Головна Новини Світ НАТО Що отримає Україна від саміту НАТО – від чого залежить присутність Зеленського на заході
commentss НОВИНИ Всі новини

Що отримає Україна від саміту НАТО – від чого залежить присутність Зеленського на заході

Можливість членства для України на майбутнє буде підтверджена, але конкретики з цього питання може не прозвучати

6 липня 2023, 12:17 comments1707
Поділіться публікацією:

Чим ближчий саміт НАТО, який відбудеться у литовській столиці – Вільнюсі 11-12 липня, тим більше різноманітних заяв, що підігрівають до нього інтерес. Президент Литви Гітанас Науседа запевняє, що саміт не розчарує українців. Прем'єр-міністр Італії Джорджія Мелоні повідомила, що її країна, як і Польща, наполягає на реальних гарантіях безпеки для України до вступу до Альянсу. А прес-секретар Білого дому Карін Жан-П'єр наголосила, що Вашингтон не змінює свою позицію – Україна потрапить до НАТО лише після того, як відповідатиме всім вимогам цього блоку. Експерти поділилися з виданням "Коментарі" очікуваннями від майбутнього вільнюського саміту.

Що отримає Україна від саміту НАТО – від чого залежить присутність Зеленського на заході

Саміт НАТО. Фото: Getty Images

Саміт підтвердить готовність країн НАТО і надалі підтримувати Україну у війні

Володимир Дубовик, директор Центру міжнародних досліджень, доцент кафедри міжнародних відносин Одеського національного університету імені Мечникова, який викладає у тому числі в США, розмірковує так:

"Особливих проривів від саміту не чекаю. Гадаю, можливість членства для України на майбутнє буде підтверджено, але без конкретики".

Експерт передбачає, що будуть запропоновані нові форми співробітництва, які зблизять сторони, зроблять взаємодію ще більшою.

"Але вона й так безпрецедентна! – наголошує Володимир Дубовик. – Наразі пріоритет у тому, щоб країни НАТО й надалі підтримували Україну у її війні проти агресії Росії. Думаю, що саміт підтвердить таку підтримку".

Сподіваємося, на саміті прозвучить, що Україна зможе приєднатися до Альянсу після завершення бойових дій – і це відбудеться за спрощеною процедурою

Політичний експерт Сергій Таран зазначає, що основні події відбуваються саме зараз – перед самітом. А саме – затвердження основних посилів, що пролунають 11-12 липня. І ключове питання зараз – чи отримає Україна запевнення з конкретними термінами, коли вона може приєднатися до НАТО.

"Залежно від успіху/не успіху цієї роботи – президент Зеленський буде чи не буде присутнім на саміті. Звичайно, нам хотілося б, щоб він там був. І, щоб прозвучала конкретика щодо вступу України до НАТО. Якщо зараз це неможливо – щоб пролунали критерії, коли за яких умов це стане можливим. Сподіваємось, прозвучить, що Україна зможе приєднатися до Альянсу після завершення бойових дій – і станеться це за спрощеною процедурою (як було у випадку з Фінляндією, яка пройшла шлях від подання заявки до членства в блоці менш ніж за рік)", – наголошує експерт.

Якщо вдасться досягти вироблення саме такого рішення, безумовно, Зеленський буде присутній на саміті, вважає Сергій Таран. Якщо ж ні, то представництво України на саміті, швидше за все, буде знижено.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Кирило Буданов озвучив песимістичний прогноз щодо саміту НАТО.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини