Головна Новини Світ США Чи припиниться пауза в допомозі Україні: що чекати від США найближчим часом
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи припиниться пауза в допомозі Україні: що чекати від США найближчим часом

Американці повинні розуміти, що через незначний період ситуацію на фронті необхідно стабілізувати

3 квітня 2024, 11:55 comments1594
Поділіться публікацією:

Чим ближче другий тиждень квітня, коли Конгрес США вийде з канікул, тим більше туману щодо того, що буде з допомогою України. За інформацією Politico, спікер Палати представників США Майк Джонсон вигадав нову сумнівну схему надання такої підтримки. А у Білому домі вже дали зрозуміти, що президент Джо Байден не підпише законопроєкт, що включає "нововведення" від Джонсона, серед яких – надання Україні частини допомоги у вигляді кредиту. Мовляв, спікер має поставити на голосування варіант, який вже проголосував Сенат, що включає безоплатну допомогу Україні, Ізраїлю, Індо-Тихоокеанський регіон. Експерти поділилися з порталом "Коментарі" своїми прогнозами щодо того, чого нам очікувати від американського парламенту в найближчому майбутньому.

Чи припиниться пауза в допомозі Україні: що чекати від США найближчим часом

США. Фото: з відкритих джерел

Американці зацікавлені у тому, щоб Україна продовжувала боротьбу

Директор Міжнародного інституту політичної філософії, політичний аналітик Віктор Савінов міркує так:

"Думаю, зовнішню допомогу буде підтримано конгресменами. Адже у ній зацікавлені не лише Україна, а й Європа, самі США та їхні союзники. Як раніше наголосив президент Зеленський, без американської допомоги українським військам доведеться повільно, але відступати. Через брак необхідних озброєнь, боєприпасів. Це може створити критичну ситуацію".

Експерт упевнений, що американці зацікавлені у тому, щоб Україна продовжувала боротьбу. Відповідно, пояснює він, через незначний період ситуацію на фронті необхідно стабілізувати. Чим США найближчим часом і мають намір зайнятися, прогнозує Віктор Савінов.

"Скільки саме нам виділять, сказати поки що складно, – зазначає він. – Але допомога точно буде значною. І вона дозволить ЗСУ, як мінімум, повністю стабілізувати ситуацію на фронті. З перспективами перейти у наступ до кінця літа".

США не можуть собі дозволити не допомагати Україні

Кандидат наук із держуправління Юрій Гаврилечко нагадує, що у демократів зараз більшість у Сенаті. І, як мінімум, до січня наступного року президентська адміністрація теж за Демократичною партією. Тож повноважень вистачає, щоби без підтримки республіканців, провести через Сенат будь-який законопроєкт.

Але є ще нижня палата – Палата представників, де невелика більшість у республіканців. Щоправда, у цій самій більшості присутні внутрішні течії, які далеко не завжди згодні одна з одною.

"До того, в США йде активна фаза президентської кампанії. І будь-які заяви, що республіканців, що демократів, слід розглядати саме в контексті року виборів, – пояснює Юрій Гаврилечко. – Ще у лютому спікер Палати представників Майк Джонсон та його колеги-республіканці заявили, що готують свій варіант законопроєкту про допомогу Україні. І є ймовірність, що після 9 квітня ми побачимо якесь змагання проєктів. Можливо, нові варіанти від республіканців та демократів. Можливо, якийсь консенсусний варіант".

США не можуть собі дозволити не допомагати Україні, наголошує експерт. Тому що в такому разі вони виглядатимуть слабкими для всіх своїх союзників. Що, знову ж таки, у період президентських перегонів – недозволено.

"Що стосується варіанта з кредитом. Слід розуміти, що той самий лендліз, яким Україна, на жаль, не скористалася, є тим самим кредитом. І не дивно, що обговорюється варіант допомоги у такому вигляді. Інша справа – коли і в якій формі це стане можливим. Якщо мова про якусь варіацію лендлізу – це дуже добре", – вважає Юрій Гаврилечко.

Читайте також на порталі "Коментарі" — що означає допомога від США в кредит: чи є шанси отримати заарештовані активи РФ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини