Головна Новини Світ Франція Що стоїть за низкою заяв Макрона: чому з'явилася пропозиція про перемир'я
commentss НОВИНИ Всі новини

Що стоїть за низкою заяв Макрона: чому з'явилася пропозиція про перемир'я

На прикладі Франції ми бачимо формування певних тенденцій у країнах НАТО

17 березня 2024, 13:55
Поділіться публікацією:

Президент Франції Еммануель Макрон, який останнім часом активізувався в ракурсі підтримки України у війні проти Росії (у тому числі ініціювавши дискусію про відправку нам на допомогу військ країн-членів НАТО, про створення далекобійної коаліції), зробив ще низку заяв із цього приводу. Серед іншого, наголосив, що Росія не повинна перемогти, а територіальна цілісність України є фундаментальною цінністю. Також обіцяв приїхати до нашої країни з конкретними пропозиціями та рішеннями. Крім того, зізнався, що звернеться до російського диктатора Володимира Путіна з проханням припинити бойові дії на війні в Україні під час Олімпійських ігор 2024 року, які відбудуться у Парижі з 26 липня по 11 серпня. Як оцінюєте заяви Макрона? Які з них можуть втілитись у життя? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Що стоїть за низкою заяв Макрона: чому з'явилася пропозиція про перемир'я

Еммануель Макрон. Фото: з відкритих джерел

Макрон намацав правильний дипломатичний інструмент взаємовідносин із РФ

На думку політолога, викладача Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, експерта з міжнародної політики Петра Олещука, заяви, які останні три тижні робив французький президент, демонструють серйозну зміну політики в ракурсі російсько-української війни. І стосується вона, схоже, не лише Франції, а й багатьох країн ЄС і НАТО.

"Поки що низка заяв Макрона входить у дисонанс із позицією інших країн НАТО (наприклад, щодо ймовірності відправлення своїх військ до України). Але й не можна сказати, що його пропозиції не знаходять відгуку. Ті самі Литва, Латвія, Фінляндія не виключили можливість присутності своїх військ на території України", – наголошує експерт.

Слід зазначити, продовжує він, що Макрон, роблячи відповідні пропозиції, заручився підтримкою серед французької політичної еліти. Що, зокрема, відобразилось у ратифікації парламентом Франції угоди про співпрацю у сфері безпеки з Україною, підписаної між нашими країнами у лютому.

"Примітно, що навіть головний опонент Макрона – лідер партії "Національне об'єднання" Марін Ле Пен, яка раніше неодноразово відрізнялася проросійськими заявами, підтримала Україну, наголошуючи, що не можна допустити перемоги РФ у цій війні. Тож можна говорити про певний консенсус у політичних елітах Франції, – вважає Петро Олещук. – І це контрастує з тим, що ми бачимо в тій самій Німеччині, де продовжують виходити з концепції не переходу якихось "червоних ліній" через побоювання подальшої ескалації".

Експерт вважає, що на прикладі Франції ми бачимо формування певних тенденцій у країнах НАТО. Що в результаті може вилитися у конкретні рішення. Але не так швидко, як нам хотілося б.

"Поки що Україна очікує не стільки французьких військ, скільки більше озброєння, боєприпасів, ресурсів для захисту своєї території", – наголошує Петро Олещук.

Він припускає, що Макрон, схоже, намацав правильний дипломатичний інструмент взаємовідносин із РФ.

"Вже зрозуміло, що традиційна дипломатія із путінським режимом не дає ефекту. Кремль постійно збільшує ставки, нагнітає ядерний шантаж, істерію. Макрон пропонує модель стратегічної невизначеності. Оприлюднюються різні варіанти можливих дій на ті чи інші дії Росії. І тій доводиться замислюватися – це блеф, попередження чи вже початок якихось серйозних дій? І, схоже, саме так слід спілкуватись із російським керівництвом. Але важливо, щоб подібну модель, крім Макрона, почали використовувати інші лідери Західного світу", – робить висновок Петро Олещук.

Макрон не хоче виглядати в очах тих же французів особливо войовничим

Медіаексперт, член Ради з питань свободи слова за президента Володимира Зеленського, екс-заступник міністра інформполітики (з 2015 по 2016 рр.), радник міністра оборони України (2014-2015) Тетяна Попова поділилася такою думкою:

"Макрон має потребу залишати зону впливу в Африці, куди росіяни зайшли силою своєї зброї, витісняючи там Францію з однієї країни за іншою. І він, схоже, вирішив осідлати тему зернової допомоги. Для чого зміцнити морський зерновий коридор з України силою французької зброї".

Є велика ймовірність, вважає експерт, що французькі війська (можливо протиповітряні сили) зайдуть в Одеську область. І допомагатимуть забезпечувати безперебійне функціонування нашого зернового коридору.

"При цьому Макрон не хоче виглядати в очах тих самих французів особливо войовничим, – наголошує Тетяна Попова. — Йому важливий баланс, поміркованість. Тому він і говорить про важливість переговорів, миру, а спочатку хоча б перемир'я. Звідси і пропозиція (поки що офіційно не оформлена) зупинити бойові дії на час проведення Олімпіади".

Експерт не виключає, що Путін на це може погодитися. А от як відреагує на це Україна – сказати важко. Не факт, що на той час нам буде вигідна зупинка вогню, вважає Тетяна Попова.

"Цікаво, що в Z-каналах уже почалося виття, що саме під час такого гіпотетичного перемир'я іноземний контингент може зайти на територію України, – зазначає експерт. – Хоча, як мені здається, він зайде до нас куди раніше".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Україні потрібно в рази більше допомоги: Макрон посилює тиск на Шольца.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

17 березня 2024, 14:52

Під яким би сильним гіпнозом шахрайського фюрера не знаходився Макрон з Росії він тягатись не здатен. Але в нього достатньо ресурсів для заохочення корупційної Хунти України щоб ті і далі погоджувались використовувати її як витратний матеріал.


Новини