Головна Новини Світ G20 Перші підсумки саміту G20 – що стало головним розчаруванням та успіхом
commentss НОВИНИ Всі новини

Перші підсумки саміту G20 – що стало головним розчаруванням та успіхом

Україна зараз розплачується за недостатню увагу до Індії, Китаю та інших держав так званого Глобального Півдня протягом десятиліть

10 вересня 2023, 13:45
Поділіться публікацією:

На саміті "Великої двадцятки", який стартував в Індії 9 вересня, передбачувано виникли труднощі через різне ставлення учасників G20 до російсько-української війни. США намагалися переконати найбільші економіки світу згуртуватися навколо України, а також наполягали на необхідності американських інвестицій у світ, що розвивається. Однак у спільній декларації учасників заходу, яку вдалося погодити, подано дуже розмиті формулювання. На що українське МЗС вже відповіло критикою. Серед важливих економічних результатів – США, Індія, ЄС та країни Близького Сходу оголосили про запуск масштабного інфраструктурного проекту, який має на меті пов'язати Європу, Азію та Близький Схід мережею залізниць та морських шляхівЩо можна сказати за підсумками саміту, відомими на даний момент? Позитивні чи негативні його результати для України? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Перші підсумки саміту G20 – що стало головним розчаруванням та успіхом

Саміт G20. Фото: з відкритих джерел

З лідерами Глобального Півдня мають щільніше попрацювати лідери Західного Світу, зокрема США, ФРН, Франція та інші держави

Екс-дипломат, політичний експерт, заступник командира роти добровольчого формування Бориспільської місцевої територіальної громади №1 Вадим Трюхан вважає, що цей саміт не став перемогою для України.

"Президент Зеленський так і не зміг взяти в ньому участі. Навіть у режимі он-лайн. Водночас він і не став нашою дипломатичною поразкою, – зазначає експерт. Так, військовий злочинець №1 – Путін – так і не наважився прилетіти до Делі, незважаючи на гарантії безпеки, які йому давало керівництво Індії. А по-друге, учасникам саміту все ж таки вдалося вийти на Спільну декларацію, яка, незважаючи на жорстку та справедливу критику українського МЗС, більше у плюс Україні, ніж у мінус".

За його словами, нам, звичайно, хотілося б, щоб Індія, Китай та інші держави так званого Глобального Півдня, які входять до G20, раптом змінили свою позицію, розірвали усі зв'язки з Москвою – і почали не лише на словах, а й на справах підтримувати Україну. Однак див у міжнародній політиці не буває, пояснює Вадим Трюхан.

"Фактично, – продовжує він, – Україна зараз розплачується за недостатню увагу до цих країн упродовж десятиліть. Відсутність політичного діалогу найвищого та високого рівня роками, непризначення послів місяцями, слабка активність такої складової як культурна дипломатія, разом із низьким темпом розвитку торговельно-економічного та інвестиційного співробітництва – і є тими об'єктивними причинами, що призвели до нинішнього стану справ".

Експерт вважає, що Україна має змогу переламати ситуацію. Однак для цього потрібно докласти надзусиль – і вийти на результат вдасться лише за наявності синергії кількох факторів.

По-перше – військовий.

"Рашистська армія має зазнати серйозних поразок в Україні, оптимально – капітулювати. Побачивши військове фіаско росіян – китайці, індуси та представники інших країн так званого Глобального Півдня поступово почнуть більше звертати увагу на Україну", – пояснює Вадим Трюхан.

По-друге – дипломатичний.

"Наші посольства в Азії, Латинській Америці, Близькому Сході та Африці мають нарешті отримати належні фінансові та кадрові ресурси. Одними красивими прес-конференціями глави МЗС дипломатія не робиться. Поки цього не зрозуміє президент Зеленський, на позитивні зміни не можна розраховувати", – упевнений екс-дипломат.

По-третє – має активізуватися українське експертне середовище. Культурна дипломатія в цих напрямках має нарешті запрацювати. Разом із бізнесом, акцентує Вадим Трюхан.

"А ще (і це – теж важливий чинник) з лідерами Глобального Півдня мають щільніше попрацювати лідери Західного Світу, зокрема США, ФРН, Франція та інші держави, – вважає експерт. – Самостійно Україні завдання з перетягування тих держав, які досі симпатизують росіянам, на бік Добра та Світла, не під силу. Такими є об'єктивні реалії. І на них треба зважати".

Підсумки саміту "Великої двадцятки" — точно не на користь РФ та її явних та таємних прихильників

Телеведучий, медіаексперт, політичний оглядач Сергій Дойко поділився таким коментарем:

"Сумно спостерігати за тим, як понад півтора року відвертої, кривавої російської агресії проти України, країни, які мають достатню вагу, намагаються закривати на це очі, роблячи акценти на економіку. Думаючи лише про власний добробут. При цьому чудово розуміючи, що відбувається не "конфлікт в Україні", а російське варварське вторгнення в Україну з метою геноциду нашого народу та знищення нашої державності. Із хорошого – США просто не можуть дозволити собі програти. А перемога Росії в Україні означатиме програш Західного світу на чолі зі Штатами. Кілька днів тому адвокат, політичний стратег, член Ради директорів міжнародного правозахисного агентства WEST SUPPORT (США) Юрій Ванетик у розмові зі мною зазначив, що і республіканці, і демократи дотримуються позиції про необхідність покарання агресора, консолідацію навколо України країн, які вважають себе цивілізованими. І – тиснути на РФ. Економічно, дипломатично, політично. Збільшуючи військову підтримку України – хто чим може".

За словами експерта, те, що Штати пропонують окремим країнам певні бенефіти, — це прояв м'якої сили, в тому числі, з метою перебити якісь проекти Китаю. Підштовхуючи його тим самим до конструктивнішої поведінки в ракурсі російсько-української війни. Тим самим зростає коло умовних друзів України. І зменшується поле для маневру РФ. Яка виявляється у дедалі більшій ізоляції.

"Тож підсумки саміту "Великої двадцятки" – точно не на користь РФ та її явних та таємних прихильників, – упевнений Сергій Дойко. – Відповідно – сприятливі для нас. У свою чергу Україні важливо максимально аргументовано переконувати ті чи інші держави в тому, що вони мають чітко стати на бік цивілізованого світу. Який зараз формується саме навколо нашої країни, що протистоїть дикості та варварству, що виходять із Росії".

Читайте також на порталі "Коментарі" — про що говорять дії Заходу щодо війни в Україні – чому РФ знову загрожує ядерною зброєю.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини