Головна Новини Світ Росія Заколот Пригожина: чому всередині РФ починається період "спецоперацій" - чи встоїть режим Путіна
commentss НОВИНИ Всі новини

Заколот Пригожина: чому всередині РФ починається період "спецоперацій" - чи встоїть режим Путіна

Пригожин фактично розпочав боротьбу не просто за життя, а й за політичне майбутнє

24 червня 2023, 13:45 comments5043
Поділіться публікацією:

Відвертий військовий заколот, який влаштував ватажок ПВК "Вагнер" Євген Пригожин, захопивший Ростов і погрожуючий походом на Москву, якщо не відбудеться зміна вищого військового керівництва РФ, призвів до того, що Путін фактично оголосив відкрите полювання на вагнерівців. На думку британської розвідки, це найсерйозніший виклик російській державі за останній час. Експерти продовжують аналізувати ситуацію для видання "Коментарі".

Заколот Пригожина: чому всередині РФ починається період "спецоперацій" - чи встоїть режим Путіна

Заколот у Росії. Фото: з відкритих джерел

Пригожин – такий самий, як терористи Путін, Шойгу, Герасимов. Лише ситуативно він грає зараз за нас

Експерт-міжнародник, співзасновник аналітичного центру "Об'єднана Україна" Антон Кучухідзе пояснює:

"Будь-яка смута, яка тим більше виглядає як початок громадянської війни всередині рашистської федерації, послабить її. І це, звісно, нам на руку. Чим гірше керування їхніми військами, різними озброєними угрупованнями, усіма тими терористами, які зі зброєю в руках атакували чи атакують українські міста, тим краще для нашої країни. Тому хочеться побажати рашистам якнайшвидшого розвалу під час громадянської війни. Нехай вбивають один одного".

Щодо політичних аспектів, продовжує експерт, не секрет, що різні вежі колективного Кремля борються між собою за владу. За те, кого зробити винним за провал у війні проти України.

"Очевидно, що ця війна для агресора програна. Жодної стратегічної цілі завдяки героїзму ЗСУ, всіх наших Сил оборони та безпеки противник не досяг. Втрати у рашистів – колосальні. І в живій силі, і у військовій техніці. На цьому фоні активізувався політичний процес битви за трон. Пригожин фактично веде боротьбу не просто за життя, а й за політичне майбутнє. Виконуючи завдання, які ставить нелояльна до нинішнього керівництва РФ група впливу", – наголошує Антон Кучухідзе.

За його словами, влада в РФ за Путіна представляє умовний трикутник. Є т.зв. кооператив "Озеро" на чолі з Путіним, його друзями, однокурсниками, різного роду спецслужбістами. Туди входить і Шойгу. Друга лінія – ФСБ. Частина цього угруповання, наголошує експерт, була лояльна до кооперативу "Озера", частина перебувала до нього в опозиції, хоч у публічну площину це не виливалося. Третя лінія – колишнє Головне розвідувальне управління (ГРУ), перейменоване Головне управління Генерального штабу ЗС РФ.

"І Пригожин оголошує зараз тези не лише свої, а й того, зокрема, військового істеблішменту, незадоволеного Шойгу, т.зв. "спецоперацією", колосальними втратами, з якими стикається країна-агресор", – наголошує Антон Кучухідзе.

Що буде далі – сказати важко, вважає він. Але скільки б Пригожин не атакував МО, Кремль, він за РФ. За те, щоб агресор виграв війну проти України.

"Пригожин – такий самий, як терористи Путін, Шойгу, Герасимов. Лише ситуативно він грає за нас, влаштувавши дестабілізацію всередині рашистської федерації. Про це, до речі, вже заявив керівник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов, коментуючи ситуацію довкола військового заколоту в країні-агресорі. Тож розслаблятися нам точно не варто, – попереджає експерт. – Потрібно продовжувати йти своїм курсом, який чітко визначив президент України Володимир Зеленський – перемога на полі бою над рашистами, деокупація всіх наших територій, гарантії безпеки до вступу в НАТО, а згодом – вступ і до НАТО, і до ЄС".

Росія врешті-решт може зіткнутися з набором штампів, які вона останніми роками культивувала щодо України

Аналітик, кандидат політичних наук Олеся Яхно впевнена, що конфлікт, що назріває, "обмін люб'язностями" між Пригожиним і Шойгу, між пригожинцями і кадировцями, навряд чи могли бути не помічені Кремлем і особисто Путіним.

"Швидше, все було прогнозованим. Але навряд чи хтось прогнозував, що пригожинці почнуть захоплення в Ростові, візьмуться за Воронеж, збиватимуть гелікоптери російської армії. Можемо констатувати, що війна за ресурси, за владу, переходить в РФ з кулуарної у відкриту. І тут, – зазначає експерт, – можуть бути подвійні, а то й потрійні інтриги. Коли на фоні публічної критики одне одного деякими суб'єктами, можуть включатися треті сили (зокрема зарубіжні спецслужби). І підігрівати ці конфлікти, доводячи до такого прояву, що зараз спостерігаємо. І це – своєрідний період "спецоперацій" усередині самої РФ, як би парадоксально це не звучало".

За словами аналітика, Кремль, який назвав війну проти України "спецоперацією", почав пожинати реальні "спецоперації" одних груп проти інших усередині РФ. Сама Росія, вважає Олеся Яхно, може зіткнутися з набором штампів, які вона останніми роками культивувала щодо України. Всі ці "громадянський конфлікт", "прояви екстремізму", "спецоперація" у результаті повернулися до країни-агресора бумерангом.

"Швидше за все, Кремль упорається з пригожинським бунтом. Продовжуючи військові дії проти України (цієї ночі був сильний ракетний обстріл). Так, чи інакше, ситуацію буде куповано. Але це – ознака того, що в РФ починаються непрогнозовані процеси. І конкуренція за гроші, ресурси, вплив, яких стає дедалі менше, проявлятиметься в абсолютно різних формах і форматах", – прогнозує експерт.

А з урахуванням того, що йде війна, що є приватні армії (не тільки у Пригожина, а й у Кадирова, Газпрому, Лукойлу тощо) – все це може вилитися у абсолютно непередбачувані процеси, упевнена Олеся Яхно.

"Зауважте, – продовжує вона, – зек Пригожин говорить про справедливість. Відкрито оголосив війну Путіну. Це вже діагноз не лише всім політичним інститутам РФ, а й усьому російському суспільству. Яке не звикло до справедливості. Яке готове покірно підкорятися цареві. Яке сповідує рабську психологію. А тут пригожинський бунт, його заяви про необхідність боротися з несправедливою владою. Справжній збій матриці. Ці тенденції матимуть продовження на рівні конфліктів, у тому числі в силовому форматі між різними владними групами".

При цьому, акцентує аналітик, треба розуміти, що паралельно з цим внутрішнім протистоянням будуть (повільно, але невідворотно) йти глибинні процеси на рівні самої РФ як держави і суспільства, що прозріває, що розуміє, що путінський режим повів його хибним курсом.

"Де та точка, з якої можуть піти хвилеподібні зміни в самій РФ, сказати поки що складно. Але в якийсь момент два процеси (битва еліт та переоцінка цінностей суспільством) можуть з'єднатися – і підірвати Росію зсередини", – констатує Олеся Яхно.

Читайте також на порталі "Коментарі" — що відбувається в Росії – чому розпочався військовий заколот.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

24 червня 2023, 13:01

Ось ось, здивована чернь розікраденої країни Баг зрозуміє, що для неї полегшення не сталось. Корумпована влада скористається моментом і ще більше продовжить розкрадати Україну. Збільшиться кількість бідосиків, пропагандисти отримають великі гонорари, а для черні все буде тільки гірше. Знов та знов другорядні будуть отримувати православними граблями.


Новини