Головна Новини Світ G7 Яких рішень очікувати за підсумками саміту G7 – що вони означатимуть для України
commentss НОВИНИ Всі новини

Яких рішень очікувати за підсумками саміту G7 – що вони означатимуть для України

Володимир Зеленський на саміті G7 – показник, що наша країна стає ще більш суб'єктною на міжнародній арені

20 травня 2023, 13:25 comments2862
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський прибув до Японіїщоб особисто приєднатися до саміту G7, що стартував 19 травняОчікується, що він, серед іншого, зустрінеться із президентом США Джо Байденом, щоб обговорити тренування українських військових на винищувачах F-16, на яке президент США нарешті дав доброЩо може змінитись після цього саміту? Про що говорять вже зроблені заяви та прийняті рішенняВидання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Яких рішень очікувати за підсумками саміту G7 – що вони означатимуть для України

Саміт G7. Фото: з відкритих джерел

Головними результатами саміту стане рішення по санкціях щодо російських алмазів та політичне формування авіаційної коаліції

Голова Інституту публічної політики та консалтингу (ІНПОЛІТ), політичний консультант Сергій Биков поділився такою думкою:

"Україна, як і очікувалося, стала ключовою темою саміту Групи Семи. Початкова заява лідерів чітко окреслила пріоритет у підтримці України. На мою думку, головними результатами саміту стане рішення по санкціях щодо російських алмазів та політичне формування авіаційної коаліції. Очікую, що ці дві теми будуть ключовими і на зустрічі Зеленського із Байденом".

За словами експерта, винищувачі четвертого покоління потрібні для перемоги на військовому фронті, а санкції проти російської алмазної промисловості послаблять економіку країни-агресора, що хитається.

"Для обмеження алмазної промисловості можна зупинити визнання законними російських сертифікатів кімберлійського процесу (схема сертифікації процесу Кімберлі, названа так на честь "алмазної столиці ПАР" Кімберлі, де проходили зустрічі підготовки даного рішення; це схема для запобігання надходження на ринок так званих кривавих алмазів, що видобуваються незаконно та йдуть на фінансування закупівлі зброї для повстанських угруповань у Західній Африці та їх союзників, що воюють проти законних урядів (прим. ред.). Це зробить російські алмази непридатними до законної торгівлі та зменшить доходи росіян на мільярди доларів", – пояснює Сергій Биков.

Політично питання про надання нам F-16 – вирішене

Політолог, партнер міжнародного комунікаційного агентства Good Politics Максим Джигун упевнений, що прибуття президента України на саміт "Великої сімки" доводить – наша країна стає ще більш суб'єктною на міжнародній арені.

"Якщо на такі заходи запрошують лідера України, а не представників інших країн, які могли б бути більш перспективними щодо економічного чи політичного співробітництва, це багато про що говорить. Хоче цього хтось чи ні, але ми стаємо глобальним гравцем. Що не дивно, зважаючи на те, що саме Україна, хоч і за допомогою західних озброєнь, нищить нині одну з найбільших армій світу та одну з найбільших загроз демократії загалом. Враховуючи таку нашу відсіч російській агресії, ми за умовчанням стаємо потужним гравцем на міжнародній арені, – наголошує політолог. – Тож символізм тут є. Як і те, що саміт відбувається у Хіросімі, на місці ядерної трагедії".

Щодо суті переговорів, мова точно піде про вже дозріле рішення щодо передачі Україні винищувачів F-16, вважає експерт.

"Вчорашня заява Байдена про дозвіл на навчання українських пілотів керувати цими літаками вказує на те, що політично питання про надання нам цих сучасних винищувачів – вирішене. Немає сумнівів у тому, що ЗСУ незабаром літатимуть саме на F-16. Чудово, що українська дипломатія не змінила фокусу (на ті ж шведські Gripen або британські Typhoon), продовжуючи чинити тиск на наших зарубіжних партнерів щодо F-16, поки не досягла цього рішення. Мало того, що цей американський винищувач – один із найкращих у своєму роді, він ще й перебуває на озброєнні у багатьох країнах. Тобто його легше передаватиме Україні", – пояснює Максим Джигун.

До того ж, продовжує він, країни, у яких ця модель перебуває на озброєнні, зможуть допомагати і з навчанням наших пілотів та техніків, і з ремонтом та обслуговуванням винищувачів.

"Дуже вірне і давно очікуване рішення. Яке потрібно якнайшвидше реалізовувати. Саме про це, – упевнений політолог, – йтиметься під час зустрічей Зеленського з Байденом та іншими лідерами. Підготовка пілотів, швидше за все, займе не 16-18 місяців, а 4, як уже заявили у Пентагонізахоплюючись цілеспрямованістю та швидкою навчаюваністю українців. Все це обнадіює. Є висока ймовірність, що ці винищувачі почнуть охороняти українське небо вже цього року, наближаючи кінець війни нашою перемогою".

Вже можна говорити про формування післявоєнного майбутнього

Директор Центру Близькосхідних досліджень Ігор Семиволос розмірковує так:

"Звичайно, літаки для України – перше, що стоїть на порядку денному. Очевидно, що ця коаліція, що формується, стане окремою темою для розмови між Байденом і Зеленським".

На думку експерта, важливим було вже висловлене підтвердження готовності всіх членів "Великої семерики" спільно діяти проти російської агресії, допомагати Україні стільки, скільки потрібно.

"Цікаво й те, що індійський прем'єр також прибув до Японії. Якщо відбудуться його зустрічі з українським президентом, якщо вдасться донести до Індії, яка активно торгує останній рік з РФ, згубність таких процесів, це стане важливим елементом не лише для просування українських інтересів, але й для вибудовування нової системи безпеки, – вважає Ігор Семиволос. – Вже можна говорити про формування післявоєнного майбутнього. І цей саміт, зустрічі, які там пройшли та ще будуть, у тому числі – про це".

Читайте також на порталі "Коментарі" — що відбувається всередині Росії — чи є передумови, що путінський режим впаде.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини