Головна Новини Світ Росія Чи можливий альянс РФ та КНДР – що задумав Путін
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи можливий альянс РФ та КНДР – що задумав Путін

Рішення розпочати військово-технічну співпрацю з Північною Кореєю може бути ще одним шантажем Путіна

14 вересня 2023, 12:44
Поділіться публікацією:

Зустріч у Владивостоці російського диктатора Володимира Путіна з північнокорейським диктатором Кім Чен Ином продовжує залишатися під пильною увагою світової преси та експертів. Він дав зрозуміти, що його країна підтримує всі путінські рішення, у тому числі щодо війни проти України. Росія вустами глави МЗС Сергія Лаврова намагається виправдати зближення з КНДР (Північна Корея), яка перебуває під санкціями (схваленими у 2006 році також РФ) через свою ядерну програму. Українська розвідка впевнена, що Путін випрошує у Кім Чен Ина озброєння та боєприпаси, сподіваючись переламати хід війни. А в США попереджають, що КНДР чекає жорстка реакція не лише Штатів, а й усієї міжнародної спільноти, якщо та підтримає війну Росії проти України. І все-таки, схоже, зараз офіційно оформляється російсько-північнокорейський альянс. Про що це говорить? До чого треба бути готовими? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чи можливий альянс РФ та КНДР – що задумав Путін

Путін та Кім Чен Ин. Фото: з відкритих джерел

Спроби РФ показати, що вона здатна створити якийсь антизахідний альянс поки що виглядають саме як видимість процесу, а ніж сам процес

Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін розмірковує так:

"Зрозуміло, що РФ має свій інтерес – отримання доступу до збройових запасів північнокорейців. Що підтверджує проблеми РФ у цьому напрямі. Вона відверто гарячково шукає відповідні їй системи озброєнь та боєприпасів (як правило – радянського зразка) по всьому світу".

Це те, що на поверхні, зазначає політолог. Крім того, на його думку, одна з цілей Путіна, який організував зустріч із Кім Чен Ином – показати, що російський диктатор нібито не в ізоляції. Що контакти на найвищому рівні продовжуються. Нехай навіть і з таким самим ізоляційним режимом.

"З одного боку, це безглуздо – як союз ізгоїв. КНДР перебуває під санкціями десятиліттями. Росія почала їх отримувати з 2014 року, після анексії Криму, а з 2022-го після широкомасштабного вторгнення стала мало не світовим лідером із санкцій. З іншого боку, може саме у цьому інтерес Кремля. Мовляв, якщо не йтимете на контакти з РФ, то вона готова ще більше порушувати міжнародні норми та конвенції, в тому числі розпочавши (розширивши) військово-технічну співпрацю з Північною Кореєю. Обкладеною санкціями за те, що розпочала ядерну програму. Маючу, схоже, вже ядерну зброю. І шукаючу тепер технології (є РФ) засобів доставки тієї. Тим самим лякаючи і Захід, і своїх адекватних азіатських сусідів (Південну Корею, Японію), що РФ, мовляв, готова, у разі чого, передати КНДР частину ядерних технологій", – розмірковує Олексій Якубін.

Такий шантаж, акцентує він, вже був запущений із розміщенням (або робленням виду) ядерки в Білорусі. Наразі Кремль, можливо, вирішив "похитати" тему через Північну Корею. Мовляв, вступайте з нами в переговори, йдіть на мир на наших умовах, бо Москва поділиться з Пхеньяном чимось таким, від чого погано стане всім.

"Своє слово ще має сказати Китай, – вважає експерт. – Адже КНДР багато в чому пов'язана з ним, від нього залежить. І частково такий візит міг бути санкціонований Пекіном. При цьому не слід забувати, що китайська влада неодноразово говорила про те, що брязкання ядерною зброєю, не кажучи вже про її поширення, — це "червоні лінії". Тому спроби РФ показати, що вона здатна створити якийсь антизахідний альянс (РФ-Іран-КНДР) поки що виглядають саме як видимість процесу, ніж сам процес".

Північна Корея може перетворитися на буфер між Китаєм та Росією

Експерт Аналітичної групи "Левіафан" Микола Мельник вважає, що навряд чи можна говорити про потужний та паритетний альянс РФ та КНДР.

"Північна Корея далеко не така потужна, щоб бути повноцінним партнером у даному тандемі. Це все одно, що говорити про білорусько-російський тандем. Зрозуміло, хто тут домінант. Але зараз Північна Корея знадобилася РФ і для того, щоб показати, що з "не виїзним" Путіним хоч хтось спілкується. Періодичних зустрічей із Лукашенком тут точно – мало буде. З помітних візитів останнього часу — хіба що приїзд до РФ турецького лідера Ердогана на початку вересня. Ще одна мета – отримати ресурси для продовження війни. Не секрет, що Північна Корея є величезним складом старого радянського озброєння та боєприпасів. Міни, касетні боєприпаси, снаряди. І РФ отримуватиме це все від КНДР. Можливо, навіть деякі китайські технології – транзитом", – припускає експерт.

На його думку, фактично Північна Корея може перетворитися на буфер між Китаєм та Росією. Країна-агресор втратила такий буфер від імені Вірменії, яка розвернулася у бік Заходу. Але лишився Казахстан. А тепер з'явиться ще й Північна Корея, зазначає Микола Мельник. І вона, яка має величезні економічні проблеми, нестачу продовольства, у цьому зацікавлена.

"Для КНДР така співпраця – манна небесна. Для України тут, звісно, нічого хорошого, – упевнений експерт. – Поки світові лідери продовжують розбиратися, звідки у РФ з'явилися китайські дрони та чергові сотні тисяч снарядів, поки погоджуватимуть нові санкції, це час, в який ці дрони та снаряди летітимуть по Україні".

Читайте також на порталі "Коментарі" — зближення РФ та КНДР: чи є загроза від цього – до чого тут Китай.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини