Головна Новини Світ Росія Як Путін пішов на шостий термін: чого тепер чекати від Росії
commentss НОВИНИ Всі новини

Як Путін пішов на шостий термін: чого тепер чекати від Росії

Путінський режим досяг піку свого правління, війна точно триватиме

18 березня 2024, 12:35 comments2827
Поділіться публікацією:

Фарсові вибори президента Російської Федерації, які перетворилися на шоу одного актора – Володимира Путіна, якому вигадали 87% підтримки, викликали передбачувано негативну реакцію серед лідерів демократичних країн. І не менш передбачувану позитивну – від представників автократичних режимів. Президент України Володимир Зеленський назвав те, що сталося імітацією виборів, акцентувавши, що Путін "захворів владою" і робить все, щоб правити довічно. Експерти продовжують ділитися з порталом "Коментарі" своїми думками про перевибори Путіна та подальший розвиток ситуації, у тому числі щодо російсько-української війни.

Як Путін пішов на шостий термін: чого тепер чекати від Росії

Володимир Путін. Фото: DW

Вибори пройшли, поспішати путінський режим тепер не буде

Політолог, професор кафедри міжнародних відносин НАУ Максим Ялі так:

"Підсумки "виборів" у РФ були абсолютно передбачуваними. Питання було лише у тому, яку цифру Путіну намалюють. Намалювали під 90%".

За словами експерта, розчарування у нього викликало, що антипутінська опозиція (громадяни, які виступають проти війни в Україні, проти довічного правління Путіна), де-факто підвищила явку акцією "полудень проти Путіна" – і легітимізувала того на новий термін.

"Путінський режим досяг піку свого правління, війна точно триватиме. Але вже, швидше за все, без жорстких дедлайнів щодо взяття умовних авдіївок і бахмутів", – вважає Максим Ялі.

Вибори пройшли, поспішати путінський режим наразі не буде, пояснює він. Але спроби окупувати нові українські території Кремль не залишить.

Подальший розвиток ситуації досить передбачуваний

Професор кафедри політичних наук у КНУ ім. Шевченко, політолог Ганна Малкіна також вважає підсумки псевдовиборів у РФ абсолютно передбачуваними. У тому числі те, що результат Путіну намалювали на 10 відсотків більше, ніж минулі вибори.

"Адже, чим більше диктатор перебуває при владі, тим переконливішу підтримку малюють на виборах, – пояснює експерт. – Наприклад, президент Екваторіальної Гвінеї, який править країною 42 роки, набрав на виборах понад 95 відсотків голосів. У російського диктатора все попереду".

Подальший розвиток ситуації є досить передбачуваним, вважає політолог. На сьогоднішній момент, зазначає вона, цілком очевидно, що жодних протестів усередині РФ за підсумками голосування не буде.

"Все, що змогла забезпечити російська опозиція, то це явку на вибори під виглядом акції "полудень проти Путіна". Черги до тих самих закордонних виборчих дільниць показали усі світові ЗМІ. Путін навіть опозицію за це похвалив, тут навіть додати нічого. Наразі йдеться про визнання результатів виборів іншими країнами. Міжнародна легітимність – річ важлива, але для цивілізованих країн, а для диктатур вона не відіграє жодної ролі. Ось, наприклад, президент Білорусі Олександр Лукашенко не визнанням результатів своїх минулих псевдовибрів не дуже засмутився", – нагадує Ганна Малкіна.

На її думку, новий президентський термін російського диктатора розпочнеться із сюрпризів для власного населення. Адже всі непопулярні заходи, включаючи підвищення пенсійного віку, Путін задіював одразу після обрання.

"Зараз йтиметься, швидше за все, про посилення мобілізації, яку "приглушили" після хвилі обурення восени 2022 року. Тепер до настроїв людей можна не дуже прислухатися: вибори відбулися, репресивний апарат наростив оберти, опозиційне населення залякане та деморалізоване", – пояснює політолог.

Для нас, звісно, продовжує вона, вся ця історія не є новиною, але й нічого доброго не несе.

"На тлі проблем із мобілізацією в Україні та заблокованою вже майже півроку допомогою від США, у нас багато приводів для занепокоєння. Тому ініціатива президента Франції Макрона на тему відправки військового контингенту в Україну виглядає логічним рішенням, але поки що нереалізованим", – констатує Ганна Малкіна.

Вона не виключає, що театр воєнних дій може розширитись. Окрилений "перемогою" на виборах та безкарністю російський диктатор може підвищити градус напруги, напавши, наприклад, на країни Балтії.

"Путіну дуже важливо показати слабкість НАТО, – аргументує експерт. – І, дивлячись на нерішучість європейських політиків, він може припустити, що військова агресія проти, наприклад, Литви не запустить п'ятий пункт договору Північноатлантичного Альянсу".

Читайте також на порталі "Коментарі" — підсумки псевдовиборів у РФ: чи зміниться війна в Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини