Головна Новини Світ Росія До чого готується Кремль, зачищаючи поле ультрапатріотів – яку грань перейшов Стрєлков-Гіркін
commentss НОВИНИ Всі новини

До чого готується Кремль, зачищаючи поле ультрапатріотів – яку грань перейшов Стрєлков-Гіркін

Можливо, ми бачимо демонстрацію того, що критикувати "государя" в РФ тепер не можна ні з якої сторони

22 липня 2023, 17:22 comments1041
Поділіться публікацією:

Затримання та наступний арешт у Москві керівника "Клубу розсерджених патріотів", колишнього "міністра оборони" т.зв. "ДНР", військового злочинця Ігоря Стрєлкова-Гіркіна на два місяці за підозрою в екстремізмі, залишається однією з найгучніших тем минулого тижня. У британській розвідці припускають, що такий крок Кремля роздратує російських блогерів і деяких військових, які вважають Стрєлкова-Гіркіна проникливим аналітиком і патріотом. А представники американського Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що відбулося усунення балансу сил між угрупованнями Кремля, і удар, можливо, йде по ФСБ, з якою пов'язують Стрєлкова-Гіркіна. Видання "Коментарі" продовжує обговорювати цей гучний арешт з українськими експертами.

До чого готується Кремль, зачищаючи поле ультрапатріотів – яку грань перейшов Стрєлков-Гіркін

Ігор Стрєлков-Гіркін. Фото: з відкритих джерел

Стрєлков-Гіркін – не перший із ультрапатріотичної російської тусовки, якого показово карають

Експерт Міжнародного інституту демократій, екс-командир 2-ї роти 24-го батальйону "Айдар" Євген Дикий вважає, що зараз можна лише гадати, чому арешт Стрєлкова-Гіркіна відбувся саме зараз. І пропонує розглянути низку гіпотез.

"Найпростіша, що лежить на поверхні – ліберали закінчилися, а розкручена система репресій потребує нових жертв. Ситуація в РФ йде чим далі, тим гірше відповідно потрібно закручувати гайки. Тож не можна виключати, що ми бачимо просто черговий етап такого закручування. Система прибирає всіх, хто хоч якось її критикує. З будь-якої сторони. Спочатку заткнули, пересаджали, видавили з країни всіх, хто виступав проти війни. Хто критикував Путіна за те, що він – рашист. А тепер абсолютно закономірним чином, настала черга тих, хто, навпаки, виступав і виступає за війну, при цьому критикуючи Путіна за те, що він — недостатньо рашист", — пояснює експерт.

Можливо, продовжує він, ми бачимо демонстрацію того, що критикувати "государя" тепер не можна під жодним соусом. Ні з якого боку.

"Раніше критикувати його за недостатній рашизм дозволялося. Тому що загалом це мобілізувало суспільство на підтримку війни. Але зараз "государ" настільки невпевнено почувається на троні, що вирішив виключити будь-яку критику, незалежно від її мотивів", – розмірковує Євген Дикий.

Але, зазначає він, є й інші – цікавіші та конспірологічні розклади. Наприклад, Стрєлков-Гіркін міг стати жертвою великих розбірок, які відбуваються після невдалої вагнерівської змови.

"Зокрема, після цього недопутчу йдуть зачистки серед різного силового керівництва, яке підозрюється у зв'язках із Пригожиним або хоча б у толерантності щодо вагнерівського виступу. І у зв'язку з цим Гіркін міг залишитися без тих, хто раніше його покривав і опікував", – аргументує експерт.

І, нарешті, акцентує він, є версія, найприємніша для нас.

"Мені дуже хотілося б, щоб правильною виявилася саме вона, – зізнався Євген Дикий. — А саме — що в РФ йде зачистка інформаційного поля перед очікуваною великою поразкою на півдні України. Керівництво Росії, можливо, розуміє, що в окупаційної армії — швах. Що дуже ймовірним є обвал фронту на Запоріжжі та Херсонщині. А тому заздалегідь намагається прибрати всіх тих критиків, які попереджали – що так усе й буде. І які у разі такого військового провалу піднімуть велику хвилю про необхідність повної зміни керівництва Росії, бо воно програє війну".

Експерт нагадує, що Стрєлков-Гіркін – не перший із ультрапатріотичної російської тусовки, якого показово карають. До нього взялися за відставного полковника Головного розвідувального управління Володимира Квачкова, порушивши адміністративну справу за статтею про дискредитацію російської армії.

"Я дуже сподіваюся, – каже Євген Дикий, – що зачистка Гіркіна та Квачкова – це підготовка інформаційного поля до того, що Росія скоро отримає великий провал і буде змушена приймати, як це роблять її пропагандисти "непрості рішення" на українському фронті".

За словами експерта, яка б із версій не виявилася правильною – цікавий ще один аспект. А саме – що Кремль взявся за тих же Квачкова та Гіркіна невдовзі після невдалого вагнерівського путчу. Путча, в ході якого, нагадує Євген Дикий, не просто лаяли "государя", як це робив Гіркін у своєму Телеграм-каналі (причому підкреслюючи, що зараз, коли йде війна – не час міняти владу силовим шляхом), а збили шість гелікоптерів і літак збройних сил РФ, захопили місто-мільйонник.

"І після цього учасники цього "заходу" отримали повну амністію, а Пригожину ще й повернули раніше конфісковану готівку та зброю. Той же Стрєлков, коли Пригожин у ФСБ Пітера забирав свою зброю, коментуючи це, виразив, що пітерським ефесбешникам пощастило, що Пригожин забрав тільки свою зброю, не прихопивши її ще й у них. По суті, не усвідомлюючи того, російська влада продемонструвала, що, якщо ти просто критикуєш "государя" у телеграмі — ти можеш сісти. А, якщо в тебе є ватага буйних найманців зі зброєю – тобі дозволено все. І критикувати владу, і намагатися її повалити. А, якщо раптом не вийде – у гіршому випадку тебе вишлють до Білорусі. Створено чудовий прецедент. Тепер усі, хто думатиме про зміни в РФ, робитимуть ставку на збройний шлях, який, як показує практика, менш небезпечний (і навіть певною мірою вітається), ніж мирний", – констатує Євген Дикий.

Стрєлков-Гіркін перестав виконувати роль людини, що каналізує пар невдоволення, який нагромадився в російському суспільстві

Голова Центру дослідження соціальних перспектив Донбасу, екс-член української делегації у Тристоронній контактній групі щодо врегулювання конфлікту на Донбасі Сергій Гармаш розмірковує так:

"Стрєлков-Гіркін раніше був вигідний російському керівництву, Путіну зокрема. Тому що він критикував самого Путіна дуже помірковано. Але при цьому досить жорстко проходився по Пригожину і Міноборони. Тобто виступав як підсилювач того конфлікту, який штучно підтримувався Путіним між двома силовими структурами, на конкуренцію яких він фактично спирався. Мова про ПВК "Вагнер" та Міноборони".

Сергій Гармаш припускає, що Стрєлков-Гіркін заарештований зараз, бо перейшов межу дозволеного. Він закликав до усунення Путіна, називав його слабким. І такі меседжі вже – точно не в путінських інтересах.

"Стрєлков-Гіркін перестав виконувати роль людини, що каналізує пар невдоволення, що накопичилася в російському суспільстві – і випускає його. Останнім часом він став являти собою людину, що генерує таку пару. І Кремль поклав цьому край", – вважає експерт.

На його думку, не факт, що це дасть ефект. Арешт може додати Стрєлкову популярності, зіграти у зворотний бік.

"Але Путін, напевно, не мав вибору. Потрібно контролювати процеси системної опозиції (а таку роль, можливо, сам того не підозрюючи, грав Стрєлков). Але оскільки він вийшов з-під контролю, його обсмикнули за повідець", – пояснює Сергій Гармаш.

Він не вірить, що в РФ можуть бути бунти на кшталт пригожинського. Але припускає, що може мати місце продовження пригожинського заколоту.

"Інші угруповання, які мають такий ресурс (військовий, фінансовий), як у Пригожина, мені особисто невідомі. І те, що йому дозволили зберегти цей ресурс, нехай і поза Росією, можна розглядати як передумову до повернення Пригожина до РФ у ролі "навідника порядку" в країні, що руйнується, де диктатор відверто слабшає", – зазначає експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому за Стрєлкова-Гіркіна взялися лише зараз – що це може спровокувати.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини