Чому в США ситуація з виділенням допомоги Україні зайшла в глухий кут: які тепер сценарії

Трамп навмисно загострює ситуацію в Конгресі, фактично відкидаючи будь-яку можливість формального компромісу з Байденом щодо кордону з Мексикою

Сподівання на те, що американські парламентарі, повернувшись із новорічних канікул, вирішать нарешті позитивно питання про надання допомоги Україні, схоже, не справдилися. Спікер Палати представників Конгресу - республіканець-трампіст Майк Джонсон - продовжує робити максимум, щоб поховати це питання. Не виключено, що це робиться за прямою вказівкою Дональда Трампа, який мріє про друге пришестя в Білий дім, який нібито тисне на Конгрес, щоб заблокувати будь-які компроміси (у тому числі щодо посилення охорони американо-мексиканського кордону) – задля отримання на цій темі додаткових балів на виборах. В черговий раз у Вашингтон збирається канцлер Німеччини Олаф Шольц, щоб обговорити з президентом США Джо Байденом події в ракурсі подальшої допомоги Україні. Чому ситуація зайшла в такий глухий кут? Як події у ракурсі підтримки нашої країни партнерами можуть розвиватися далі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

США рухаються до найгострішої внутрішньополітичної кризи за останні 150 років

Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко констатує:

"Питання про надання допомоги Україні в Конгресі США, на жаль, опинилося у критичній ситуації. І річ не в позиції Майка Джонсона, спікера нижньої палати Конгресу США, а позиції Трампа. Саме Трамп зараз визначає безкомпромісну, гранично жорстку позицію республіканців у Конгресі США. І це пов'язано не з позицією Трампа щодо України (хоча частково і це опосередковано відіграє свою роль), а з ситуацією, що загострилася, на кордоні з Мексикою, зокрема, в Техасі, і з загостренням передвиборчої боротьби в США".

Тема імміграційної кризи в Штатах, продовжує експерт, стає головною у передвиборній кампанії Трампа. І він навмисно загострює ситуацію в Конгресі, фактично відкидаючи будь-яку можливість формального компромісу з Байденом щодо кордону з Мексикою.

"Трамп хоче, щоб Байден провалився у всьому, і щодо зміцнення кордону з Мексикою, і у зовнішній політиці. І для Трампа не важливо, якою ціною це обійдеться для США, тим більше для України", – наголосив Володимир Фесенко.

На його думку, на превеликий жаль, США рухаються до найгострішої внутрішньополітичної кризи за останні 150 років.

"І нам, і нашим європейським партнерам треба готуватися до такої проблемної ситуації, коли на якийсь час розраховувати доведеться на власні сили (а Україні – тільки на допомогу європейських партнерів). Відповідно, треба вибудовувати і майбутню стратегію війни, і можливих переговорів про її завершення", – пояснює політолог.

Щодо законопроєкту про допомогу Україні, то є, на його думку, кілька можливих сценаріїв.

Найгірший сценарій (на жаль, можливий) – законопроєкт, запропонований Байденом, взагалі так і не буде ухвалено.

"Тоді і США, і нам доведеться шукати запасні варіанти військової підтримки України та нейтралізації нашого бюджетного дефіциту. Це закупівля зброї в США у борг (а не в рамках безоплатної допомоги), це позики від міжнародних фінансових організацій, а також узгодження можливості хоча б часткового збільшення фінансової підтримки від ЄС", – пояснює Володимир Фесенко.

Другий сценарій – допомога про підтримку України, Ізраїлю та Тайваню таки буде проголосована у Конгресі, але в іншій формі (не так як запропонував Байден), можливо окремо – і в меншому обсязі.

"Чи має Захід розуміння, що подібні прояви його слабкості лише підганяють диктаторів до нових агресій? У найзагальнішому сенсі таке розуміння є. Більше того, в Європі вже зростає розуміння високої ймовірності російського вторгнення до країн ЄС. І представники ЄС, НАТО до цього вже починає готуватися. З цієї причини підтримку Україні збережуть. Але є фактор Трампа, який унеможливлює подальшу системну підтримку України з боку США. І є обмежені військові та фінансові можливості ЄС. Тому і нам, і нашим європейським партнерам, і Білому дому треба терміново розробляти різні сценарії подальших дій як військових, так і дипломатичних", – резюмує експерт.

Допомога від США стає планом "В"

Аналітик Фонду громадської дипломатії Олександра Решмеділова зазначає, що раніше прогнозувалося – можуть бути серйозні проблеми з фінансуванням України з боку США у період розгортання та проходження там виборчих перегонів. Так, на жаль, і відбувається.

"Думаю, що ймовірнішим зараз виглядає отримання найближчим часом 50 млрд євро від ЄС. А допомога від США швидше стає планом "В". Наступна зустріч Шольца та Байдена є у цьому сенсі важливим елементом. Причому, пройде вона вже після саміту Європейської Комісії (заплановано на 1 лютого), де, як сподіваємося, буде ухвалено позитивне для України рішення щодо довгострокової фінансової підтримки", – наголошує аналітик.

За її словами, зустріч Байдена та Шольца – це про глобальне, про зони відповідальності. І, швидше за все, головною темою стане саме підтримка України, її диверсифікація (так, США намагається організувати нам постачання озброєнь частково через Японію, шукає нові підходи і Європа), доки США заходять у турбулентний процес виборів.

"Слід також розуміти, що Шольц втрачає електоральну підтримку. І, як і багато європейських політиків, має проблеми. Тому так важливо зараз, поки друзі нашої країни біля штурвалу тих чи інших держав прийматимуть усі рішення для посилення допомоги Україні", – впевнена Олександра Решмеділова.

Вона вважає, що ми точно продовжимо отримувати підтримку. Хоч не без проблем.

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому почастішали заяви про брак військової допомоги Україні: чиє рішення може змінити ситуацію.