Головна Новини Світ Росія Чого бояться у Кремлі: хто може сплутати карти Путіну
commentss НОВИНИ Всі новини

Чого бояться у Кремлі: хто може сплутати карти Путіну

Різні угруповання в РФ так чи інакше залежать від Путіна

8 січня 2024, 14:40 comments1284
Поділіться публікацією:

Мета березневих президентських виборів у РФ – не просто продемонструвати, що 70-річний Володимир Путін (чергове переобрання якого не викликає сумнівів) повністю контролює ситуацію, або навіть легітимізувати його війну проти України, а й показати, що путінська автократія тримається на мовчазній згоді або, скоріше, на активній підтримці народу. Така публікація вийшла у Financial Times. Тим часом колишній співробітник КДБ та Служби зовнішньої розвідки Сергій Жирнов заявив, що Путін активно працює над посиленням боєздатності "Росгвардії", бо дуже боїться путчів. Особливо після пригожинського бунту у червні-2023. А британська розвідка нагадує, що Путін схвалив створення Сил безпеки уряду Москви – структури, яка минулого року набула більш воєнізованого характеру, отримавши дозвіл на використання вогнепальної зброї. Як може розвиватися у Росії ситуації під "вибори Путіна"? Чи є ймовірність потрясінь у процесі цього переобрання чи невдовзі після цього? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чого бояться у Кремлі: хто може сплутати карти Путіну

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Є недовіра різних угруповань одне до одного в оточенні Путіна

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства, експерт РНБО у 2001-2011 рр. з питань заморожених конфліктів у Євразії (у тому числі Молдова-Придністров'я) Віталій Кулик пояснює:

"Будь-який транзит влади, навіть якщо він імітаційний (як у випадку з переобранням Путіна) передбачає досить вузький момент, коли виникає спокуса деяких елементів путінського режиму (або в принципі будь-якого авторитарного режиму) зіграти у свою гру. Одне угруповання відсунути, зайняти вигіднішу позицію, прибрати конкурентів, перехопити якийсь фінансовий потік".

І в такій ситуації "тонкого льоду" можуть розпочатись ризиковані ігри, зазначає експерт. Наприклад, імітація перевороту, деяких акцій протесту тощо.

"Цього режим як такий боїться. Тому що є недовіра різних угруповань одне до одного в оточенні Путіна. Вони нібито пов'язані загальною кров'ю, загальними злочинами, поглядами на життя, статусами, всі – так чи інакше – залежать від Путіна. Але інтереси угруповань завжди різняться. І в разі посилення одного з них може настати критичний момент для іншого (інших). Відповідно, не виключено, що на цих виборах одне з угруповань (або кілька) спробують зіграти у самостійну гру. І трохи похитати ситуацію, сподіваючись отримати якийсь політичний дивіденд", – розповідає Віталій Кулик.

А це, продовжує він, загрожує путінського режиму. Адже будь-яке порушення стримувань та противаг може викликати появу на поверхні тих конфліктів, які існують зараз у корінні російського суспільства. Прихованих.

"Це та ж агресія, що накопичується у людей – і не має поки що виходу. Проти кого можна направити? Вона здатна виплеснутися на представників влади, на мігрантів тощо", – пояснює експерт.

За його словами, в умовах політичних ігор, коли угруповання думатимуть, що вони контролюють ситуацію нестабільності, яку самі провокують, все може статися…

"Ми бачили досвід із заколотом Пригожина. Так, він ні до чого суттєвого не призвів. Можливо, були якісь тектонічні зрушення. Але на поверхні в суспільстві це не отримало якогось рефлексування, продовження. З іншого боку, осад залишився. У Кремлі це розуміють. І, звісно, дуже бояться, що у разі нестабільності, коли угруповання розпочнуть власні ігри, ситуація може кардинально вийти з-під контролю. Ми можемо лише побажати росіянам, щоби це й сталося", – констатує Віталій Кулик.

Може статися несподіваний перебіг подій

Політолог, партнер міжнародного комунікаційного агентства Good Politics Максим Джигун акцентує, що в Росії намічаються не вибори, а чергове перепризначення. У тих умовах, у яких живе РФ, реальні альтернативи Путіну на вибори не допускаються, пояснює він.

"На повну міць працює репресивна машина, яка просто не дає балотуватися людям, які не узгодили свою кандидатуру з Кремлем. Тож будь-який кандидат, окрім Путіна, — це статисти, які мають підкреслити переваги незмінного господаря Кремля. Інститут виборів фактично знищено. Але при цьому період виборчої кампанії, перебування самого Путіна у статусі кандидата в президенти викликає у останнього серйозні побоювання. Тому що створюється ситуація непередбачуваності, зокрема з боку найближчого оточення", – наголошує політолог.

Саме такий період, пояснює він, – найкращий час для якихось переворотів, фізичної ліквідації того чи іншого лідера. Час, коли всі путінські страхи можуть реалізуватись.

"Відповідно, Путін у стані шизофренічних побоювань спробує у найближчі два місяці сформувати ситуацію ще більшого контролю за всім, що відбувається, – прогнозує Максим Джигун. – Принаймні, видимість такого контролю. Ми побачимо (вже бачимо) ще більшу централізацію влади, ще більше лебезіння перед Кремлем тих, хто стоїть нижче у вертикалі. Спробу вислужитись – одних і підсидіти їх – інших".

Саме в такий період, наголошує експерт, може з'явитися "чорний лебідь" (непередбачуваний фактор, який кардинально змінює ситуацію), на що ми, звичайно, розраховуємо.

"Бізнесові, військові еліти, просто представники окремих регіонів можуть зробити несподіваний хід. Який змішає всі карти Путіна. І він цього дуже боїться, – констатує Максим Джигун. – У тому числі, що руку до прильоту такого "чорного лебедя" може прикласти українська розвідка, яка, як показали останні два роки, має дуже потужний арсенал для протидії РФ".

Читайте також на порталі "Коментарі" — коли проясниться ситуація з допомогою України від США: про яку загрозу говорять у світі.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Донбас

8 січня 2024, 15:28

Для заходу і для багатьох в Україні (чиновників/журналістів) ця війна начебто гра якась... Вже анонсували великий наступ ....півроку з кожного кутку кричали ,що буде такий "о*уєнний" наступ,що всі в шоці будуть...навіть казали де він буде)...і обісрались на повну... Доречі за літній наступ всі говорили,що він буде на півдні...я до останнього думав що це просто фігня якась,анонсувати наступ в місці,де русня готується до цього наступу...я думав що анонсують одне,а підуть наприклад на Донецьк... Але ні,там де і анонсували,туди і пішли)...З такими "генералами" і ворогів не треба. Мочити пора цю владу, яка тільки і робищь, що розграбовує усю допомогу, та яйця по 17 грн за штуку закуповують, їм перемога і нахрін нетреба, звалять з награбованим за кордон та і все. Чим довще війна буде тривати, чим довше будемо відступати і здавати території, тим богатіше буде кожна падла у владі, от і все.


Новини