Головна Новини Світ США Чи справді республіканці проти продовження підтримки України – що відбувається у США
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи справді республіканці проти продовження підтримки України – що відбувається у США

Двопалатна, двопартійна підтримка України залишається головним трендом американської політики

21 квітня 2023, 16:07
Поділіться публікацією:

Група американських сенаторів від Республіканської партії (19 осіб) написали відкритий лист президенту США Джо Байдену, закликавши припинити військові постачання Україні в їхньому нинішньому вигляді. На їхню думку, слід заохочувати мирні переговори, які призвели б до припинення військових дій. Про що свідчить таке звернення? Як чинник російсько-української війни використовуватиметься у виборчій кампанії, яка, схоже, вже набирає обертів у США, хоч вибори відбудуться лише у листопаді 2024-го? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чи справді республіканці проти продовження підтримки України – що відбувається у США

США. Фото: з відкритих джерел

Для Адміністрації Байдена було б дуже вигідно, щоб український кейс став темою успіху для США

Колишній міністр закордонних справ України Володимир Огризко розмірковує так:

"У лавах республіканців є відверті ретрогради, махрові трампісти. Ставитися до цього треба спокійно. Йдеться лише про два десятки людей, які мають таку позицію – і її не змінять. Вони використовуватимуться Росією саме так – відкриті листи, проросійські заяви тощо. Після чого починається розгін "зради", ніби це ледь не позиція усієї Республіканської партії. Це неправда. І це точно не позиція американського істеблішменту загалом".

За словами експерта, розмови, які відбуваються між керівництвом України та тими ж республіканцями на найвищому рівні, підтверджують, що двопалатна, двопартійна підтримка нашої країни залишається головним трендом американської політики.

"Очевидно, що українська тема використовуватиметься у виборчій кампанії у США. Війна в нашій країні, мужність українців, які відбивають російську агресію, стали центральними темами не лише в Європі, а й у США, у всьому цивілізованому світі. І було б дивно, якби ця тема не обговорювалася в процесі президентської кампанії в Штатах", – пояснює екс-глава МЗС.

Він вважає, що як мінімум для Адміністрації Байдена було б дуже вигідно, щоб український кейс став темою успіху для США.

"І тоді Байден міг би використати це у максимально позитивному ключі для себе. Акцентуючи на тому, що він як президент США турбується про те, щоб світова цивілізація зберігалася, демократія зміцнювалася, а на тоталітаризм чекав неминучий крах", – констатує Володимир Огризко.

Приїзд до Києва 20 квітня генсека НАТО Столтенберга чітко говорить про те, що США дають "добро" на подальшу підтримку України

Аналітик Фонду громадської дипломатії Олександра Решмеділова наголошує, що 20 осіб, які підписали відкритий лист, це ще не Республіканська партія.

"Звичайно, буде якась фронда, яка, умовно кажучи, гратиме у "Баба Яга – проти". На загальну ситуацію це не вплине. Адміністрація Білого дому виділила Україні новий пакет військової допомоги. Приїзд до Києва 20 квітня генсека НАТО Столтенберга чітко свідчить, що США дають "добро" на подальшу підтримку України. Дії в цьому ракурсі Байдена – не одноосібні, це не бажання його чи Демпартії, а загальноамериканський тренд, який має двопалатну підтримку", – наголошує аналітик.

Проте випади подібні до тих, які зробили окремі сенатори-республіканці, робитимуться періодично, впевнена Олександра Решмеділова. Тож слід бути готовими до того, що медійно звучатиме і така позиція, особливо в ракурсі виборчої кампанії.

"Зрозуміло, що республіканці не можуть мати того ж порядку денного, що й демократи. Тому тему російсько-української війни американські політики обіграватимуть по-різному. І певні групи всередині тієї ж Республіканської партії відкрито виступатимуть проти потужної підтримки України (фінансової та військової). Не виключено, що за такими групами стоїть умовне російське лобі, – зазначає експерт. – Періодично вкидатимуться різного роду проросійські заяви від тих самих Трампа, від Маска".

Але значно більше значення, на думку Олександри Решмеділової, має те, що Байден грає в довгу. І підтримка України не закінчиться, навіть якщо закінчиться його президентство.

"США не можуть собі дозволити дати авторитарній Росії перемогти. Це остаточно зруйнує світопорядок, який без того похитнувся, – пояснює аналітик. – Саме тому постачання всього, необхідного для перемоги України, розписано навіть не на місяці, а на роки".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Китай відповів США щодо "безмежної" дружби з РФ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини