Головна Новини Світ Беларусь Про що говорить «мирна пропозиція» Лукашенка – хто чи що за нею стоїть
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорить «мирна пропозиція» Лукашенка – хто чи що за нею стоїть

Олександр Лукашенко публічно озвучив ті вимоги та погрози, які вже неодноразово озвучував Кремль

31 березня 2023, 15:55
Поділіться публікацією:

Самопроголошений президент Республіки Білорусь (РБ) Олександр Лукашенко під час свого звернення до парламенту та білоруського народу висунув "мирну пропозицію" для України та РФ. Суть у припиненні бойових дій без попередніх умов, а також з неодмінною забороною пересування та перекидання військової техніки для обох сторін. Він також почав брязкати російською ядерною зброєю. Мовляв, РФ може застосувати її у разі загрози свого розпаду (що може стати ймовірним після поразки її окупаційної армії в Україні). Кремль уже висловив готовність обговорити "мирний план" Лукашенка. Про що говорять ці заяви? Як ситуація може розвиватись далі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Про що говорить «мирна пропозиція» Лукашенка – хто чи що за нею стоїть

Олександр Лукашенко. Фото: з відкритих джерел

Білоруська пропозиція – фактично перший пункт китайської

Директор Українського інституту політики (УІП) Руслан Бортник припускає, що суміш мирних пропозицій та погроз, які озвучив Лукашенко, має дві цілі.

По-перше – це атака на американо-українську позицію, яка передбачає реалізацію 10 кроків формули миру президента Зеленського (суть у звільненні ВСІХ територій, після чого – переговори). Тобто спочатку ми проводимо успішний контрнаступ, а потім з сильних позицій сідаємо про щось домовлятися.

"Білоруська пропозиція – фактично перший пункт китайської. Можливо, Лукашенко просуває саме китайський "мирний план". Нагадаю, що нещодавно він відвідував Пекін, де, можливо, отримав відповідні настанови", – розмірковує Руслан Бортник.

План Китаю, нагадує він, передбачає просто зупинку бойових дій та заморожування конфлікту. Після цього починається переговорний процес. Не обов'язково успішний та швидкий. Фактично бачимо у виконанні Лукашенка спробу звинуватити Україну та США у продовженні війни, зазначає директор УІП.

"По-друге, – продовжує він, – це може бути самопіар Лукашенка. Ми пам'ятаємо "Мінські угоди". Можливо, зараз білоруський правитель знову намагається запропонувати себе як модератора переговорів, генератора ніби-то мирного плану. Навряд чи випадково ці пропозиції співпали із заявами прем'єр-міністра Угорщини Орбана (найближча РФ країна в ЄС, судячи з її дій) про те, що Євросоюз розглядає варіант введення в Україну миротворчих сил. Не схоже, що Кремль готовий ухвалити європейську пропозицію. Але він готовий підтримати будь-які тези, спрямовані проти американо-української ініціативи. При цьому путінський режим навряд чи готовий до повної "заморозки" ситуації. Адже це означатиме відмову РФ від заявлених геополітичних амбіцій – і продовження деградації під тиском санкцій та міжнародної ізоляції", – констатує Руслан Бортник.

Всі ці "пропозиції Лукашенка" — просто галас, не більше

Засновник соціологічної компанії Active Group, політичний експерт Андрій Єрьоменко міркує так:

"По суті Лукашенко просто озвучив російські вимоги. Кремль, напевно, три місяці з усіх кутів – ультиматумами, не ультиматумами, використовуючи різних спікерів – вимагає, щоб Україна ні в якому разі не наступала. Не била російську армію. Прийняла якийсь мирний план (зручний саме РФ). І Лукашенко просто повторив ту саму тезу. А по ходу, щоб зробити свої слова вагомішими, погрожує всьому світу російською ядерною зброєю".

Але, зазначає експерт, у застосування ядерної зброї, схоже, не вірить уже ніхто. Якщо на початку зими ще вірили, боялися, прислухалися до російських погроз такого плану, то тепер – ні. Занадто часто йшла РФ на цей шантаж, нівелювавши його початкову силу, пояснює Андрій Єрьоменко.

"Відповідно, всі ці "пропозиції Лукашенка" – просто галас, не більше. Відлуння голосу Путіна, план-максимум Росії. Нам на це звертати увагу не варто, – упевнений експерт. – Слід і надалі спокійно готувати свій контрнаступ, який всіляко намагається загальмувати країна-агресор. Значить – боїться. Значить – продовжуємо готуватися. А, коли і як наступати – справа воєнних. Але що наступати ми – сумнівів немає".

Читайте також на порталі "Коментарі" — що змушує росіян гинути в Україні через ідеї Путіна – чи можуть вони схибити.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини