Головна Новини Світ Росія Що показав рейд добровольців на прикордоння РФ: як змушений реагувати путінський режим
commentss НОВИНИ Всі новини

Що показав рейд добровольців на прикордоння РФ: як змушений реагувати путінський режим

У Путіна банально не вистачає силових ресурсів, які всі кинуті проти України

19 березня 2024, 12:45
Поділіться публікацією:

Минув тиждень з початку рейду легіону "Свобода Росії" (ЛСР), Російського добровольчого корпусу (РДК) та Сибірського батальйону на території Російської Федерації. Російські повстанці запевняють, що знищили масу живої сили та військової техніки путінської армії. А сам Путін після свого чергового переобрання знову відреагував на дії росіян, які протистоять його режиму зі зброєю в руках. Пригрозив їх знищенням та створенням певної "санітарної зони" на територіях України, прикордонних із РФ. Що можна сказати про рейд російських добровольців і реакцію на це путінського режиму на даний момент? Як події можуть розвиватись далі? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Що показав рейд добровольців на прикордоння РФ: як змушений реагувати путінський режим

Російський добровольчий корпус. Фото з відкритих джерел

Держава РФ ситуацію не контролює

Колишній працівник СБУ (у 2004-2015 рр.) та консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки, військовий експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак розмірковує так:

"Треба визнати, що рейд працює. Якщо спершу здавалося, що це триватиме від кількох годин до кількох днів, як раніше, то тепер констатуємо – пішов другий тиждень як путінський режим не може взяти ситуацію під контроль. На Бєлгородщині – так точно".

Швидше за все, на це банально не вистачає силових ресурсів, які всі кинуті проти України, вважає експерт.

"Здавалося б, після 2023 року, коли сталося кілька таких рейдів, а також стався недопутч Пригожина, російська влада могла б зрозуміти, що треба тримати велике угруповання всередині країни на випадок подібних НП. Але, чи вона знову розслабилася, чи такого угруповання банально немає", – зазначає Іван Ступак.

Він звертає увагу, що у відображенні рейду РДК та Ко беруть участь російські строковики.

"Кадировці змилися, Росгвардія не справляється. Тобто держава РФ ситуацію не контролює, – констатує експерт. – Звичайно, нам би хотілося, щоб військові сили росіян, які виступили проти путінської зграї, продовжували звільняти один населений пункт за іншим, а місцеві жителі вливались у ці формування. За такого розкладу Генштаб країни-агресора змушений буде зняти, умовно, з Куп'янського чи Лиманського напрямку 5-10 тисяч осіб, яких готували для наступальних дій. І відправити їх до Курської, Брянської, Бєлгородської областей, де "фестивалять" правильні росіяни".

Коли війна переноситься на територію РФ – це дуже добре

Керуючий партнер "Національної антикризової групи", економічний та політичний експерт Тарас Загородній вважає дії РДК та інших формувань росіян, які виступили зі зброєю в руках проти путінського режиму, дуже добрим прецедентом.

"Війна вже фізично переноситься на територію РФ. Путін змушений на це реагувати. Причому реагував ще до виборів. Це означає, що Кремль дуже стурбований ситуацією. Доводиться перекидати війська на кордон із Україною, концентрувати їх там. А це в сукупності з ударами СБУ по нафтовику створює напругу в РФ", – підкреслює експерт.

Він нагадує, що Путін, прийшовши до влади і фактично позбавляючи росіян права і свободи, обіцяв їм натомість безпеку. А тепер вони не мають ні прав, ні свобод, ні безпеки.

“Коли війна переноситься на територію РФ – це дуже добре. Путін раніше заявив, що українці нібито хочуть окупувати частину території Росії, а потім обміняти на окуповані росіянами території України. До речі, дуже хороша думка щодо тактики асиметричної війни", – зазначає Тарас Загородній.

Громадяни РФ дедалі більше втрачають довіру до центральної влади

На думку експерта у питаннях національної безпеки та оборони, учасника програми Україна-НАТО Катерини Коваль, ситуація з російськими повстанцями підтверджує, що влада РФ хитка, а її падіння – питання часу.

"Про це і дані рейди, і похід вагнерівців на Москву у червні минулого року. РДК, ЛСР, Сибірський батальйон зуміли встановити контроль над низкою населених пунктів, завдають ударів по тому ж Бєлгороду. Це дає зрозуміти, що центральне управління, зосереджене у Москві, фактично не працює у тих самих прикордонних з Україною регіонах. Бачать це громадяни РФ. Дедалі більше втрачаючи довіру до центральної влади", – вважає Катерина Коваль.

На жаль, продовжує вона, у переважній більшості росіян відсутні моральні принципи, критичне мислення. Правлять інстинкти, переважають страх, заздрість, ненависть.

"Але є й інші громадяни РФ, хай і малий відсоток, який зі зброєю в руках чинить опір путінському режиму і всьому тому, що його підтримує, – наголошує експерт. – Зруйнувати імперію завжди важко. Але російська впаде – вкотре. Вже руйнується. У тому числі стараннями України та низки громадян самої РФ".

Читайте також на порталі "Коментарі" — на що піде Путін після переобрання: який поворот може чекати РФ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини