Головна Новини Світ Близький Схід Варіанти подальшого розвитку війни на Близькому Сході: який фінт знову повторив Путін
commentss НОВИНИ Всі новини

Варіанти подальшого розвитку війни на Близькому Сході: який фінт знову повторив Путін

Ескалація на Близькому Сході має призвести до переосмислення Ізраїлем свого поміркованого ставлення до російсько-української війни

10 листопада 2023, 18:10
Поділіться публікацією:

Пішов другий місяць ескалації на Близькому Сходіспровокованою терористичною атакою ХАМАС на ІзраїльІзраїльська армія (ЦАХАЛ) веде бої у центрі міста Газа, намагаючись виконати цілі операції – знищення ХАМАСу та звільнення заручниківПри цьому влада Ізраїлю запевняє, що не має наміру окупувати Сектор ГазаІ навіть погодилися на "гуманітарні паузи"даючи можливість мирним жителям залишити анклав, який перетворився на поле бою. Про що свідчить ситуація нині? Що це означає у ракурсі російсько-української війни? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Варіанти подальшого розвитку війни на Близькому Сході: який фінт знову повторив Путін

Загострення на Близькому Сході. Фото: з відкритих джерел

Є три варіанти подальшого розвитку подій

Політексперт, кандидат політичних наук, історик Олександр Палій вважає, що є три варіанти подальшого розвитку подій.

Перший сценарій – найоптимальніший для Ізраїлю, його союзників, України. Згідно з ним, ЦАХАЛ швидко (максимум за місяць-два) закінчує операцію хоча б у північній частині Гази. Знищить бойові можливості ХАМАС, унеможлививши атаки на Ізраїль у майбутньому. Зафіксує безпекову ситуацію. І розпочне політичні консультації з арабським світом щодо подальшого управління Сектором Газа. Тоді вся ця історія перестане відволікати увагу від України. І поки схоже, все йде саме таким шляхом, зазначає експерт.

Другий варіант — ХАМАС зможе чинити опір більш тривалий час, операція затягнеться. Територія Гази невелика, але там дуже щільна забудова, тунелі, населення симпатизує хамасівцям.

Третій варіант — у війну вступають інші учасники. Хезболла, а то й Іран. На сьогодні цей сценарій менш ймовірний, ніж здавався спочатку, підкреслює Олександр Палій.

"Ескалація на Близькому Сході має призвести до переосмислення Ізраїлем свого поміркованого ставлення до російсько-української війни, – вважає він. – Ми бачили, що ізраїльське суспільство симпатизує Україні, але там було чимало симпатиків Росії. Думаю, останніх стане значно менше після цього загострення. Після того, як влада РФ відкрито підтримала ХАМАС, приймала у себе його керівництвоІзраїльський прем'єр Нетаньяху довго загравав із Путіним. А це призвело до віроломного удару з боку РФ. Напевно, у Кремлі знали про атаку ХАМАС, що готується, можливо, навіть допомагали у здійсненні цього задуму. Росіяни фактично аплодували діям ХАМАСу. А представник РФ в ООН взагалі заявив, що Ізраїль не має права на самооборону, бо нібито є окупантом".

На думку експерта, Ізраїль тепер налаштований допомагати Україні.

Україні свою позицію слід висловлювати дуже акуратно

Генерал-лейтенант, колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ (2006-2010 рр.) Ігор Романенко розмірковує так:

"Після терористичної атаки ХАМАС ми включилися в цей процес, підтримавши Ізраїль. Що було логічно з огляду на відверте варварство, з яким проводився напад, масу жертв серед цивільного населеннязахоплення заручників. В принципі, Україна тут виступила як практично весь Західний світ, частиною якого ми вважаємо себе і офіційно закріпити це (входженням до ЄС) прагнемо. Офіційний Київ зробив це, незважаючи на негативну реакцію мусульманського, арабського світу на адресу Ізраїлю. Але зараз, після того, як дії ЦАХАЛ у відповідь призвели до чималої кількості жертв у Газі, свою позицію слід висловлювати дуже акуратно, стримано. Маючи важливість відстоювати загальнолюдські цінності".

На думку експерта, безумовно, слід проводити паралель між хамасівським та російським тероризмом. І у цьому ракурсі, нагадує Ігор Романенко, правильні речі говорив у нещодавньому зверненні президент США Джо Байден.

"На жаль, загострення на Близькому Сході, яке триває другий місяць, відволікає увагу від російсько-української війни. І інформаційно, і щодо зниження військової та фінансової підтримки, що Україна вже відчуває. Немає сумнівів, що РФ сприяла атаці ХАМАС на Ізраїль, діючи через Іран. Сприяла і зброєю, і інструкторами", – наголошує генерал.

Він вважає, що тут напрошується аналогія з тим, як Путін діяв після анексії Криму та початку гібридної війни на Донбасі. Тоді він став нерукостислим, а на листопадовому саміті "Великої двадцятки" в австралійському Брісбені з ним навіть ніхто не хотів стояти поруч. І мстивий російський диктатор перекинув війська РФ у Сирію, підтримав тамтешнього диктатора Башара Асада, зруйнував багато міст, створив міграційну кризу. І змусив Захід спілкуватися із ним. Фактично відновивши раніше втрачений вплив.

"Так само Кремль діяв і зараз, – упевнений Ігор Романенко. – З метою ослаблення уваги до України, з метою вбивання клинів серед наших союзників (західних і гіпотетичних у країнах Глобального Півдня), РФ за допомогою Ірану та за потурання Китаю допомогла організувати атаку ХАМАС на Ізраїль. Зробивши Близький Схід знову гарячою точкою. Фактично повторивши сірійську кампанію, але вже чужими руками".

Читайте також на порталі "Коментарі" – довкола чого йдуть торги в США: на що може погодитися Байден заради допомоги Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини