Головна Новини Світ Росія Як теракт у Крокусі позначиться на війні в Україні: що це означає для путінського режиму
commentss НОВИНИ Всі новини

Як теракт у Крокусі позначиться на війні в Україні: що це означає для путінського режиму

Те, що теракт буде використано Кремлем для посилення антиукраїнської риторики, було очевидним відразу

4 квітня 2024, 13:25 comments1773
Поділіться публікацією:

Майже через два тижні після теракту в Crocus City Hall російська влада, спецслужби і пропаганда, незважаючи на масу фактів про причетність до ІДІЛ, продовжують "ліпити" український і західний слід. У Кремлі вже навіть не приховують, що використовують теракт у Підмосков'ї для посилення мобілізації. Які висновки з того, що сталося, можна зробити на даний момент? Чим це обернеться для РФ, а також у ракурсі російсько-української війни? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Як теракт у Крокусі позначиться на війні в Україні: що це означає для путінського режиму

Теракт у підмосковному "Крокус Сіті Хол". Фото з відкритих джерел

Теракт у Підмосков'ї може стати маркером розпаду російської системи влади

Засновник соціологічної компанії Active Group, політичний експерт Андрій Єрьоменко розмірковує так:

"Щодо того, що теракт буде використаний Кремлем для посилення антиукраїнської риторики (незважаючи на те, хто був реальним замовником та виконавцем), було очевидно одразу. Російська влада має проблеми з мобілізацією – і людей, і економіки. Тому будь-яка подія використовується на вирішення цих проблем. У тому числі теракт у Підмосков'ї".

При цьому, зазначає експерт, сам собою цей теракт явно шкідливий для путінського режиму. Принаймні в інформаційному плані. Адже яку б версію не просував Кремль, сам факт теракту б'є по репутації – і його спецслужб.

Навіть абсурдна версія про "український слід". Слід же реальний – терористів ІДІЛ – також демонструє слабкість режиму, ФСБ, силовиків тощо. Особливо коли цей слід намагаються посилено не помічати, акцентує Андрій Єрьоменко. Отже, констатує він, інформаційно та репутаційно Кремль тут однозначно втрачає.

"У короткостроковій перспективі цей теракт не вплине на російсько-українську війну. Щоби там не розповідали в РФ, мобілізація посилена не буде. А розмови про те, що те, що трапилося в "Крокусі", нібито збільшило хвилю контрактників – просто розмови. Звичайна банальна роспропаганда", – пояснює експерт.

У довгостроковій перспективі, продовжує він, теракт у Підмосков'ї може стати маркером розпаду російської системи влади. Адже демонструє, що вона є недієздатною. "Проспала" теракт, про який попереджали. Причому попереджав, як з'ясовується, навіть Іран.

"Таких маркерів розпаду системи, починаючи з пригожинського заколоту, все більше. Але, коли система в РФ реально розпадеться, ніхто не знає. Втім, я не здивуюся, якщо завтра станеться щось, після чого путінський режим звалиться. І почнеться якась трансформація, що супроводжується досить кривавими процесами. Після цього Росії стане не до війни з Україною. Втім, не здивуюсь я, і, якщо путінський режим проіснує ще кілька років. Навряд чи більше", – констатує Андрій Єрьоменко.

Теракт вигідний Кремлю

Телеведучий, медіаексперт, політичний оглядач Сергій Дойко наголошує, що російську логіку прорахувати неможливо. Адже переважна кількість громадян РФ живе в якійсь своїй парадигмі, вважаючи, що вони завжди мають рацію, а всі довкола винні.

"У будь-якій ситуації слід шукати – кому вигідно. Розберемо те, що трапилося у "Крокусі". США за два тижні до теракту попереджали, що він можливий. Як зазначав у розмові зі мною адвокат, політичний стратег, член Ради директорів міжнародної правозахисної агенції WEST SUPPORT (США) Юрій Ванетик, розвідка Штатів тут вкотре продемонструвала свій високий професіоналізм. На відміну від розвідок та спецслужб РФ, які проігнорували попередження та "проспали" теракт. Навіщо США було попереджати РФ, якби американці мали відношення до цього теракту, як стверджує Патрушев? Навіщо було робити щось подібне Україні? Так, наші дрони летять (і летітимуть) по російських військових та промислових об'єктах, включаючи НПЗ. Але, навіщо нам цілеспрямовано та ще й так жорстоко вбивати мирних громадян (ми ж не путінська армія), тим більше розуміючи, як це може бути використане проти нас? Що зараз, до речі, і робить РФ, "ліплячи" неправдоподібний "український слід" для того, щоб приховати свою некомпетентність, виправдати агресію проти нашої країни, посилити мобілізацію", – пояснює Сергій Дойко.

Тож теракт, робить висновок він, вигідний Кремлю, хоч, можливо, той і не причетний цього разу до його проведення.

"Зміцнювати владу Путіну немає сенсу. Він і так зміцнився – далі нема куди. Повний диктат, повний нагляд за всіма та вся. Наголошую — теракт вигідний путінському терористичному режиму, що державі-терористу-РФ. Хоча необов'язково це справа рук російських спецслужб, як теракти, на яких Путін розпочинає своє правління", – зазначає експерт.

При цьому, продовжує він, ІДІЛ, який практично одразу взяв на себе відповідальність за теракт, випустив навіть газету із цього приводу, явно здивований цією російською реакцією.

"Як так? Усі докази вказують на ІДІЛ, він сам все визнав, а ви таке чудете? Але у РФ, як я вже зазначав, своя особлива "логіка". Ну, а, якщо РФ воліє не бачити явного сліду ІДІЛ, той, мабуть, може повторити. Вже більш акцентовано", – вважає Сергій Дойко.

Читайте також на порталі "Коментарі" — теракт у Підмосков'ї: у США визнали, що Росія досягла своєї мети.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини