніх спільних духовних отців, — пояснює Валентин Якушик. — До серйозних соціальних і політичних потрясінь все залишатиметься рамках старої системи симбіозу зовнішнього управління та квазі-патріотизму. І свідчення цьому — запасливість як "статусних", сановних гравців на українському політичному і бюрократичному олімпі та поблизу нього, так і розташувалися біля його підніжжя. У багатьох з українських політичних діячів і претендентів на таку роль в найближчій перспективі ми побачимо в соціальних мережах масу публікацій фотографій, які свідчать про їх "причетності" до "прогресивних демократичних сил" та інші прояви лояльності ім. Наразі там фігурує Джозеф Байден, іноді Камала Харріс. Але є в запасі не менш значні та цікаві фотографії й з видами представників протиборчої сторони".

Не варто очікувати акцій протесту

Керівник Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків Михайло Дяденко вважає, що після офіційного оголошення підсумків виборів (результатом якого стане, швидше за все, перемога Байдена), ми навряд чи будемо спостерігати численні акції протесту, як це могло бути, якби виграв Трамп.

"Виборці республіканців більш консервативні та законослухняні, — зазначає експерт. — В основній своїй масі вони більш релігійні та не схильні до порушення громадського порядку. Звичайно, можливі локальні акції протесту, маніфестації на підтримку Трампа як особистості, як харизматичного лідера (харизматичного — для "свого" виборця, з так званої американської глибинки, адже для істеблішменту республіканської партії Трамп чужий). Але навряд чи це виллється в щось глобальне. Думаю, що команда Трампа прийме свою поразку".

До того ж, підкреслює Михайло Дяденко, республіканці зберегли контроль над Сенатом, їх представники (і носії ідеології) мають більшість у Верховному Суді. Так що вони зможуть блокувати рішення, що йдуть врозріз з їх інтересами.

"Що стосується України, то нам важливо було б дотримуватися нейтралітету. Але, на жаль, як ми вже бачимо, багато вітчизняних політиків і чиновники дуже поспішають продемонструвати свою лояльність заздалегідь. Байдену і Демократичній партії. Сподіваючись, що таким чином зможуть згодом розраховувати на якісь додаткові бонуси. Насправді ж, така поведінка не викликає справжньої поваги у "сильних світу цього", до яких, як це для нас не прикро, відносяться американські політики і чиновники. На жаль, з політичною культурою у нас все поки вельми сумно, так що гідної реакції, заснованої на перевазі національних інтересів, поки спостерігається мало", — резюмує експерт.

Раніше "Коментарі" писали про можливі наслідки зміни влади в США для України та світу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини