Головна Новини Світ Китай Чи вдалося США та КНР зняти напругу – як виглядає позиція Пекіна щодо війни в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи вдалося США та КНР зняти напругу – як виглядає позиція Пекіна щодо війни в Україні

США розуміють великий ризик втягуватися в конфліктне протистояння одночасно і з Росією, і з Китаєм, тому Вашингтон шукає шляхи діалогу з Пекіном

20 червня 2023, 13:40 comments1356
Поділіться публікацією:

Держсекретар США провів у Пекіні переговори із вищим керівництвом Китайської Народної Республіки (КНР). Запевняє, що нібито отримав обіцянку, що КНР не надсилатиме військову техніку до Росії. У свою чергу президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр закликав китайського прем'єра Лі Цяна, який прибув з візитом до Берліна, використовувати глобальну політичну вагу КНР та її вплив на Росію для досягнення справедливого миру. Тим часом, у розслідуванні Foreign Policy повідомляється, що Китай, схоже, знав про підготовку повномасштабного вторгнення РФ в Україну, а потім уклав з Москвою контракти перед підвищенням ціни на газ. Що можна сказати про останні дипломатичні маневри КНР та навколо КНР? Чи є ймовірність, що Пекін почне сприяти встановленню справедливого миру в Україні, а не псевдомиру з російських лекал? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чи вдалося США та КНР зняти напругу – як виглядає позиція Пекіна щодо війни в Україні

Блінкен і Сі Цзіньпін. Фото: з відкритих джерел

Для США краще формальний нейтралітет Китаю та його миротворчі зусилля, ніж військово-політичне зближення КНР та РФ

Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко впевнений, що візит держсекретаря США до КНР – це не дипломатичні маневри, а спроба зняти надмірно конфліктну напругу у відносинах між цими країнами, які минулого року загострилися через Тайвань і різке посилення геополітичних амбіцій Китаю.

"Про цей візит Байден і Сі Цзіньпін домовлялися ще в листопаді минулого року, і він мав відбутися ще в лютому поточного року, але інцидент із китайською повітряною кулею над США зірвав тоді ці плани. Обидві сторони зацікавлені зараз у знятті конфліктної напруги у двосторонніх відносинах, хоч і з різних причин", – пояснює експерт.

За його словами, для США було б надто ризиковано втягуватися у конфліктне протистояння одночасно і з Росією, і з Китаєм. При цьому бажано не допустити формування прямого військово-політичного союзу між КНР та РФ. А для Китаю, зазначає Володимир Фесенко, надто ризиковано вже зараз йти на системне та гостре військово-політичне протистояння із США та Заходом. Це зруйнує залишки системи економічної глобалізації, вдарить по світовій торгівлі, відповідно створить економічні та соціальні проблеми для Китаю, темпи розвитку якого й так уже знижуються, наголошує політолог.

"Тому обидві сторони намагаються домовлятися, відновлюють політичний діалог. Але протиріччя з-поміж них мають об'єктивний і системний характер. Вони досить масштабні та глибокі, тому не варто очікувати швидких та оптимістичних результатів від політичного діалогу між США та КНР. Позитивним є сам факт такого діалогу, вважає Володимир Фесенко. – Тема війни між Росією та Україною, звичайно, обговорювалася на переговорах Блінкена у Пекіні, але вона не була головною. Напевно, на цю тему відбувся обмін думками та позиціями, які у США та КНР сильно різняться. Інформація про те, що Китай утримуватиметься від постачання військової техніки до Росії, швидше за все, відповідає дійсності та відображає нинішній баланс інтересів США та КНР щодо війни між Росією та Україною. З різних причин це відповідає інтересам обох країн".

Такий самий баланс інтересів, наголошує експерт, існує і щодо "миротворчої місії" Китаю по мирному врегулюванні війни між Росією та Україною.

"Для США краще формальний нейтралітет Китаю та його миротворчі зусилля, ніж військово-політичне зближення КНР та РФ. І для України це цілком прийнятний варіант. У США немає ілюзій щодо готовності та здатності Китаю сприяти справедливому миру в Україні. І у нас не має бути таких ілюзій", – попереджає Володимир Фесенко.

У мирних переговорах щодо завершення війни між Росією та Україною, наголошує він, Китай не гратиме ні на користь Заходу, ні на користь України, ні на користь Росії. Він переслідуватиме свої інтереси.

"Мирні переговори про завершення війни між Росією та Україною є важливими для Китаю з двох причин – у разі успіху вони сприятимуть нормалізації міжнародної торгівлі, а також посилять вплив Китаю на пострадянському просторі та в Європі. Але треба бути реалістами, – закликає політолог. – Китай не має наміру добиватися справедливого миру для України. Він сприймає російсько-українську війну через призму свого протистояння із США. У розумінні причин війни між Росією та Україною позиція КНР майже збігається із позицією РФ. Перемога України сприйматиметься Китаєм як перемога США, а це Пекіну не вигідно".

Але Китаю не дуже вигідна і повна перемога Росії у її нинішній війні з Україною, зазначає Володимир Фесенко. Скоріше, КНР влаштовує послаблення РФ – і посилення її залежності від Китаю.

"Тому Китай, з високою ймовірністю, прагнутиме мирного врегулювання війни між Росією та Україною на основі умовної бойової нічиєї при визначальній ролі КНР як арбітра та гаранта безпеки для обох сторін (Росії та України). Навряд чи така позиція повною мірою влаштує нашу країну. Та й у США та ЄС навряд чи погодяться саме на таку модель мирного врегулювання, – вважає експерт. – Однак поновлення політичного діалогу між США та Китаєм – це вже позитивна новина для нас. І не дуже добра для Росії. Та зацікавлена у посиленні протистояння між США та Китаєм, у їхньому конфлікті навколо Тайваню. Тоді це частково відвернуло б увагу Штатів від України і різко посилило зближення КНР з РФ. Ну, а хоча б відносна нормалізація відносин між США та КНР відповідає українським інтересам".

США, як і ми, зацікавлені, щоб Китай не надавав РФ військову допомогу

Директор Інституту світової політики, політичний експерт, автор книги "Гібридна війна" Євген Магда вважає, що в оцінках візиту Блінкена до Пекіну є низка вимірів.

По-перше, пояснює він, нарешті, цей візит, власне, відбувся. Він кілька разів відкладався через різні інциденти. І взагалі, нагадує експерт, це перший за п'ять років візит американської високопосадової особи до Пекіну. І перший візит представника адміністрації Байдена.

"Його можна розглядати і в майбутньому передвиборчому контексті (у США вибори у 2024 році), і в контексті формування позиції у відносинах США та КНР", — вважає Євген Магда.

По-друге, продовжує він, очевидно, що США, як і ми, зацікавлені, щоб Китай не надавав РФ військову допомогу. Принаймні на державному рівні. І подаються відповідні сигнали про це, у тому числі використовуючи проблеми, що існують для Пекіна, з Тайванем. Таким чином, пояснює експерт, Вашингтон до певної міри нейтралізує амбіції КНР.

"По-третє, діалог між представниками провідних економік світу завжди цікавіший, ніж конфронтація, – зазначає Євген Магда. – Економічна взаємозалежність між США та КНР є досить високою. Тому діалог між ними означатиме і певну стабілізацію для інших країн".

При цьому експерт не очікує, що від одного такого візиту все відразу зміниться у міжнародних відносинах, так само як у відносинах між Вашингтоном та Пекіном.

"Але слід розуміти, – наголошує він, – що Китай є одним із світових центрів впливу. І це треба сприймати і з цим взаємодіяти".

Китай зацікавлений у тому, щоб війна в Україні тривала максимально довго

Політолог, медіа-експерт Денис Гороховський розмірковує так:

"Сьогодні у світі існує лише два гіганти, які лояльні до росії – це Індія та Китай. Причому росії, на сьогоднішній день, важлива не скільки військова допомога від них, скільки збереження економічних відносин та допомога у мінімізації збитків від західних санкцій".

Китай же, зважаючи на все, розглядає росію не скільки як ринок збуту, скільки як вагомий важіль у стримуванні розширення впливу США у світі, зазначає експерт.

"Тому, – продовжує він, – у контексті КНР і росії йдеться не про рівноправне партнерство, а про "старшого брата" (Китай), який грає свою гру в довгу".

"На жаль, Китай зацікавлений у тому, щоб війна в Україні тривала максимально довго, оскільки це не дозволить США направити ресурс, який сьогодні йде на підтримку нашої країни, на інші напрямки. У той же час, Китай не зацікавлений у перемозі росії, оскільки завершення війни, знову ж таки, дозволить США перерозподілити ресурси на інші напрямки, зокрема на тайванський кейс", – пояснює Денис Гороховський.

Проте, наголошує він, Китай сьогодні не готовий до прямої військової конфронтації з США, тому не варто очікувати від "піднебесної" якихось радикальних дій, у тому числі, наприклад, значної військової підтримки росії.

"Для розуміння структури взаємин досить подивитися на статистику за 2022 рік. Так, за його підсумками, товарообіг Китаю та США виріс на 0,6% і становив 759,427 мільярда доларів. У той же час, за звітний період Китай ввіз у росію товарів на 33,686 мільярда доларів, зростання порівняно з аналогічним періодом 2022 року – 67,2%, постачання з росії до КНР зросли на 24,8%, склавши 39,462 мільярда доларів. Тобто, незважаючи на значне збільшення обсягів, США залишаються для Китаю набагато значнішим ринком, ніж росія. Тому ставити заради неї під загрозу існуючі домовленості, а також власну економіку Китай однозначно не буде", – констатує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи реальна загроза застосування Путіним тактичної ядерної зброї: відповідь Джо Байдена.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини