Головна Новини Світ НАТО Про що говорять докори Зеленського на адресу союзників – чи може це змінити рішення НАТО
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорять докори Зеленського на адресу союзників – чи може це змінити рішення НАТО

Навіть після докорів Зеленського позиція США та Німеччини навряд чи похитнеться

11 липня 2023, 16:22 comments2880
Поділіться публікацією:

Президент Володимир Зеленський у перший день саміту НАТО на шляху у Вільнюс, де проходить захід, розкритикував відсутність серед країн Альянсу чіткої позиції щодо прийому України до своїх лав. За його словами, так залишається можливість торгуватися у переговорах із Росією членством України в НАТО. Що, певен президент, мотивує країну-агресора продовжувати свій терор. Західна преса також зазначає, що в НАТО досі не дійшли консенсунного рішення щодо перспектив членства України в Альянсі, а також гарантій безпеки для нашої країни на період до цього. Як оцінюєте тиск, який чинить Зеленський на Захід? Чи може щось переламати позицію тих самих США та Німеччини, які, за даними ЗМІ, найбільше зараз виступають проти більш рішучих формулювань та обіцянок Україні? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Про що говорять докори Зеленського на адресу союзників – чи може це змінити рішення НАТО

НАТО. Фото з відкритих джерел

Швидше за все, заяви Зеленського – це просто спроба вплинути на підсумковий документ, а не спроба принципово стати в позу

Експерт з міжнародної політики в Українському інституті майбутнього Ілля Куса поділився таким коментарем:

"Я думаю, що позицію США та Німеччини навряд чи щось змінить. Вони давно ухвалили відповідні рішення, анонсували їх. На мою думку, Зеленський робить помилку тим, що завищує планку, шантажує партнерів по НАТО своєю присутністю/не присутністю на саміті, ще якимись речами. І це в умовах, коли ми повністю залежимо від їхньої військово-економічної допомоги".

Ілля Куса вважає, що ті рішення, які вже були анонсовані (довгострокова підтримка озброєннями, навчання українських військових, ймовірне скасування ПДЧ, що сповільнювало б євроатлантичну інтеграцію) – це вже перемога.

"Це – реально історичні рішення, – наголошує експерт. – І вимагати від партнерів політично неможливого зараз – помилка. Я сподіваюся, що це просто спроба вплинути на підсумковий документ, а не спроба принципово стати в позу (що Україна собі дозволити не може)".

Найбільший камінь спотикання – це російсько-українська війна, що триває

Колишній працівник СБУ та консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки, військовий експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак наголошує, що формально Україна (подобається це комусь чи ні) справді ще не готова стати повноправним членом Альянсу.

"І коли кажуть, що ми вже дозріли і у військовій компоненті – це не правильно. Наша армія не має у необхідній кількості техніки натовського зразка. Крім того, у наших збройних силах ще чимало радянського мислення, з яким слід боротися. Тож ЗСУ треба і переучуватися, і переозброюватися. Слід реформувати Міноборони загалом, а розвідку та контррозвідку – зокрема. Все це – не швидкий процес", – пояснює експерт.

Є, продовжує він, інші проблеми, на які нам постійно вказують закордонні партнери. Та сама корупція.

"Але найбільший камінь спотикання (навіть якщо гіпотетично припустити, що на вищесказане Захід раптом заплющить очі) – це російсько-українська війна, що триває. Ніхто з керівників країн-членів НАТО не готовий надсилати сюди свої армії. Саме тому надання Україні чітких термінів вступу до Альянсу відтягується. Його намагаються відкласти на потім. І флагманами цього "на потім" є Німеччина та США. Теж не просто так. Саме ці дві країни дуже сильно допомагають нам озброєннями. Причому Німеччина буквально за рік кардинально змінила позицію з цього питання, що далося дуже нелегко. І, на думку американського та німецького керівництва, якщо зараз ще й окреслити перспективи вступу України до НАТО, це може викликати невдоволення всередині їхніх власних країн. А може, й усередині самого Альянсу, де й так багато людей доводиться буквально ламати через коліно задля продовження підтримки України хоча б на нинішньому рівні", – пояснює Іван Ступак.

Тому, зазначає він, схоже, США та Німеччина вирішили виступити у ролі "злих поліцейських". І на саміті, швидше за все, ухвалять саме половинчасте рішення.

"Всі наголосять, що підтримують євроатлантичну інтеграцію України, але без конкретних термінів. При цьому, ймовірно, на період до цього вступу окремі країни Альянсу в рамках гарантій безпеки нашій державі зобов'язуються допомагати Україні озброєнням, боєприпасами, амуніцією, фінансово, з навчанням наших військових. Таким чином, готуючи нас до вступу в НАТО, поглиблюючи та розширюючи співпрацю. Щоб після закінчення війни (або активних бойових дій), вирішивши, можливо, якісь не складні "домашні завдання", Україна могла досить швидко стати частиною Альянсу", – підсумовує експерт.

Будь-яка риторика Зеленського повинна мати межі

Політичний аналітик Павло Нусс наголошує, що Зеленський, який до останнього тягнув інтригу, але, як стало відомо сьогодні у другій половині дня, прибув на саміт, мав це зробити у будь-якому разі.

"Вперше він мав поїхати ще на Лондонський саміт у грудні 2019 року, – нагадує експерт. – Тоді, можливо, не виникало таких труднощів, як зараз. Але тоді Зеленський прагнув зустрічі з Путіним, помилково вважаючи, що переконає його припинити війну".

На думку Павла Нусса, критика союзників напередодні поїздки на саміт є поганою ідеєю.

"Будь-яка риторика Зеленського повинна мати межі. Не слід забувати, що не НАТО винний у війні, а росія, яка напала на Україну, – наголошує аналітик. – Президент Зеленський повинен використати саміт НАТО у Вільнюсі, щоб переконати представників Альянсу надати членство Україні до завершення війни. Нічого неможливого не існує – у травні 2015 року президент Порошенко переконав учасників саміту Східного партнерства у Ризі не включати до заключного документа пункту про надання безвізу після закінчення війни".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи варто чекати на сенсації від саміту у Вільнюсі – що може вирішитися в останній момент.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини