Хто і чому у США проти допомоги Україні: з чим прорахувався Байден

Розкол між демократами та республіканцями зростає, вони не можуть знайти компроміси з багатьох питань, не лише щодо зовнішньої підтримки

Президент України Володимир Зеленський відкрито заявив, що якщо Конгрес США не розблокує пакет на 60 мільярдів, то наша держава програє війну, розв'язану Росією. Білий дім традиційно звинувачує у всьому республіканців, точніше – їхнє трампістське крило, яке власне і блокує просування законопроекту про національну безпеку (що включає й підтримку України). Тим часом у західній пресі з'являються публікації, які засуджують США на чолі з президентом Джо Байденом за те, що вони не змогли гідно відповісти на виклик російської загрози. Про що говорить те, що відбувається в Штатах, чи є ще шанс, що ця держава підтвердить свій статус глобального лідера? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Головна мета трампістів – максимально послабити Байдена

На думку доктора політичних наук, експерта Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Ігоря Петренка, те, що відбувається у Штатах, демонструє, що розкол між демократами та республіканцями (передусім – трампістським крилом) зростає.

"Вони не можуть знайти компроміси з багатьох питань, не лише щодо зовнішньої підтримки. Зрозуміло, що ситуацію посилює як виборча кампанія, так і особиста неприязнь між Трампом та Байденом", – зазначає експерт.

Він наголошує, що головна мета трампістів – максимально послабити Байдена. У тому числі, шляхом блокування допомоги Україні.

"Те, що це завдає шкоди не лише нам, а й власне національним інтересам США, Трампа наразі абсолютно не хвилює. Йому важливо виграти вибори. Будь-якою ціною, за рахунок будь-яких методів. Про глобальне лідерство Штатів в азарті виборчих перегонів він особливо не думає", – пояснює Ігор Петренко.

Враховуючи вищесказане, ухвалення закону щодо допомоги Україні в сенатському варіанті, де 60 млрд доларів нам пропонується виділити безоплатно, виглядає дивом, вважає експерт. Реалістичнішим він називає варіант, де допомогу пропишуть у вигляді кредитів (під умовні відсотки, на дуже тривалий термін).

"Але для Трампа, схоже, принципова позиція – блокувати будь-які варіанти підтримки України. Це б'є по рейтингу Байдена, що на руку його опоненту", – зазначає Ігор Петренко.

У свою чергу, Україна робить все можливе, щоб отримати американську допомогу. Практично постійно відповідні заяви звучать від президента Зеленського, нагадує експерт. У тому числі – що допомога в кредит нас теж влаштує, бо немає вибору. Нам потрібно якнайшвидше зміцнитися з огляду на зростання тиску з боку російської окупаційної армії.

"Але тут, на жаль, мало що залежить від нас. Країн, які могли б замістити США в сенсі допомоги, немає. Вся ця історія, звичайно, б'є по іміджу США, але по нас в цей же час б'ють ракети", – констатує Ігор Петренко.

Байден не дав нам зброї для перемоги

Політолог, партнер міжнародного комунікаційного агентства Good Politics Максим Джигун поділився таким коментарем:

"Досі ситуація з виділенням допомоги Україні з боку США залишається незрозумілою. Це предмет політичних торгів між Республіканською та Демократичною партіями, кожна з яких намагається таким чином наростити свій рейтинг. На жаль, ми стали розмінною монетою. Американські конгресмени зі своїх затишних кабінетів не відчувають того болю, який цілодобово відчувають українці. І військові, і цивільні".

За словами експерта, триває перевірка різноманітних меседжів, які політики запускають до інформаційного простору – і відстежують реакцію електорату.

"Та ж заява спікера Палати представників Майка Джонсона про те, що після вирішення бюджетних питань (що було зроблено у березні), Україна для нього у пріоритеті та відповідний закон (можливо, видозмінений) буде винесений на розгляд, зовсім не означає, що так і буде. І навіть обговорюваний сценарій із винесенням Джонсоном альтернативного законопроекту, де допомогу нам пропишуть виключно у вигляді кредитів, теж не означає, що його ухвалять. Не можна виключати, що все затягнеться до виборів президента (до листопада)", – вважає Максим Джигун.

Тож, продовжує він, заяви президента Зеленського доречні. Потрібно знову і знову нагадувати заможному Західному світу, який комфортно живе, що від його політичних ігор може залежати майбутнє цілої країни. Більше того – демократичного світу загалом.

"Якщо Китай матиме під рукою Росію, яка виграла війну в Україні, він зробить свої ходи. І не лише він. Говорити про світове лідерство США тоді просто неможливо. З усіма такими, що випливають у вигляді нових воєн і перекроювання міжнародно визнаних кордонів. Думаю, у Штатах це розуміють. А тому, швидше за все, допомогу нам, все ж таки, в найближчому майбутньому виділять. Ймовірно, як кредит, а не безповоротно, як раніше", – прогнозує політолог.

Критику на адресу Байдена він вважає цілком доречною. І нагадує, що голова Білого дому мав карт-бланш у вигляді узгодженого обома палатами парламенту ленд-лізу для України. І міг передати нам будь-що в будь-яких обсягах. Однак, Байден не дав нам зброї для перемоги. А термін дії документа про ленд-ліз закінчився.

"Можливо, справа тут у його особистих побоюваннях, позиції помічників, радників і так далі, – зазначає Максим Джигун. – Але факт залишається фактом – ми отримали від США значно менше, ніж вони могли дати. І тепер для самого Байдена українське питання стає вкрай болючим у рамках виборчої кампанії. Це явний політичний прорахунок, ознака відсутності лідерських якостей, які такі необхідні в такий складний період".

Читайте також на порталі "Коментарі" - які шанси, що незабаром США затвердять пакет допомоги Україні і чи взагалі затвердять.