Головна Новини Світ США Нове європейське турне Байдена: чого чекати та чому
commentss НОВИНИ Всі новини

Нове європейське турне Байдена: чого чекати та чому

Експерти прокоментували для видання "Коментарі-Україна".

30 жовтня 2021, 20:22
Поділіться публікацією:

Президента США Джо Байден здійснює нове європейське турне. У його рамках він візьме участь у саміті "Великої двадцятки" (G20) у Римі , а також у кліматичному у Глазго. Чого чекати та чому? Чи можуть бути ухвалені якісь рішення, які можуть вплинути на російсько-українське протистояння? Експерти прокоментували для видання "Коментарі-Україна".

Нове європейське турне Байдена: чого чекати та чому

Джо Байден (фото з відкритих джерел)


Директор Центру міжнародних досліджень, доцент кафедри міжнародних відносин Одеського національного університету імені Мечникова Володимир Дубовик нагадує, що це – друге турне Байдена як президент.



"Не так багато з огляду на те, що інавгурація пройшла в січні. Але ситуація особлива: епідемія, коронавірус. А Байдену 78 років. Зрозуміло, що його оберігають. Адже навіть вакциновані люди, на жаль, хворіють. Не дивно, що перша його закордонна поїздка відбулася у червні (зокрема, була зустріч у Женеві з Путіним), а друга – лише зараз", – пояснює експерт.


У Римі, за його словами, триває чергова зустріч "Великої двадцятки". На якій навряд чи буде ухвалено серйозні рішення з якихось питань. Останнім часом саміти G20 перетворилися швидше на майданчик для обміну думками, зазначає Володимир Дубовик.


"Мені здається, що для Байдена особисто важливішою була зустріч із Папою Римським. Тому що Байден релігійна людина, католик. Він зустрічався і з попередніми Папами. А в США зараз триває дискусія щодо того, справжній католик Байден чи ні. З огляду на те, що він підтримує право жінок на аборти, що заборонено католицькою доктриною. І багато верхівок католицької церкви в США критикує таку позицію Байдена. Тому для нього важливою була зустріч із Папою Римським", – говорив експерт.


Він також виділяє зустріч Байдена із французьким президентом Макроном. Наголошуючи, що США потрібно було згладити негативні враження Франції від угоди , яку у вересні американці з британцями, в обхід французів, уклали з Австралією. Йдеться про створення нового партнерства у сфері безпеки (AUKUS), яке підштовхнуло австралійську владу розірвати контракт із французькою Naval Group.


"Нагадаю, що Австралія відмовилася від попередніх домовленостей із Францією на постачання десятків дизельних підводних човнів, зробивши вибір на користь атомних, пропонованих американськими та британськими партнерами. Схоже, що зустріч Байдена з Макроном пройшла на позитивній ноті. Є надія, що відносини між США та Францією потеплішають", – каже Володимир Дубовик.


На його думку, одна з основних цілей цього турне Байдена – показати, що США поважають ключових європейських партнерів, зважають на їхню думку. Тому що низка останніх подій (та сама угода з Австралією, досить різка, не особливо продумана, недостатньо скоординована з партнерами виведення американських військ з Афганістану), залишила неприємний осад.


Останнім часом з'явилося чимало статей, в яких зазначалося, що хоч Байден і не Трамп, хоч він і більш відшліфований, рафінований політик, представник класичної політеліти, але при цьому Америка все одно робить, що хоче. Найчастіше не зважаючи на думку союзників. Експерти не відкидають, що це буде довгостроковий тренд в американській політиці. Що США у якомусь сенсі усувається від Європи. І що Байден по суті продовжує лінію Трампа "Америка – перш за все". І Байдену під час цієї поїздки важливо продемонструвати, що його адміністрація більше зважає на європейських союзників", – акцентує Володимир Дубовик.


Важливим, за його словами, є адміністрація Байдена та кліматичний саміт у Глазго.


"Значна частина електоральної бази демократів вважає зміни клімату – однією з головних проблем, якою потрібно займатися, – пояснює експерт. – Це, до речі, теж один із варіантів відновлення довірчих відносин із Європою. Багато опитування раніше показували, що одна з головних причин, через яку європейці недолюблювали Трампа полягала в тому, що він категорично відмовлявся вірити у глобальні кліматичні зміни, що відбуваються. І не хотів щось робити, щоб цьому протистояти. А у Байдена – кардинально інша позиція".


Володимир Дубовик вважає малоймовірним, що під час усіх цих зустрічей якось торкнеться теми України. Навіть з огляду на загострення на лінії фронту.


"Може, торкнутися у своїх зустрічах світові лідери та теми "Північного потоку-2". Але позиції Вашингтона та Берліна досить чітко сформовані з цього питання. Суть – СП-2 не зупинити. І яким би не був новий уряд у Німеччині, він навряд чи відмовиться від цього проекту, на жаль, для нас. У США також визначилися на цю тему: Україна – важлива, але відносини з Європою, зацікавленою у СП-2 – важливі не менше", – резюмує експерт.


Магістр державного управління, політолог, соціолог Володимир Воля зазначає, що саміт "Великої двадцятки" присвячений боротьбі з пандемією коронавірусу та економічному відновленню після неї.


"Тобто тут питання, які пов'язані зі здоров'ям, з економікою, а не з локальними проблемами. Проблематика глобальна – і США мають намір продемонструвати своє лідерство з питань, що порушуються. Те саме стосується кліматичного саміту в Глазго, – вважає політолог. – До речі, вже відомо, що ні у Римі, ні у Глазго не буде лідерів Китаю та РФ".


На думку експерта, український порядок денний навряд чи опиниться у фокусі уваги світових лідерів.


"На обох форумах намічаються зустрічі президентів США та Туреччини. Не виключаю, що після зустрічі з Макроном американський керівник переговорить і з представниками Німеччини, де зараз формують новий уряд. Можливо, під час цих зустрічей побіжно порушать питання, пов'язані з українською проблематикою. Але швидше обговорюватимуться двосторонні відносини", – прогнозує Володимир Воля.


Нагадаємо, штат Флорида подав позов проти адміністрації президента США Джо Байдена на вимогу про обов'язкову вакцинацію проти коронавируса для деяких категорій громадян. Про це заявив губернатор Флориди Рон Десантіс




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини