Головна Новини Світ США Що означає допомога від США у кредит: чи є шанси отримати заарештовані активи РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

Що означає допомога від США у кредит: чи є шанси отримати заарештовані активи РФ

Велика ймовірність, що законопроєкт про військово-фінансову допомогу Україні після великодніх канікул у США буде поставлений на голосування, питання лише – у якому вигляді

1 квітня 2024, 17:30 comments3112
Поділіться публікацією:

Після 9 квітня, коли американські парламентарі повернуться з відпустки, продовжиться обговорення законопроєкту щодо зовнішньої допомоги, зокрема Україні. Судячи з заяв спікера Палати представників Майка Джонсона, він не має наміру ставити на голосування варіант, підтриманий у лютому Сенатом (з виділенням 60 млрд доларів безоплатної допомоги Україні). Схоже, ставку буде зроблено на новий законопроєкт, де допомогу мають намір надати у вигляді кредиту. Акцент також може робитися на передачу заарештованих російських активів Україні. Експерти проаналізували для порталу "Коментарі" епопею, що триває, з (не) виділенням Штатами допомоги Україні.

Що означає допомога від США у кредит: чи є шанси отримати заарештовані активи РФ

Допомога Україні. Фото: з відкритих джерел

Швидше за все, проголосують саме такий – новий компромісний варіант

Політолог, професор кафедри міжнародних відносин НАУ Максим Ялі вважає, що, швидше за все, законопроєкт про військово-фінансову допомогу Україні після великодніх канікул у США буде поставлено на голосування. Питання – у якому вигляді.

"З огляду на недавні заяви екс-президента Трампа (який спробує повернутися до Білого дому), спікера Джонсона, а також впливового сенатора-республіканця Грема, який нещодавно побував із візитом у Києві, з'явиться новий законопроєкт. В якому допомогу Україні запропонують видавати у вигляді кредитів, а не безоплатно, як було здебільшого раніше. Трамп неодноразово акцентував, що згоден саме на такий варіант. Ту саму тезу озвучив Грем, представник т.зв. "яструбів" серед республіканців. Враховуючи, що у праймеріз Трамп переміг, ставши, по суті, єдиним можливим кандидатом від Республіканської партії в президенти, у цій політсилі, де є різні думки щодо допомоги Україні, прислухатимуться саме до його думки", – пояснює політолог.

Найімовірніше, продовжує він, проголосують саме такий – новий компромісний варіант. Причому і демократи, і республіканці представлятимуть це як заслугу.

"Республіканці, принаймні прихильники трампістського крила, акцентуватимуть, що економлять гроші американських платників податків, – прогнозує Максим Ялі. – Ну, а демократи на чолі з Байденом наголошуватимуть, що саме їхніми зусиллями, їхньою готовністю йти на компроміси вдалося розблокувати фінансово-військову допомогу Україні. Допомогу, без якої ситуація на фронті продовжила б для нас погіршуватись. І могли бути, як заявляв у нещодавньому інтерв'ю іноЗМІ президент Зеленський, втрачені нові території".

Не віриться у передачу Україні заарештованих російських активів

Керуючий партнер "Національної антикризової групи", економічний та політичний експерт Тарас Загородній зізнався, що не вірить у передачу Україні заарештованих російських активів.

"Американці можуть багато говорити про це, але суть у тому, що основна частина таких активів – у Європі. А судячи з того, що представники ЄС не змогли погодити навіть передачу Україні доходів від цих активів (близько 5 млрд євро), ситуація тут виглядає безперспективною. Хіба що буде спроба найняти зубасті адвокатські контори (одну, наприклад, у Брюсселі, а іншу – у Нью-Йорку), які займуться цим питанням", – розмірковує експерт.

Щодо видачі допомоги у кредит – якщо це буде у вигляді ленд-лізу, тут немає нічого поганого, вважає він.

"Якщо проводити аналогії з Другою світовою війною (коли США надали таку допомогу Великобританії), то йдеться про безлімітний кредит, який можна використовувати для отримання необхідних ресурсів (озброєнь, боєприпасів, стратегічних матеріалів тощо). Те, що знищується на полі бою, не треба повертати. Після війни проводиться ревізія. Щось повертається, щось залишається в Україні, щось іде за залишковою вартістю. І далі можлива реструктуризація на багато років. Наприклад, Британія остаточно закрила перед США борг із ленд-лізу лише у 2006 році", – наголошує Тарас Загородній.

З огляду на те, що допомога потрібна нам тут і зараз, такий варіант цілком прийнятний, пояснює експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — що очікувати від військового квітня: з якими викликами доведеться зіткнутися.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини