Головна Новини Світ США Підтримка України з боку США на паузі: у чому головна проблема і як може вирішитись питання
commentss НОВИНИ Всі новини

Підтримка України з боку США на паузі: у чому головна проблема і як може вирішитись питання

Виборча кампанія у США набирає хід і Україна продовжує залишатися заручником непростої ситуації

6 грудня 2023, 12:27 comments1867
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський в останній момент скасував брифінг для сенаторів США, на якому планував поділитися з ними інформацією щодо ситуації на фронті, а також потреб ЗСУ у західному озброєнні. Схоже, причиною стало те, що між демократами та республіканцями в американському парламенті так і немає згоди щодо додаткового фінансування для України. Глава Офісу президента Андрій Єрмак, який прибув до США разом із міністром оборони Рустемом Умеровим та головою Верховної Ради Русланом Стефанчуком, заявив, що без допомоги США Україна може програти війну. Чому ми опинилися у подібній ситуації? Як події можуть розвиватись далі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Підтримка України з боку США на паузі: у чому головна проблема і як може вирішитись питання

Конгрес США. Фото з відкритих джерел

Питання допомоги Україні є заручником протиріч між республіканцями та демократами

Володимир Дубовик, директор Центру міжнародних досліджень, доцент кафедри міжнародних відносин Одеського національного університету імені Мечникова, який викладає, зокрема, в США, поділився таким коментарем:

"Консенсусу в Конгресі США, справді, поки що немає. Причому немає його навіть у Сенаті, який загалом більш доброзичливо ставиться до надання допомоги Україні".

За словами експерта, це питання поки що є заручником гострих протиріч між партіями з інших тем. Перш за все – щодо контролю над незаконною міграцією через південний кордон США.

"Демократи загалом не проти зробити щось для вирішення цієї проблеми. Але, що саме? З цього питання є глибокі розбіжності, – пояснює Володимир Дубовик. – Але є й надія, що компроміс буде знайдено".

Головною проблемою для отримання американської допомоги є своєчасність ухвалення рішення у Конгресі

Народний депутат Верховної Ради VIII скликання, експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов наголошує, що напередодні різдвяних канікул в американському Конгресі – чергова політична криза, а українське питання почало залежати від результату жорстких дебатів між демократами та республіканцями.

"Ці дебати стали проявом підготовки виборчої кампанії у США. У листопаді 2024 року відбудуться не лише вибори президента, а й Палати представників, а також третини Сенату. Вибори очікуються дуже конкурентними, тому політичні дебати будуть дуже запеклими з кожного з питань політичного порядку денного. Наразі таким питанням стало спорудження стіни на кордоні з Мексикою та реформа міграційного законодавства. Виборці республіканців бажають посилення міграційних обмежень, а демократи розраховують на голоси вчорашніх іммігрантів та їхніх сімей, тому захищають цю соціальну групу", – зазначає експерт.

Він нагадує, що питання кордону пов'язане в один пакет з допомогою для України, Ізраїлю та Тайваню. Це замислювалося як можливість для обох партій вирішити важливі питання. Але, на жаль, це стало перешкодою для їхнього вирішення, оскільки компромісу за кордоном поки що не знайдено, акцентує Ігор Попов.

"Зміст законопроєкту про підтримку України відповідає запитам української сторони та включає як військову, так і фінансову допомогу наступного року. Військова допомога навіть збільшена порівняно з попереднім варіантом бюджету та планується надаватися за трьома бюджетними програмами. Головною проблемою для отримання американської допомоги є своєчасність ухвалення рішення у Конгресі. Є ризики, що у грудні цього року до канікул рішення так і не буде прийнято. У такому разі його можна розглянути після 17 січня. Це створить певні проблеми, але не критичні", – вважає експерт.

За його словами, стратегією Володимира Зеленського у цьому питанні залишається працювати в однаковому режимі з обома фракціями у Конгресі, для збереження двопартійної підтримки.

"Україна жодним чином не втручається у відносини американських політичних партій між собою – і ніяк не коментує їхні дебати щодо кордону чи мігрантів. Цими днями у Вашингтоні працює численна делегація з України. Міністр оборони Умеров у деталях представляє наші військові потреби, а участь Стефанчука та депутатів показує високий рівень міжпарламентського діалогу. Головний результат візиту – отримані чіткі відповіді від усіх, із ким проводяться зустрічі, про те, що Україна отримає необхідну допомогу. Про це говорить як спікер Палати представників Джонсон, так і лідери обох фракцій, – пояснює Ігор Попов. – Один із важливих аргументів для отримання допомоги – створення надійної та прозорої системи контролю за її використанням, і про це теж йдеться на зустрічах. І, звичайно ж, у закритому режимі обговорюється план військових та дипломатичних дій на 2024 рік, оновлений з урахуванням обстановки на фронті та всіх глобальних тенденцій у світі".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому Володимир Путін робить ставку на 2024 рік: чи готовий він до відкритої війни із Заходом.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

6 грудня 2023, 12:35

Верховна і місцева корупція знає: "Окупант прийде статки, доходи від держави і хабарництва, не постраждають!" Це генерали ворога не боялись гинути щоб ситуацію виправити. Нашим боягузам треба разом з Путіним 2024 рік заможно перечекати, а там республіканське взуття все поміняє.


Новини