Головна Новини Світ Росія Чи може бути заколот Пригожина постановкою – які насправді цілі
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи може бути заколот Пригожина постановкою – які насправді цілі

Маркером того, постановка бунт "Вагнера" чи реальний конфлікт, буде час

24 червня 2023, 15:02 comments2456
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський, коментуючи ситуацію з бунтом ПВК "Вагнер" проти путінського режиму, підкреслив, що чим довше Росія триматиме свої війська та найманців на нашій землі, тим більше хаосу, болю та проблем отримає для самої себе. Тим часом ватажок ПВК "Вагнер" Євген Пригожин відмовився скласти зброю у відповідь на відповідну вимогу російського президента Володимира Путіна, який звинуватив вагнерівців у зраді та заколоті. Експерти розповіли виданню "Коментарі", чому те, що відбувається, може бути грою самого Кремля.

Чи може бути заколот Пригожина постановкою – які насправді цілі

Євген Пригожин. Фото: з відкритих джерел

На даний момент проглядається два сценарії того, що відбувається

Політтехнолог, офіцер ЗСУ Віктор Таран наголошує, що, спостерігаючи за тим, що відбувається зараз у Росії, важливо прибрати емоції. Дивитись на ситуацію критично.

"Кому це вигідно? Які можуть бути наслідки? Чи вони будуть такими, на які ми розраховуємо? Чи є у нас достатньо інформації, щоб вірити в реальність такого конфлікту між Пригожиним та Кремлем? Так, ми бачимо якісь заяви, якісь відео. Але у постановочних відео росіяни – майстри. І збити "на камеру" навіть пару гелікоптерів-літаків для них – не проблема. Тим більше, що екіпажі начебто цілі. А навіть якби не цілі... Коли в Росії шкодували людей? Путін, коли прийшов до влади, одразу підірвав житлові будинки з людьми, щоб зміцнитись у Кремлі за рахунок "війни з тероризмом" та другої чеченської кампанії", – нагадує експерт.

На його думку, наразі проглядається два сценарії того, що відбувається.

"Перший (в який багато хто хоче вірити) – що почалася реальна громадянська війна всередині РФ. Другий (який не можна виключати) – Путін та Пригожин, які є досить близькими людьми (нагадаю, що Пригожина не просто так називали "особистий кухар Путіна", він вів усі російські військові справи в Африці, у низці інших країн) розігрують постановку. Насамперед – для західної аудиторії. Ціль – продемонструвати, що загроза розвалу РФ, це і загроза стабільності усьому світу. А на Заході бояться розгромного програшу і неминучого після цього розпаду Росії, внаслідок чого до влади (і контролю за ядерною зброєю) можуть дорватися всілякі пригожини та кадирови", – пояснює Віктор Таран.

Він вважає, що все відбувається саме зараз не випадково. Адже на тлі контрнаступу ЗСУ, що розгортається, у Путіна все більше бояться того самого розгромного програшу з усіма випливаючими...

"Маркером того, чи постановка це чи реальний конфлікт, буде час. Думаю, скоро все стане зрозумілим. Поки що, – наголошує експерт, – рано робити однозначні висновки. Як би там не було, особисто я сподіваюся на те, щоб це був саме реальний конфлікт, і щоб ця громадянська війна між путіністами, росгвардійцями, кадировцями, пригожинцями, різними угрупованнями всередині Міноборони, ФСБ і так далі тривала якнайдовше. Щоб це обернулося реальним протистоянням. Поки ми битимемо противника на фронті".

Пригожина могли спеціально втягнути у цю гру

Екс-спікер Генштабу ЗСУ, військовий експерт, полковник Влад Волошин розмірковує так:

"Весь цей конфлікт між вагнерівцями та Міноборони, а тепер ще й керівництвом Кремля, виглядає дещо фальшиво, награно. Давайте пригадаємо, як під час боїв за Бахмут той же Пригожин істерив "Шойгу, Герасимов, де снаряди?!". Але боєприпасів у росіян завжди було з надлишком. Вистачало і поповнення. А Пригожин тоді просто грав на публіку. Нині відбувається щось подібне. Тільки події більш масштабні та краще зрежисовані".

На думку Влада Волошина, причин для такої вистави Кремль може мати декілька.

1. Пригожина спеціально втягнули у цю гру, щоб винищити вагнерівців, які багато знають про військові злочини росіян в Україні. Самі чимало їх вчиняли. Так свого часу російські спецслужби винищили майже всіх польових командирів т.зв. "Л-ДНР", які також багато знали.

2. Крім того, під час придушення цього заколоту (вже не так важливо, спочатку постановочного чи ні), російська влада почистить ряди всіх незадоволених, прибравши, в тому числі, військових з регулярної армії, які були свідками військових злочинів в Україні або безпосередньо їх скоїли. Плюс – усіх навіть потенційно нелояльних, які мітять на кремлівський престол.

3. Не тільки ЗСУ тиснуть на фронті, а й світова спільнота – на РФ. І тій доведеться йти з України. Але просто так виводити війська Кремль не може. Якщо робити це під натиском ЗСУ – таке важко пояснити російській спільноті. Чергова мобілізація ще більше підточить режим, який і без того хитається. А ось "пригожинський путч" – зручний привід, щоби вивести війська з України. Кинути вигадані недореспубліки та "нові області Росії" задля наведення порядку всередині РФ у міжнародно визнаному кордоні.

"Україні важливо розуміти всі ці моменти, – упевнений Влад Волошин. – Для нас що Пригожин, що Шойгу, що Путін – вороги. І на цьому вже наголосив глава ГУР Буданов, зазначивши також, що конфлікт, схоже справжній. Але виглядає все, як на мене, фальшиво. І більше схоже на спецоперацію російських спецслужб, яка просто якоїсь миті вийшла з-під контролю".

Читайте також на порталі "Коментарі" — заколот Пригожина: чому всередині РФ починається період "спецоперацій" — чи встоїть режим Путіна.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини