Головна Новини Світ Беларусь У 2022-му в Білорусі буде гаряче: у чому небезпека ситуації, що загострюється, для України
commentss НОВИНИ Всі новини

У 2022-му в Білорусі буде гаряче: у чому небезпека ситуації, що загострюється, для України

Білорусь може знову бути використана Кремлем у гібридній війні проти України, Польщі та країн Балтії

21 грудня 2021, 08:37 comments1265
Поділіться публікацією:

У 2021 році Білорусь стала прямою і явною загрозою – і Євросоюзу, і Україні. На ЄС руками білоруського режиму, явно не без допомоги Кремля, було обвалено міграційну кризу. У будь-який момент потоки мігрантів можуть розпочати штурм українського кордону з боку Білорусі. Самопроголошений президент Лукашенко вже готовий визнати Крим російським і нашпигувати Білорусь ядерною зброєю. Мінськ і Москва розпочали стрімке зближення в рамках Союзної держави. Видання "Коментарі" поцікавилося в експертів, як ситуація в Білорусі може розвиватися у 2022 році – і як вона може вплинути на Україну?

У 2022-му в Білорусі буде гаряче: у чому небезпека ситуації, що загострюється, для України

Олександр Лукашенко. Фото: з відкритих джерел

Внутрішньополітичний білоруський вектор буде побудований навколо обіцяного Лукашенком референдуму щодо Конституції

Експерт Центру протидії інформаційним агресіям "AM&PM", політтехнолог Олександр Курбан упевнений, що ситуація всередині та навколо Білорусі буде наступного року в ТОПах європейських та світових стрічок новин. Спекотно, вважає він, буде за багатьма напрямками.

"Внутрішньополітичний білоруський вектор буде побудований навколо обіцяного Лукашенком референдуму щодо Конституції та спроб Кремля замінити нинішнього господаря країни на свого, більш поступливого ставленика. Безумовно, референдум проводитиметься у найкращих традиціях радянського та нинішнього російського електорального шоу. Під красивою картинкою ховатимуться масштабні фальшування "народного волевиявлення". А першоджерелом політичної гостроти в країні може швидше бути не реальна опозиція на чолі з Тихановською, розсіяна Польщею та країнами Балтії, а певна проросійська сила, яку Москва кине на розгойдування ситуації з метою позбавити Лукашенка влади. Безумовно, колективний Захід і насамперед країни ЄС спробують скористатися ситуацією та підставити своє плече демократичним силам Білорусі. Але це буде марна трата зусиль і коштів, бо на той час країна вже остаточно пройде точку неповернення на шляху реального злиття з РФ", – прогнозує Олександр Курбан.

Він не виключає, що під акомпанемент внутрішньополітичних дисонансів Білорусь може знову виступити як інструмент гібридної війни Кремля проти України, Польщі та країн Балтії.

"Особливо вразлива у цьому плані буде саме Україна, т.к. більш ніж 1 тис км загального кордону, найближчим часом навряд чи вдасться закрити відповідними силами та засобами, здатними утримати навіть невеликі атаки мігрантів або стримати можливі військові провокації. У принципі, сили для зміцнення українсько-білоруського кордону ми маємо (війська ОК "Північ" і батальйони тероборони), а кошти, яких бракує, завжди можна отримати від західних союзників. Проблема в тому, що для рішучих кроків офіційному Києву поки не вистачає політичної волі. Президент зайнятий самолюбуванням своєю політичною фігурою, яке періодично переривається нападами панічного страху через можливість реваншу Порошенка. Його оточення вирішує свої власні питання, надаючи за пристойну винагороду послуги українським олігархам та агентам впливу Кремля в Україні", – наголошує експерт.

Лукашенко виявився більш спритним маніпулятором, ніж Путін

Військовий експерт, полковник запасу Олег Жданов вважає, що Росії не вдасться наступного року підім'яти під себе Білорусь.

"Лукашенко петлятиме, як заєць, – упевнений експерт. – Адже він підписує ті чи інші документи в рамках Союзної держави, фактично нічого не підписуючи. Його заганяють щоразу в глухий кут, звідки ніби немає виходу, а потім він видає мемну фразу – "ми все підписали, але треба ще попрацювати з документами" – відтягуючи вкотре дату об'єднання з РФ (точніше – поглинання Білорусі путінською Росією)".

Олег Жданов звертає увагу, що навіть після того, як цієї осені Москва та Мінськ підписали майже три десятки програм з об'єднання – поки що власне Союзної держави не видно.

"На мій погляд, Лукашенко грає в притчу про ішака та еміра – хто раніше помре. І тут він виявився більш спритним маніпулятором, ніж Путін, – резюмує експерт. – Постійно переграє російського президента, навіть із найневигідніших положень".

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Лукашенка не дочекалися, поки ЄС схаменеться, ввели дзеркальні санкції.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини