Головна Новини Світ ЄС Про що говорять заяви керівництва ЄС про допомогу Україні: чи дійсно все так оптимістично
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорять заяви керівництва ЄС про допомогу Україні: чи дійсно все так оптимістично

Усередині ЄС є певний опір не просто збільшенню підтримки України, а й взагалі підтримки як такої

1 лютого 2024, 12:42
Поділіться публікацією:

Високий представник ЄС Жозеп Боррель заявив, що у 2024 році Україна отримає від країн Європейського Союзу не менше 21 млрд євро військової допомоги. Тоді як за попередні два роки отримала 28 млрд. євро. Про що говорять такі заяви? Чи можна сказати, що Європа отямилася від якогось летаргічного сну – і готова в рази збільшити підтримку України на фоні російської агресії, що триває, а також зниження допомоги з боку США? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Про що говорять заяви керівництва ЄС про допомогу Україні: чи дійсно все так оптимістично

Жозеп Борель. Фото: із відкритих джерел

Керівництво ЄС хоче продемонструвати здатність надати допомогу самостійно, без участі США

Володимир Дубовик, директор Центру міжнародних досліджень, доцент кафедри міжнародних відносин Одеського національного університету імені Мечникова, який викладає, зокрема, у США, поділився такою думкою:

"Насамперед, мабуть, справді такі плани відображають ступінь заклопотаності з боку ЄС. Там є люди, які розуміють, що якщо Росії не продовжувати давати відсіч, то агресія може запросто виплеснутись за межі України".

При цьому, продовжує експерт, потрібно ще подивитися, чи план серйозного збільшення військової підтримки України з боку європейців буде реалізовано. Чи не з'являться перешкоди на кшталт тієї ж Угорщини, яка заблокувала виділення нам 50 млрд євро у грудні минулого року.

"Ну і думаю, що керівництво ЄС хоче продемонструвати здатність надати таку допомогу самостійно, без участі США. А також – підготуватися до можливого сценарію повернення Трампа до Білого дому, у разі чого допомога Україні від США буде під загрозою", – констатує Володимир Дубовик.

Виділені нам кошти – зовсім не благодійність

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик нагадує, що ми чули вже багато обіцянок від європейських дипломатів та бюрократів. Не завжди це співвідносилося з реальністю. Як щодо фінансової допомоги, так і військової.

"Тож давайте дочекаємось моменту, коли ми реально отримаємо озвучені кошти, – закликає він. – Але щонайменше 21 млрд євро військової допомоги за рік – це гарна, амбітна, висока планка, яку заявляє керівництво ЄС. Сума справді вища, ніж ми щороку отримували раніше. І, якщо це станеться, то Європа перебере на себе частину тягаря допомоги Україні, яку несли раніше США. У контексті зниження інтенсивності такої підтримки з боку Штатів, можливого пробуксування, пов'язаного з блокуванням Трампа подібних ініціатив Білого дому, така висока планка з боку ЄС дає надію, що ми не матимемо дефолту чи інших фінансових потрясінь", – вважає експерт.

При цьому, наголошує він, треба розуміти, що всередині ЄС є певний спротив не просто збільшенню підтримки України, а й загалом підтримки як такої. Ми вже бачили блокування такої допомоги з боку Угорщини. І, якщо з нею начебто вдалося знайти взаєморозуміння, то з тими ж Словаччиною, Нідерландами, де нещодавно до влади прийшли праві радикали, не все так однозначно.

"Є й інші європейські країни, де посилюються антиукраїнські настрої. Тож проходження всіх процедур для отримання нами тих чи інших коштів буде ускладнене, – прогнозує Віталій Кулик. – Крім того, країни ЄС входять до електоральних треків, що може вплинути на політику Брюсселя, зокрема. Політикам, чиновникам доведеться реагувати на настрої у своїх країнах".

Також важливо розуміти, що виділені нам кошти – зовсім не благодійність, наголошує експерт. Є те, що називається "домашнім завданням" України щодо Євросоюзу.

"Ми маємо виконувати певні умови і для набуття членства, і для потрапляння до нас тієї чи іншої допомоги, – пояснює Віталій Кулик. – Проводити реформи в економіці, судочинстві, збільшувати прозорість, ефективність боротьби з корупцією, покращувати здатність жити на власні кошти. Без відповідних перетворень ми можемо не побачити тих коштів, які нам обіцяють. Тож важливою є робота і нашої дипломатії, і нашого керівництва (уряд, парламент, Офіс президента), які мають підтверджувати наш європейський вибір реальними справами".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи буде розблоковано в лютому допомогу Україні від ЄС та США: які ризики.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини