Головна Новини Світ Росія Про що говорять зухвалі випади російських пропагандистів – чи є загроза для путінського режиму
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорять зухвалі випади російських пропагандистів – чи є загроза для путінського режиму

Путінська медіапропагандистська машина, яку вибудовували десятиліттями, показала свою штучність та крихкість

22 жовтня 2023, 15:15 comments2300
Поділіться публікацією:

Російські пропагандисти все частіше починають зриватися, намагаючись вирватися за межі марення, в які їх ставить Кремль. Нещодавно не витримав сходознавець і політолог, колишній президент Російського єврейського конгресу Євген Сатановський, який на фоні проарабської позиції путінського режиму в ізраїльсько-палестинському конфлікті назвав офіційного представника МЗС РФ Марію Захарову "шмарою, яка сильно випиває", а заступника глави МЗС Михайла Богданова "заммністром, який сильно спився". У результаті топ-пропагандист Володимир Соловйов звільнив Сатановського з каналу "Соловйов LIVE" та вибачався перед вихованцями Лаврова. Сатановський, втім, не вгамувався і предрік можливість розпаду РФ після відходу Путіна, на зміну якому може прийти "якесь дрібне слабеньке лайно". І як приклад навів екс-президента Дмитра Медведєва, який зараз обіймає посаду заступника голови Радбезу РФ і вирізняється неадекватними висловлюваннями. Про що говорять такі виплески від пропагандистів країни-агресора? Це тенденція – чи винятки із правил? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Про що говорять зухвалі випади російських пропагандистів – чи є загроза для путінського режиму

Російська пропаганда. Фото: з відкритих джерел

Криза путінського режиму

Керівник Центру політичної розвідки, політтехнолог Олег Постернак пояснює:

"Це – яскравий наочний приклад штучності та крихкості збудованої десятиліттями путінської медіапропагандистської машини. Вона здатна впевнено тримати під маніпулятивним контролем широкі верстви населення в стабільні часи. Але дає збої у кризових комунікаціях у критичні періоди".

За словами експерта, проблема авторитарної пропаганди полягає в тому, що вона рано чи пізно перетворюється на контекстно одноманітний та лінійний ритуальний медіа-фаст-фуд, від якого згодом починає нудити навіть прихильників путінського режиму.

"З плином часу довіра до пропаганди починає вивітрюватися – і у певний період ця машина з тріском розвалюється, – зазначає політтехнолог. – З іншого боку, я гадаю, це розуміють і куратори медіа від Кремля, і відповідні служби ФСБ, які можуть врахувати історичні закономірності. Тому іноді пропагандистській машині дозволяють керовані "творчі" відхилення, які можна використовувати на користь державної машини маніпуляцій".

Олег Постернак припускає, що в Кремлі іноді виникає думка, що тотальній медіапропаганді цілком вигідні такі кризові випробування для підвищення її ефективності.

"Але всі ці ігри корисні у більш менш спокійні часи, – підкреслює експерт. – В умовах нинішньої кризи путінського режиму подібні емоційні випади експертної спільноти (швидше за все, поодинокі, але помітні) є свідченням втрати страху перед старим режимом".

Критична точка – березневі псевдовибори президента РФ

Засновник соціологічної компанії Active Group, політичний експерт Андрій Єрьоменко зазначає, що в Росії все частіше проривається критика влади.

"Той самий український блогер Денис Казанський це часто вихоплює і підсвічує, – каже експерт. — У ситуації з Сатановським все просто стало більш помітно для самої Росії, тому що відповідні заяви (про його звільнення) та вибачення почав робити Соловйов. Ну, а сам Сатановський продовжив свої випади".

Насправді ми не знаємо навіть приблизно реальних настроїв у РФ, її еліті і так далі, вважає Андрій Єрьоменко. Опитувань там нормальних немає, соціології немає, політичної конкуренції немає, як і медіа-конкуренції.

"І єдине, на підставі чого ми можемо намагатися зрозуміти реальний стан справ, це за щільністю таких "факапів". І вони йдуть зараз досить щільно. У стилі спершу розпіарених "успіхів" на фронті, а потім – зізнання, що таких немає. Або ж на міжнародній арені – та сама картина. Наразі РФ виглядає як моноліт, який раптом може розсипатися у дуже короткий термін. Як свого часу було із СРСР. Ми не знаємо, коли саме і як це станеться. Але те, що критика влади загалом чи її окремих представників дедалі частіше виривається навіть у пропагандистів – факт. І це хороший сигнал, що говорить про те, що система йде врознос", – наголошує експерт.

У той же час, продовжує він, до другого маршу на Москву а-ля пригожинського, можливо, ще далеко. Але те, що проблеми накопичуються в різних напрямках – безсумнівно.

"Упевнений, що подібних маркерів ми бачитимемо дедалі більше. Критична точка – березневі псевдовибори президента. Тут будь-який вибір буде для Кремля поганий, – упевнений Андрій Єрьоменко. – Що знову обирати Путіна, що робити ставку на когось іншого, що – взагалі скасовувати вибори з "аргументом" у стилі (і такі вже звучать) – навіщо вони нам потрібні, якщо однаково альтернативи великому вождеві Володимиру Володимировичу немає. Будь-який з цих варіантів кидає Росію в кризу".

Демарш Сатановського не випадковий

Керуючий партнер "Національної антикризової групи", економічний та політичний експерт Тарас Загородній не виключає, що "бунт Сатановського" може мати кілька причин. Можливо, він хоче просто під таким пристойним приводом (що звільнили за проізраїльські висловлювання та "наїзд" на російських мідівців) зникнути з радарів. І жити спокійно.

"Друга ймовірна причина – він реально обурений антисемітизмом, який зараз активно культивує російська пропаганда. Не менш обурений тим, що РФ відверто допомагає ХАМАСу, який вбиває євреїв в Ізраїлі. І тут позиція Сатановського явно пішла врозріз із новою державною політикою РФ", – пояснює експерт.

Він вважає цікавим закид Сатановського щодо можливого наступника Путіна.

"Якщо слідувати Конституції РФ, то у випадку, якщо щось відбувається з чинним президентом, його обов'язки виконує прем'єр. У цьому випадку — Мішустін. При цьому Медведєв навряд чи розглядається як кандидат на пост президента РФ, – вважає Тарас Загородній. – Ті шалені пости, які він пише у своєму Телеграм-каналі, зробили його парією у цивілізованому світі".

На думку співрозмовника "Коментарів", не можна виключати, що Медведєв спеціально пише подібне, щоб його навіть не розглядали як претендент на російський престол.

"Ймовірно, просто хоче жити подалі від серйозної політичної гризні, витрачаючи те, що вдалося накрасти. Іншого пояснення його божевільним постам просто немає, – зізнався експерт. – При цьому Медведєв відвідує низку країн як лідер провладної "Єдиної Росії". Був цього року, наприклад, у Китаї, В'єтнамі. Досить активний персонаж у путінській владі. Але той, хто не бажає лізти на саму вершину. Бо одразу ж опиниться під прицілом. Тож у даному випадку висловлювання Сатановського скоріше відображають вирування всередині путінського угруповання у стилі – йти чи не йти Путіну на вибори".

Тарас Загородній припускає, що недавній путінський візит до Китаю міг, серед іншого, мати на меті отримати підтримку Пекіна на продовження царювання.

"Внутрішні бродіння в РФ із цього приводу явно йдуть, – наголошує експерт. – Непрямим свідченням цього є ще й недавнє рішення ПАРЄ, що Путін не вважатиметься легітимним президентом, якщо знову спробує переобратися. Що його визнають диктатором. Це своєрідне підтвердження того, що група російських еліт явно веде переговори із Заходом, граючи проти Путіна. І демарш Сатановського тут, схоже, не випадковий".

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому війна в Ізраїлі наближається до найскладнішого етапу – яка ймовірність ескалації.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини