Головна Новини Світ Росія Жести залякування чи реальні загрози: про що говорять натяки Путіна про вторгнення до ЄС
commentss НОВИНИ Всі новини

Жести залякування чи реальні загрози: про що говорять натяки Путіна про вторгнення до ЄС

Про російське вторгнення в якусь із країн ЄС можна було б говорити після успіху Путіна в Україні і то через певний час

17 січня 2024, 13:22 comments6994
Поділіться публікацією:

Президент РФ Володимир Путін (фактично – диктатор) значно активізував давні зусилля Кремля та створює інформаційні умови для майбутньої ескалації проти балтійських країн. Про це йдеться у оновленому огляді Інституту вивчення війни (ISW). Один із останніх прикладів – заява Путіна 16 січня про те, що в країнах Балтії росіян нібито "викидають за кордон". Це, на думку хазяїна Кремля, ставить під питання безпеку РФ. Про що говорять дані путінські заяви, чи наважиться РФ на агресію проти Європи? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Жести залякування чи реальні загрози: про що говорять натяки Путіна про вторгнення до ЄС

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Путін може зважитися на нову агресію, якщо отримає підтримку з боку Китаю

Політолог Дмитро Воронков вважає, що інформаційний загрозливий фон створюється Росією не для власне ескалації.

"Перша причина – наголошення Путіним нібито на наявності зовнішнього ворога перед російським народом. Це відбувається в рамках майбутніх березневих виборів, щоб виправдати агресію проти України та її наслідки для РФ (санкції, загальний занепад тощо). Друга причина – психологічний момент. Путін вже погрожував багатьом, включаючи країни Балтії, Фінляндію, Польщу. Це спроба тиску на європейські країни, щоб ті були менш активними у процесі підтримки України. Мовляв, якщо продовжуватимете, то я перейду і на вас", – пояснює експерт.

На його думку, на вторгнення до ЄС (відповідно – війну з НАТО) РФ банально не має сил. Вона навіть в Україні вже не може широкомасштабно наступати.

"Тим часом Європа готується. У тій же Польщі змінили закон про мобілізацію, щоб провести її максимально швидко, у разі потреби", – наголошує Дмитро Воронков.

Він вважає, що про російське вторгнення в якусь із країн ЄС можна було б говорити після успіху Путіна в Україні (чого сподіваємось не буде) – і то через певний час. Після доукомплектації армії, формування нових ресурсів тощо.

"Отже, ми бачимо психологічний тиск, жести залякування, – вважає політолог. – Втім, не можна виключати, що Путін наважиться на нову агресію, якщо отримає підтримку з боку Китаю. Так, РФ зараз допомагають Іран та Північна Корея. Але їхньої допомоги для війни проти Європи мало. А от якщо на це погодиться Китай – інша справа. Але Китай не виглядає державою, готовою на такі шалені авантюри".

Навряд чи чергові путінські погрози дадуть якийсь ефект

Експерт Аналітичного центру Об'єднана Україна Олексій Кущ вважає, що заяви Путіна слід розглядати як певний тиск на балтійські держави.

"Йде продумана інформаційна хвиля з боку Росії. Яка може бути провісницею деяких гібридних форм агресії. Відбувається це саме зараз не випадково. Балтійські країни з самого початку зайняли чітку позицію щодо підтримки України. Ще більше це кристалізувалося після нещодавнього візиту українського президента Володимира Зеленського до Литви, Латвії та Естонії. Остання заявила, що виділятиме фіксовану частину свого ВВП на допомогу нашій країні. Латвія організувала т.зв. дронову коаліцію для збільшення числа безпілотників у ЗСУ. Нові зобов'язання взяла на себе Литва", – пояснює експерт.

Загалом, продовжує він, країни Балтії є драйверами підтримки України на європейському рівні. А тут ще й такі меседжі зазвучали системно – після візитів Зеленського.

"Це й викликало різке невдоволення у Кремлі. Після чого пішли відповідні заяви. В надії задавити голоси тих, хто підтримує Україну на європейському рівні. Подібні погрози з боку РФ звучали вже на адресу Фінляндії, зараз посилилися на адресу Німеччини", – наголосив Олексій Кущ.

Він не думає, що це матиме якийсь ефект. Можливо, пояснює експерт, такий тиск справив би якийсь вплив на Європу, якби не було повномасштабної війни, яку РФ розв'язала проти України. А зараз, коли агресія триває вже два роки, європейці психологічно прийняли, що щось подібне Росія може вчинити і проти них. Відповідно – зник страх незвіданого. З'явилося розуміння, що така агресія реальна.

"А з розумінням – розпочалися й систематичні приготування до відбиття гіпотетичного нападу. Саме тому посилюється східний фланг НАТО і таке інше. Тож навряд чи чергові путінські погрози матимуть якийсь ефект", – констатує Олексій Кущ.

Читайте також на порталі "Коментарі" – про що говорять нові заяви Зеленського та Путіна: що і кому спробували донести.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

17 січня 2024, 13:55

Карлики підіграють один одному і синхронно грають на міжнародній арені. Випадково? З біблійних часів хтось знає приклади коли їди комусь принесли користь? А скільки було прикладів шахрайства і життя за рахунок інших?


Новини