Головна Новини Світ G20 Що очікувати Україні від саміту G20 – чи може змінитися позиція Індії на кращий для нас бік
commentss НОВИНИ Всі новини

Що очікувати Україні від саміту G20 – чи може змінитися позиція Індії на кращий для нас бік

Швидше за все, за підсумками саміту ми отримаємо низку виключно політичних заяв, без якоїсь конкретики

8 вересня 2023, 13:15
Поділіться публікацією:

У Нью-Делі (Індія) 9 та 10 вересня відбудеться саміт лідерів "Великої двадцятки" (G20). Лідер Китайської Народної Республіки (КНР) Сі Цзіньпін та російський диктатор Володимир Путін захід проігнорують. І це, ймовірно, дасть можливість президенту США Джо Байдену (який відвідає саміт) спробувати покращити і зміцнити зв'язки з країнами, що розвиваються. Які українські очікування від цього заходу, куди нашу країну не запросили навіть як гостя, і де Індія, схоже, намагатиметься підігравати російській стороні? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Що очікувати Україні від саміту G20 – чи може змінитися позиція Індії на кращий для нас бік

Саміт G20. Фото: з відкритих джерел

Якщо Індія дотримуватиметься реального нейтралітету – це вже буде дипломатична перемога для України та наших союзників

Політолог, кандидат політичних наук Денис Гороховський наголошує, що в Індії, справді, дуже висока підтримка РФ серед населення. І це, звісно, впливає на рішення, які приймає керівництво країни.

"Але, при цьому, треба розуміти, що ця позиція сформована не на базі антиукраїнських настроїв, а виключно як традиція, яка сягає корінням у період холодної війни та індо-пакистанського конфлікту. Тоді СРСР активно підтримував Індію – і культ дружби держав закріпився у суспільстві. Тому сьогодні індуси сприймають Росію виключно як спадкоємицю СРСР. І підтримують її буквально за традицією", – пояснює Денис Гороховський.

На його думку, це дає підстави вважати, що індійську владу можна мотивувати – і змусити дещо переглянути свій курс у контексті російсько-української війни.

"Звичайно, не варто очікувати на якусь допомогу Україні від Індії, – попереджає політолог. – Але, якщо Індія дотримуватиметься реального нейтралітету – це вже буде дипломатична перемога для України та наших союзників… Загалом, розраховувати на якісь знакові результати від саміту не доводиться. Найімовірніше, ми отримаємо низку виключно політичних заяв – не більше. Відмова ж від участі у заході з боку Сі Цзіньпіна та Путіна може свідчити про те, що підсумкове комюніке буде проукраїнським і засуджуватим агресію Росії".

Позиція Індії є для України однією з ключових, здатною переважити шальки терезів країн Глобального Півдня на нашу користь

Експерт Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Олексій Кущ міркує так:

"Саміт Великої двадцятки в Індії може стати поворотною точкою в частині підтримки України з боку країн Глобального Півдня, який потужно представлений у G20 (на відміну від G7, куди входять розвинені країни світу – шість представників так званого колективного Заходу, а також Японія). Нам же важливо отримати підтримку і тих, хто розвивається (розвинені нас підтримують). І в цьому плані позиція Індії є для України однією з ключових, здатною переважити шальки терезів країн Глобального Півдня на нашу користь".

Саме тому, продовжує експерт, Україна, скажімо так, запускає свою секретну зброю на саміт, куди сама не запрошена.

"Мова про прем'єр-міністра Великобританії – Ріші Сунака, з яким днями президент України Володимир Зеленський провів переговори. І я впевнений, вони значною мірою стосувалися участі британського прем'єра у саміті G20", – зазначає Олексій Кущ.

Він нагадує, що Сунак – перший прем'єр Великобританії, який має індійське походження, а його тесть – один із індійських мільярдерів (в IT-секторі). І сам Сунак, та його дружина мають тісні зв'язки з Індією. Отже, пояснює Олексій Кущ, здатний серйозно посилити інтереси України на цьому саміті, оскільки його контакти з індійським прем'єр-міністром Нарендрою Моді можуть виявитися більш щільними, ніж у лідерів інших країн.

"Думаю, Зеленський проговорював із Сунаком можливість, що той стане на зустрічі G20 провідником ідей України. І щодо нашої формули мру, і щодо посилення тиску на Росію з метою припинення війни, – уточнює експерт. – І є більша ймовірність, що резолюція цього саміту лідерів "Великої двадцятки" виявиться проукраїнськішою, ніж попередня (на зустрічі в Індонезії). До прямого засудження російської агресії навряд чи дійде, але якщо буде заявлена підтримка територіальної цілісності та суверенітету України – це стане великою дипломатичною перемогою нашої країни".

Читайте також на порталі "Коментарі" — які сподівання від саміту G20 – чим пояснити позицію Індії щодо війни в Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини