Головна Новини Світ Росія Пригожин зробив фатальну помилку під час бунту: що тепер чекає Вагнер та Путіна
commentss НОВИНИ Всі новини

Пригожин зробив фатальну помилку під час бунту: що тепер чекає Вагнер та Путіна

ПВК "Вагнер" втрачає фінансування з боку російської держави, а відтак і якогось майбутнього в РФ

2 липня 2023, 15:54 comments1145
Поділіться публікацією:

Розпочався другий тиждень після бунту ПВК "Вагнер" під керівництвом Євгена Пригожина. Хоча кримінальна справа була закрита, а вагнерівцям та їх ватажку дозволили піти до Білорусі, імперію Пригожина почали деребанити. Відомо, що під ніж потрапив медіахолдинг "Патріот", а Міноборони РФ розірвало продовольчі контракти з підприємствами пригожинського холдингу "Конкорд". Про що говорять дії Кремля зараз? Що в усій цій ситуації важливо розуміти Україні? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Пригожин зробив фатальну помилку під час бунту: що тепер чекає Вагнер та Путіна

Володимир Путін та Євген Пригожин. Фото з відкритих джерел

Пригожин явно не прорахував найпростіший варіант впливу на нього

Директор Міжнародного інституту політичної філософії, політичний аналітик Віктор Савінов звертає увагу, що чомусь у широкій пресі не розповідається про те, як було придушено бунт. А зробили це, наголошує він, класичним чином.

"Коли ви здійснюєте заколот, з досвіду ще давніх (того ж Разіна чи Пугачова), є два головні моменти. Перший – щоб державні органи не знали, де ви знаходитесь. Другий – не розпочинати переговори. Як відомо, Пригожин порушив обидві ці умови. Він показав, де знаходиться – у Ростові, у штабі Південного військового округу. І він вступив у переговори. Що ж змусило ватажка вагнерівців це зробити? Справа в тому, що близькі Пригожину та його командирам, підрозділам "Вагнера" люди були заарештовані. І, як сказав мені один із французьких офіцерів, які спілкувалися з російськими спецслужбами, цих людей уже почали "шинкувати". Що він мав на увазі під цим словом, можна лише здогадуватись. Але Пригожину довелося бунт терміново згортати, – зазначає експерт. – І тут йому запропонували якийсь варіант, пов'язаний з розміщенням зеків, що залишилися йому вірними, і не тільки – в Білорусі".

Якщо аналізувати дії Пригожина, він явно не прорахував найпростіший варіант впливу на нього (найгрубіша помилка), засвітив усіх людей у російській владі та армії, які були причетні до заколоту (друга помилка), вважає Віктор Савінов. І тепер ПВК "Вагнер" втрачає фінансування з боку російської держави. А відповідно – служити тепер вагнерівцям доведеться за страх і сумління, упевнений експерт.

"Чи використовуватиметься ця ПВК у нових умовах проти України? Цілком можливо. Саме тому президент Володимир Зеленський наказав зміцнити угруповання нашої армії на північному кордоні. І цей наказ може виявитися аж ніяк не зайвим", – вважає Віктор Савінов.

Він зазначає, що, коли народ був перезбуджений і стежив за тим, як мобільні групи вагнерівців рухаються Ростовом, Воронежем, Липецьком і Москвою, ті люди, які служили в армії, у спецслужбах задавалися питанням, чому так довго російська глибинна держава не наносить удар – у тому чи іншому звичному йому стилі. У результаті цього удару все ж таки було завдано.

"І тепер Пригожин перебуває у ще більш залежному становищі. Хоча деякі аналітики, особливо російські, припускають, що ПВК "Вагнер" можуть використовувати як опричників. Але це не нова вводна. Звісно, можуть. Але ж могли й раніше. Тож ключовим моментом заколоту вагнерівців стало те, що на сьогоднішній день люди цієї ПВК потрапили в ще більшу, ніж раніше, залежність від Путіна. А тепер і від Лукашенка", – констатує аналітик.

Йтиме знищення ПВК "Вагнера" та її складових

Голова Всеукраїнського громадського руху "Сила права", народний депутат Верховної Ради трьох скликань (з п'ятого по сьоме) колишній заступник голови Ради міністрів Автономної Республіки Крим Андрій Сенченко розмірковує так:

"Очевидно, що Путін не вибачає таких речей. Тож ми бачимо лише початок розгрому бунтівників. Але й Пригожин також може відповісти. Тож епопея поки що не закінчилася. Думаю, завдання фізичного усунення Пригожина точно стоїть. І спроба відповідної реалізації буде. Наскільки активна – покаже справжня ситуація у російських силових структурах. Чи готові вони й надалі обслуговувати інтереси політичного трупа – Путіна".

Що стосується комерційних інтересів Пригожина (розгром його медіа-холдингу та структури, яка займалася годівлею російської армії) – це очевидні побічні ознаки розгрому всієї його структури, вважає експерт.

"Оскільки російська влада пообіцяла амністію Пригожину та вагнерівцям, неофіційно переслідуватимуть усіх, хто мав якесь відношення до "Вагнера" взагалі. У будь-якій якості. Йтиме знищення цієї структури та її складових, – прогнозує Андрій Сенченко. – Ті вагнерівці, хто повівся на заклики підписати контракт із Міноборони, утилізуватимуться на полі бою. А решту дістануть якось інакше".

Путінська поведінка свідчить, що у знаменитій історії з щуром, загнаним у кут, не все чисто, не все відомо публіці

Політексперт, кандидат політичних наук, історик Олександр Палій упевнений, що всі останні події щодо викорінення структур, пов'язаних із Пригожиним, говорять про майже панічний страх Кремля, а саме – Путіна.

"Путінська поведінка свідчить, що у знаменитій історії з щуром, загнаним у кут, не все чисто, не все відомо публіці. Кремль хоче, щоб всі швидше забули про заколот та реакцію на нього російської влади. Сподівається, що репресії проти тих, хто міг допомагати з бунтом, а також видалення Пригожина з медіа-поля, зроблять свою справу", – зазначає експерт.

Але проблема, продовжує він, у тому, що в майбутньому на Путіна чекає послаблення.

"Молодшим він не стає, як і його боягузлива команда. Крім того, попереду – падіння економіки та різке зменшення "кормової бази" режиму, а також війна з можливими поразками на фронті. Тому, ймовірно, у силових структурах будуть охочі повторити фінт Пригожина, але довести справу до кінця. Стрибати у прірву з Путіним, напевно, хочуть не всі", – констатує Олександр Палій.

Читайте також на порталі "Коментарі" — російський режим – на фінішній прямій: що чекає на Путіна після бунту Пригожина.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини