Головна Новини Світ Китай Чому Китаю вигідно підтримувати Путіна: коли ситуація може змінитися
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Китаю вигідно підтримувати Путіна: коли ситуація може змінитися

Китаю важливо, щоб недоімперія Путіна втрималася

19 березня 2024, 17:20 comments2075
Поділіться публікацією:

Китай продовжує свої маневри навколо російсько-української війни. Запевняючи, що не забезпечує Росію летальною зброєю і бореться за якнайшвидший мир, при цьому він у рази за ці роки наростив з нею товарообіг, допомагаючи продовжувати агресію. А китайський лідер Сі Цзіньпін не лише визнав більш ніж сумнівне переобрання Путіна президентом РФ, а й, схоже, Китай стане першою країною, куди той вирушить після своєї чергової інавгурації. Експерти проаналізували для порталу "Коментарі" дії офіційного Пекіна.

Чому Китаю вигідно підтримувати Путіна: коли ситуація може змінитися

Путін та Сі Цзіньпін. Фото: з відкритих джерел

Китаю потрібна така напівжива Росія

Колишній міністр закордонних справ України (2007-2009), дипломат із більш ніж 30-річним стажем Володимир Огризко розмірковує так:

"Китай продовжуватиме свою лінію: говорити про те, що міжнародне право, територіальну цілісність слід поважати. Але водночас стане й надалі допомагати Путіну, щоб його недоімперія втрималася. Робиться це тому, що КНР боїться залишитися віч-на-віч, без РФ на своєму боці, з колективним Заходом. У такій ситуації Китай однозначно програє, хоч би як намагався збільшити свою військово-технічну міць. А в найближчому майбутньому, як мінімум найближчі років десять, КНР не зрівняється з тим же НАТО та його союзниками за могутністю".

Тому, пояснює експерт, Китаю потрібна така напівжива Росія, щоби ядерний шантаж у її виконанні стримував Захід, щоб вісь зла з лідерством Москви та Пекіна існувала, допомагаючи саме КНР максимально озброїтися.

"От, коли це станеться, у Пекіна може припинитися бажання підтримувати Путіна, – вважає Володимир Огризко. – Натомість з'явиться бажання повернути собі те, що колись анексувала Росія у Китаю. І тоді умовне союзництво між цими країнами дуже швидко припиниться".

На закінчення війни в Україні справедливим миром Китай не готовий

На думку політолога, партнера міжнародного комунікаційного агентства Good Politics Максима Джигуна, поведінка лідера КНР вказує на те, що йому комфортно перебувати в нинішній ситуації, отримуючи від РФ дешеві ресурси, необхідні для подальшого розвитку Китаю. Особливо на тлі власних економічних проблем, частину яких можна компенсувати за рахунок дешевих нафти та газу з Росії.

"Безперечно, Пекін розуміє, що навіть без прямих поставок летальної зброї, просто скуповуючи російські нафту і газ, він допомагає путінському режиму встояти, утриматися на плаву. Але це його теж влаштовує. Тож подібна вичікувальна позиція досить зручна для Китаю", – зазначає експерт.

Те саме, вважає він, стосується можливої неучасті КНР у Глобальному саміті миру під приводом того, що там не буде РФ.

"Справа в тому, що стратегічне завдання Китаю – не допустити, щоб на території нинішньої Росії з'явилися деякі прозахідні сили (що більш ніж можливо у випадку програшу країни-агресора). Тому на закінчення російсько-української війни справедливим миром Китай насправді не готовий. Хоч раз у раз намагається демонструвати свою нібито прихильність до такого підходу. А ситуація, коли РФ стрімко бідніє, ізолюється і стає все більш залежною від Китаю, останньому більш ніж вигідна", – констатує політолог.

Отже, прогнозує він, розраховувати в найближчому майбутньому на конструктивну позицію КНР у рамках російсько-української війни не доводиться.

"Ну, а з країнами ЄС Китай намагається зблизитися на противагу США. Не форсуючи події, вичікуючи перелому у російсько-українській війні, коли завжди можна буде чіткіше висловити свою позицію, демонструючи себе серйозним полюсом міжнародної політики, без якого щось вирішити фактично неможливо", – зазначає Максим Джигун.

Жодних змін у відносинах між КНР і РФ очікувати не доводиться

Політтехнолог, партнер SIC Group, голова Інституту демократії та розвитку PolitA та партії "Національна платформа" Катерина Одарченко поділилася такою думкою:

"Немає сумнівів, що Путін із березня 2024-го, як Лукашенко після фейкових результатів виборів 2020-го, не є легітимним у загальноприйнятому значенні президентом. За виборами не спостерігало ОБСЄ, практично не було спостерігачів у принципі. До того ж, вони проводилися, зокрема, на тимчасово окупованих територіях України. Отже, західні країни Путіна тепер термінологічно, юридично не сприймають як президента. Але у Китаю, зрозуміло, інша позиція. Як у принципі, з самого початку – після широкомасштабної агресії Росії проти України".

Жодних змін у відносинах між КНР і РФ очікувати не доводиться, впевнена експерт. Китай послідовно допомагає Росії обходити санкції, намагаючись не підпадати під них сам. Скуповує її ресурси, перш за все, нафту, допомагаючи і собі та країні-агресору економічно.

"Але таку дружбу не варто переоцінювати, – наголошує Катерина Одарченко. – Це ситуативна прагматична спілка авторитарних режимів. Що зовсім не означає реальну стратегічну співпрацю. Китаю значно важливіше не втратити торговельні відносини із Заходом, ніж підтримувати Росію. І, коли Пекін може бути перед вибором, той точно буде не на користь Москви".

Читайте також на порталі "Коментарі" – як розуміти нещодавні дії Китаю: що важливо враховувати Україну.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини