Головна Новини Світ ЄС Чи слабшає європейська підтримка України - як реагувати на те, що відбувається
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи слабшає європейська підтримка України - як реагувати на те, що відбувається

Наразі відбуваються негативні для нас зміни навіть у наших країнах-сусідках, які знаходяться досить близько від театру бойових дій

3 жовтня 2023, 14:18 comments2401
Поділіться публікацією:

В Україні, за словами президента Володимира Зеленського, відбувся "євросоюзівський" день, а саме – виїзне засідання Ради із закордонних справ ЄС (вперше за межами Євросоюзу). Раніше цю подію історичною назвав Верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель, який обіцяв підтримку нашій країні, незважаючи на те, чи надає її США. За словами Зеленського, на зустрічі йшлося про повноправне приєднання України до ЄС, про санкції та спроби Росії їх обійти, про важливість убезпечити Чорне море, про зерновий експорт та продовольчу стабільність у світі. Що можна сказати за підсумками цієї зустрічі, яку проігнорувала Польща, як раніше і Форум оборонних індустрій, що відбувся у вихідні у Києві? Що відбувається із європейською підтримкою України останнім часом? Як покращити ситуацію? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чи слабшає європейська підтримка України - як реагувати на те, що відбувається

Виїзне засідання Ради із закордонних справ ЄС. Фото - сайт Офісу президента України

Вже наприкінці року ми можемо розпочати переговори щодо вступу до ЄС

На думку політичного консультанта Сергія Бикова, виїзне засідання Ради закордонних справ ЄС у Києві стало важливим сигналом для підтримки України з боку Євросоюзу.

"Це була перша зустріч за межами ЄС, яка наголошує на важливості України для безпеки та стабільності Європи", – зазначає він.

За підсумками зустрічі міністри закордонних справ ЄС підтвердили свою підтримку України у боротьбі з російською агресією, наголошує Сергій Биков. Вони також обговорили питання посилення надання Україні фінансової, гуманітарної та військової допомоги.

"Щодо повноправного членства України в ЄС – міністри закордонних справ Євросоюзу відзначили наші успіхи на шляху євроінтеграції. Вони бачать результат нашої роботи у галузі боротьби з корупцією та незалежного судочинства. Якщо Україна витримуватиме такий високий темп реформ, то вже наприкінці року ми зможемо розпочати переговори щодо вступу до ЄС", – констатує експерт.

Ситуація у Європі змінюється

Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін зауважує, що однією з ключових тем зустрічі було наближення України до переговорів щодо повноцінного вступу до ЄС.

"Від цього багато залежить. І щодо безпекових моментів, і щодо стратегії, – зазначає політолог. – Як на мене, мала місце спроба консолідації підтримки вступу України до ЄС. На жаль, на заході не було представника МЗС Угорщини (направили чиновника нижчого рівня), те саме стосується Польщі. Проблеми з паспортом виникли у міністра закордонних справ Швеції… У контексті Польщі – виборча кампанія продовжує відігравати свою роль. Звідси всі неприємні для нас останнім часом перипетії. Угорщина як блокувала, так і блокує питання щодо виділення тих чи інших загальноєвропейських коштів для України. Мотивуючи це вимогами виключити свій OTP Bank зі списку міжнародних спонсорів війни (на що Україна вже пішла), та іншими "хотілками". Ситуація у Європі змінюється. Спадає хвиля того шоку, який був 2022-го через широкомасштабну російську агресію проти України. Тоді практично всі європейські держави без роздумів консолідувалися навколо України. Наразі відбуваються негативні для нас зміни навіть у наших країнах-сусідках, які знаходяться досить близько від театру бойових дій".

І, якщо Угорщина, продовжує Олексій Якубін, була плюс-мінус завжди нам не надто друг, то з тією ж Польщею – ситуація зовсім інша. А після нещодавніх парламентських виборів ми отримаємо проблеми ще й зі Словаччиною.

"Те, що відбувається, підтверджує старе-добре правило — потрібно кувати залізо, поки гаряче. Україні слід зараз максимально продавлювати питання, пов'язані з початком переговорів щодо членства у ЄС. Розрахунок на те, що модель підтримки зберігатиметься тривалий час, не спрацював. Підтримка слабшає. Через низку причин — від загальної втоми від війни, і через ті чи інші внутрішньополітичні зміни в європейських країнах (у тому числі шляхом виборів). Попереду – вибори до Європарламенту. Усередині ЄС починають домінувати кон'юнктурні питання. І, використовуючи російсько-українську війну, низка європейських країн намагається проштовхнути свої інтереси. Виторговувати ті чи інші преференції. Це ми бачимо по Угорщині, Польщі. Тепер до них, можливо, приєднається Словаччина. Так виходить, що вони думають насамперед про себе, а не про загальний фронт протистояння Росії. Помалу цей егоїстичний інтерес домінує", – констатує експерт.

На його думку, Україна має думати про переведення підтримки з боку кожної країни – до конкретних договорів. Щоб, як би там не змінювалися уряди, ми зберігали інституційну базу взаємодії та підтримки.

"Важливим чинником тут стане відкриття переговорів щодо вступу України до ЄС. Найбільш швидка процедура нашого прийняття до ЄС. Ті розмови, що йдуть зараз (про 2030 рік і таке інше) – це дуже тривала перспектива. На фоні виборчої кампанії у США фокус у підтримці України зміщується на Європу. Але там також відбувається зміна електорального ландшафту. І нам важливо встигнути зробити по-максимуму, поки ми зберігаємо більшість, яка бореться за таку підтримку", – вважає Олексій Якубін.

Україні важливо показати реальні реформи та боротьбу з корупцією

Експерт Аналітичної групи "Левіафан" Микола Мельник наголошує, що українська дипломатія продовжує спрямовувати всі зусилля, щоб зберегти той рівень фінансової, військової, матеріальної допомоги, яку нам надають США та ЄС. При цьому намагаючись розширити такі можливості. Але робити це стає все складніше.

"Зустріч глав зовнішньополітичних відомств держав-членів ЄС у Києві мала простимулювати наших партнерів у цьому напрямку. Як і раніше проведений збройовий форум. Але тут потрібна політична воля – як керівництва України, так і керівництва країн-партнерів. Що проглядається далеко не завжди, – зазначає експерт. – До того ж, українська дипломатія зараз, схоже, у такому стані, що змушена використовувати такий останній аргумент як шантаж".

Це можна зрозуміти, вважає Микола Мельник. Адже саме ми фізично несемо на собі весь тягар війни з РФ. Руйнуються наші міста та підприємства, гинуть наші люди. Хоча загроза — глобального характеру. І ми просто стали полем бою.

"Проте європейці не хочуть розуміти цю проблематику. І раз у раз звертають увагу на корупцію, яка у нас, справді є. Але це не така жахлива проблема як війна. Тому наша дипломатія і робить все, щоб подолати тезу про нібито тотальну корупційність української влади – і вивести як першочергову тезу про необхідність максимально підтримувати нас у боротьбі з РФ. І нам потрібні тут не пафосні заяви у стилі "історичного євросоюзівського дня в Україні". Це точно не наблизить нас ні до перемоги, ні до членства в ЄС. Найважливіші справи. Збільшення допомоги Україні та санкцій проти РФ. Передумов до чого, на жаль, поки що не видно", – робить висновок експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — що планує Москва та Ко – яку позицію займуть Іран, Китай та Північна Корея.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини