Головна Новини Світ Росія З чим пов'язані «вкидання» про смерть Путіна: хто може стати наступником диктатора
commentss НОВИНИ Всі новини

З чим пов'язані «вкидання» про смерть Путіна: хто може стати наступником диктатора

Кремль хоче вбити в голови росіян тезу про те, що Путін «у формі» і правитиме вічно, йому немає альтернативи та надії на його смерть марні

29 жовтня 2023, 10:55 comments3754
Поділіться публікацією:

Однією з топ-тем минулого тижня стала нібито смерть російського диктатора Володимира Путіна. Секретар РНБО України Олексій Данілов вважає, що подібна інформація пов'язана із передвиборчою кампанією в РФ і є спецоперацією Кремля. Тим часом деякі західні видання вже починають обговорювати претендентів на пост президента РФ після смерті (він же не безсмертний) Путіна. Як вважаєте, з чим пов'язані "вкидання" про смерть Путіна – і яка ймовірність, що його в найближчому майбутньому усунуть? Хто виглядає найбільш реалістичним наступником? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

З чим пов'язані «вкидання» про смерть Путіна: хто може стати наступником диктатора

Володимир Путін. Фото: з відкритих джерел

Інформацією про "смерть Путіна" спецслужби Кремля досягають кількох цілей

На думку керівника Центру політичної розвідки, політтехнолога Олега Постернака, десятиліття спостереження за особливостями поведінки Путіна як політика мали б давно переконати, що ми маємо справу з неординарною автократичною особою, яка для утримання чи збільшення влади завжди використовувала складні апаратні схеми, спеціально влаштовані провокативні історії інформаційні операції впливу.

"Це пов'язано з його професійним бекграундом (КДБ-ФСБ), а також з патологічними особливостями психіки, яка формувалася в токсичних умовах радянських спецслужб із їх потягом до багатоходових розрахунків, всеосяжної недовіри та вседозволеності, – пояснює експерт. – Тому й зараз через об'єктивні обставини віку (а Путіну вже 71 рік), можливо, стан здоров'я та політичний страх військової катастрофи напередодні старту президентської кампанії 2024 року – Путін не здатний діяти інакше, ніж звичні для нього практики соціально-рефлексивного управління".

Олег Постернак акцентує, що, коли виникають чутки про смерть "вождя" (а вони в авторитарній політичній культурі є найбільш популярним способом управління масовою свідомістю), які мають ще й традиційне відсилання до аналогій у російській історії (смерть Сталіна, Брежнєва та його наступників, хвороби Єльцина тощо), то, як правило, у них кілька цілей.

"У разі із запуском чуток про смерть Путіна, до речі, інспірованих джерелами, які зовсім не заслуговують на довіру, а більше вказують на бажання створити штучний ажіотаж на популярній темі (тг-канал "Генерал СВР", колишній розвідник Жирнов та ексцентричний професор Соловей), підрозділи спецслужб Кремля також досягають кількох цілей", – вважає політтехнолог.

Перша ціль – явити після свідомого розгону чуток "воскреслого" і здорового Путіна для категоричного закріплення в масовій свідомості росіян переконання, що Путін "у формі" і правитиме вічно, йому немає альтернативи та надії на його смерть марні.

"Досить проста технологія напередодні президентських виборів, що дозволяє спекулювати на страхах росіянах щодо майбутнього РФ без Путіна", — зазначає Олег Постернак.

Друга ціль – протестувати еліту щодо її лояльності та дій.

"Розбита за чиновницькими та олігархічними групами еліта давно думає про наступника, оскільки від конфігурації влади після Путіна залежить її статус, ресурси та вплив. Зрозуміло, що російська еліта живе у режимі "Путін пишу, а в умі – наступник". Це прораховує і сам російський диктатор, який не бажає стати жертвою змови або палацового перевороту, – пояснює експерт. – Варто згадати його переляканий вираз обличчя під час червневого виступу Пригожина".

Третя ціль – перебити чутки про двійників Путіна, які нещодавно почали активно розганяти альтернативні джерела інформації в самій Росії.

"Перенасичуючи інформпростір різними вражаючими меседжами, здатними заполонити магічну свідомість звичайних громадян, можна змішати тему двійників з більш емоційно-насиченою інформацією і змусити громадян сформувати думку про токсичність і штучність усієї інформації, що кружляє навколо них. Тому обговорення наступників Путіна в контексті цієї чергової путінської інформаційно-психологічної витівки не має свого публічного сенсу. Але протокол дій на випадок смерті диктатора, узгоджений із самим Путіним, безумовно, існує", – упевнений Олег Постернак.

Щоправда, уточнює він, навряд чи є прізвище конкретного наступника.

"Серед безлічі прізвищ – Собянін, Мішустін, Кирієнко, Дюмін, Патрушев, які називаються різними джерелами, потенціал кожного залежить від того, хто отримає посвяту від "чекістів", силових структур і на кого працюватиме пропагандистська медіамашина. А це передбачає таємний консенсус усередині правлячої еліти", – констатує експерт.

Не схоже, що Путін вибрав собі якогось наступника

Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко зазначає, що на даний момент інформація телеграм-каналу "Генерал СЗР" та професора Солов'я про "смерть Путіна" сприймається абсолютною більшістю спостерігачів як конспірологічна фантазія або інформаційна провокація (з тими чи іншими мотивами).

"У мене також зараз переважає скепсис щодо цієї інформації. Але мій скепсис не абсолютний. Відсотків двадцять я залишив би на можливість сценарію, схожого на те, що озвучив професор Соловей. Дев'ять місяців тому я написав дещо жартівливий текст "Чи з'явиться новий "самозванець" у Росії?", в якому нагадав, що у російській історії існує традиція "самозванців" – і з урахуванням теми двійників Путіна цей сюжет може у різних формах знову проявитися. Там був описаний і сценарій, озвучений професором Солов'єм. З урахуванням недавнього і дуже дивного пригожинського заколоту, а також суперечливих настроїв у російських елітах, я не виключаю можливості різних сценаріїв розвитку політичної ситуації в Росії", – зізнався експерт.

Щодо "вкидання", то все не так просто, вважає він. Особливо з огляду на те, що у професора Солов'я неоднозначна репутація. Багато хто його підозрює у зв'язках із російськими спецслужбами, чи, хоча б, із деякими їхніми представниками, колишніми чи навіть нинішніми. І навіть статус "іноагента" та вигнання Валерія Солов'я з МДІМВ не переконали його критиків.

"У його прогнозах та заявах завжди була дуже сильна конспірологічна компонента. Але чимало його інсайдів підтверджувалось. Тему хвороби Путіна та його можливої смерті Соловей хитає вже кілька років. Про двійників Путіна він також говорить уже досить давно", – наголошує Володимир Фесенко.

На його думку, можуть бути різні пояснення цього "вкидання" про нібито смерть Путіна.

Найпростіша версія – це спеціальний інформаційний проект Солов'я, його "фішка", яку він розкручує вже кілька років, привертаючи до себе особливу увагу. І ось зараз – кульмінація.

"Але чому саме зараз? Відповіді на це питання ми не знаємо", – зазначає політолог.

Ще одна правдоподібна версія — професора Солов'я використовують втемну його таємничі інформатори. Хто це – ми, знову ж таки, не знаємо, наголошує експерт. Це можуть бути представники спецслужб чи однієї із "веж Кремля".

"Версія про смерть Путіна може запускатися і з конкурентною метою (боротьба конкуруючих угруповань у Кремлі, зокрема для дискредитації Патрушева). Сам професор Соловей, який не приховує своїх політичних амбіцій, натякає, що цю інформацію можна використовувати для делегітимації нинішнього політичного режиму в Росії. Я трохи знайомий із Валерієм Дмитровичем і можу сказати, що він дуже непростий персонаж. Людина з великими знаннями та хорошими аналітичними здібностями. Навряд чи він виступав у ролі банального "зливного бачка" і некритично озвучував якусь інформацію, тим більше таку особливу. Зрештою, він ризикує своєю репутацією, і саме зараз найсильніше. Очевидно, одне – Соловей своїм джерелам дуже довіряє", – констатує Володимир Фесенко.

На його думку, якщо це цілеспрямоване вкидання спецслужб, то воно може бути спрямоване і на дискредитацію опозиції, і на гру на контрасті – на тлі чуток про смерть Путіна показати, що той живіший за всіх живих.

"Деякі російські опозиціонери вважають, що чутки про двійників Путіна, а також про його хворобу і навіть смерть націлені на те, щоб розслабити опозиційну публіку. Мовляв, навіщо боротися проти режиму, трохи зачекайте і Путін сам "скопититься", або вже пішов у інший світ, але про це оголосять пізніше, – пояснює експерт. – Яке з пояснень "вкидання" професора Солов'я є правдоподібнішим, мене мало хвилює. На мій погляд, для України та українців це не так важливо. Ми протистоїмо імперській Росії, а не лише Путіну. І це протистояння може продовжуватися і після Путіна".

А ось росіяни, зазначає Володимир Фесенко, нехай сумніваються і ставлять питання, яке їхні предки ставили й сотні років тому: "Чи справжній цар"?

Щодо "наступника" Путіна, не слід плутати цю тему з боротьбою за владу після Путіна, закликає політолог. "Наступника", наголошує він, призначає чинний російський "цар". І не схоже, що Путін обрав собі якогось наступника. Скоріше навпаки, він нікому не довіряє.

"А, хто прийде до влади після Путіна, поки що безглуздо гадати. Прийде той, хто переможе у боротьбі за владу, – наголошує експерт. – Я торік сформулював близько десятка різних сценаріїв, як може розвиватись ситуація після Путіна. Аналіз видання The Independent сприймаю не без іронії. Хоча б тому, що вони називають реальним претендентом на владу екс-президента, нинішнього заступника голови Собвеза РФ Медведєва, якого в самій Росії в такій ролі вже давно не сприймають. Хто може перемогти у боротьбі за владу після Путіна, поки що не ясно. Коли помер Сталін, навряд чи хтось припускав, що у боротьбі за владу переможе Хрущов. І Брежнєв після усунення Хрущова багатьма сприймався як тимчасова перехідна постать. Що точно буде, то це боротьба за владу в постпутінській Росії – у явній чи прихованій формі".

Напередодні виборів 2024 року несподіванок для Кремля бути не повинно

Керівник Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки експерт-міжнародник Ігор Соловей поділився такою думкою:

"У Росії і так триває зачистка найбільш небезпечних для системи елементів (Пригожина вбили, Стрєлкова посадили, лібералів вже давно вигнали з країни). Але осередки противників Путіна, виявляється, ще існують: як у колах націонал-патріотів (вважають його м'яким/слабким Піпою), так і в колах системної номенклатури (той самий Чубайс зараз таких шукає, Явлинський ось надумав балотуватися на виборах), і т.д. п.".

Тому, пояснює експерт, напередодні виборів 2024 року несподіванок для Кремля не повинно бути.

"І "вкидання" про смерть Путіна – це чергове гебешне розведення, спрямоване на виявлення опонентів нинішньому цареві, – наголошує Ігор Соловей. – Щоб спровокувати їх на якісь емоції чи навіть дії. І взяти всіх спочатку на олівець, а потім нейтралізувати. Щоб до "виборів" 2024 підійти без сюрпризів".

Читайте також на порталі "Коментарі" — від чого залежатимуть події на фронті: яке завдання намагаються виконати Україна та РФ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини