Головна Новини Світ США Що буде з допомогою Україні: які є варіанти розвитку подій у США
commentss НОВИНИ Всі новини

Що буде з допомогою Україні: які є варіанти розвитку подій у США

Республіканська партія показує, що готова підтримувати Україну, але не збирається прислуховуватися до вказівок з Білого дому

30 жовтня 2023, 11:24 comments6067
Поділіться публікацією:

Битва за пакет допомоги (передусім Україні), який ще 20 жовтня запросив у Конгресу президент США Джо Байден (близько 106 млрд доларів, де для нашої країни передбачено 61,4 млрд, для Ізраїлю – 14,3 млрд) триває. Новообраний спікер Палати представників республіканець (трампістського крила) Майк Джонсон заявив, що запит на фінансування України та Ізраїлю має бути розділений. Як ситуація може розвиватись далі? Чи зуміє консервативне крило республіканців вгамувати радикальних трампістів? Як може зіграти Демпартія, яка зараз має більшість у верхній палаті і під контролем якої знаходиться виконавча влада? Що тут важливо розуміти Україні? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Що буде з допомогою Україні: які є варіанти розвитку подій у США

Конгрес США. Фото з відкритих джерел

Джонсон вирішив самоствердитися

Екс-дипломат, політичний експерт, заступник командира роти добровольчого формування Бориспільської місцевої територіальної громади №1 Вадим Трюхан вважає, що є два варіанти подальшого розвитку подій у Конгресі.

Перший – досягнення домовленостей між республіканцями та демократами щодо графіка прийняття законопроектів (спільних чи роздільних) щодо підтримки Ізраїлю та України. У тому числі за сумами, які мають намір виділити. Тоді особливих проблем не буде, хіба що деякі затримки (тиждень-два), вважає експерт.

Другий варіант – домовленостей досягти не вдасться. І тоді можливі проблеми для всіх.

"Нагадаю, що Конгрес поділено на дві палати. І закон стає законом, лише, якщо підтримано і нижньою палатою (Палата представників, де більшість у республіканців), і верхньою (Сенат, де більшість у демократів). Не можна виключати чергової внутрішньополітичної кризи, коли одна палата не підтримуватиме того, за що проголосувала інша", – зазначає Вадим Трюхан.

Він сподівається, що верхівці Республіканської партії вистачить здорового глузду, а домовленості щодо голосування за підтримку України та Ізраїлю вже є.

"Думаю, багато чого стане зрозуміло цього тижня, – каже експерт. – Ну, а подібна поведінка Джонсона пов'язана, зокрема, з тим, що він несподівано для себе отримав третю посаду в державі. Йому треба самоствердитись. Ось він і демонструє Адміністрації Байдена, що є самостійним гравцем. І не обов'язково прислухатиметься до побажань Білого дому. Така собі заявка на вагоміше місце в Республіканській партії".

Немає підстав вважати ситуацію з продовженням надання допомоги Україні з боку США краховою

Колишній заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій, голова Луганської військово-цивільної адміністрації (2015-2016 роки), керівник та засновник волонтерської групи "Народний тил" Георгій Тука поділився такою думкою:

"У мене позитивні очікування від того, що зараз відбувається у США. Минулого четверга відбулася зустріч новообраного спікера з представництвом Білого дому, на якій, серед іншого, було обговорено питання надання допомоги Україні. І після цього на брифінгу Джонсон розповів про своє бачення подальшого розвитку ситуації. Він заявив, що Республіканська партія і він особисто категорично за надання допомоги Україні. Однак крило РП, яке репрезентує спікер, виступає проти того, що в Штатах називається "політика відкритого чека". Тобто вони проти неконкретизованої допомоги".

Надалі, продовжує експерт, з'явилася інформація, що група конгресменів-республіканців направила листа до Білого дому щодо своєї позиції по допомозі Україні.

"Незабаром цей лист буде оприлюднено. Але з того, що відомо зараз, я згоден з усіма пунктами", – зізнався Георгій Тука.

По-перше, республіканці хочуть, щоб Білий дім позначив позицію США щодо закінчення російсько-української війни. Яка мета участі США у цьому процесі.

По-друге, конгресмени вважають, що США мають зосередити всі зусилля на перемозі ЗСУ над агресором на полі бою. Щоб досягти саме перемоги, а не паритету, нічиєї. Це, впевнений експерт, можна лише вітати!

По-третє, наголошується на важливості комплексної ревізії тих постачань озброєнь, які вже були зроблені Штатами в Україну. За такий пункт, наголошує Георгій Тука, виступають у тому числі деякі конгресмени-республіканці, які самі є ветеранами військових сил США. І вони аргументують цей пункт необхідністю розуміти стратегію надання військової допомоги. Щоб не вийшло, наприклад, такого, що США дають нам багато ракет та мало пускових установок. Тобто портфель військової допомоги має формуватися максимально ефективно.

По-четверте, висловлюється підтримка надання військової допомоги Україні, але наголошується на необхідності припинення фінансової допомоги, яка спрямовується на функціонування держчиновників.

"З огляду на те, що в нас деякі судді отримують під 380 тис грн на місяць, цілком здоровий підхід, – вважає експерт. – А, враховуючи все вищесказане, я не бачу підстав вважати ситуацію із продовженням надання допомоги Україні з боку США аховою чи краховою. І саме це демонструють побажання республіканців. До речі, з самого початку широкомасштабного російського вторгнення Джонсон був радикально на боці України. Але приблизно півроку тому він почав змінювати свою позицію. І, на мій погляд, така зміна обумовлена тим, що все більше почало випливати інформації про нераціональне використання наданої допомоги нашим політичним істеблішментом".

Читайте також на порталі "Коментарі" — про що свідчить затягування конфлікту на Близькому Сході: чи виникнуть проблеми в України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини