Головна Новини Світ США Що показав «супервівторок» у США: чи зміниться ситуація з наданням допомоги Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Що показав «супервівторок» у США: чи зміниться ситуація з наданням допомоги Україні

Лідери виборів у США виходять на фінішну пряму гонку

6 березня 2024, 12:28 comments2734
Поділіться публікацією:

Чинний президент США, демократ Джо Байден та його попередник, республіканець Дональд Трамп, який мріє повернутися до Білого дому, перемогли під час "супервівторка" 5 березня, коли визначалися кандидати від партій у 15 штатах на вибори, намічені на 5 листопада. Як ситуація в Штатах (у ракурсі виборів та надання допомоги Україні) може розвиватися далі? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Що показав «супервівторок» у США: чи зміниться ситуація з наданням допомоги Україні

Вибори в США. Фото: з відкритих джерел

Допомога Україні опинилася у заручниках складної, загостреної ситуації

На думку Володимира Дубовика (директор Центру міжнародних досліджень, доцент кафедри міжнародних відносин Одеського національного університету імені Мечникова, який викладає, зокрема, у США), вже немає сумнівів, що вибори на пост президента цього року будуть саме між Байденом та Трампом.

"Звичайно, до виборів на початку листопада ще залишається час, і багато чого може статися. Але вплив передвиборчої ситуації вже позначається. Поляризація та протистояння призвели до неефективності Конгресу. Вже кілька місяців він не може ухвалити бюджет, замінюючи його вже цілою низкою тимчасових бюджетів. Допомога Україні вже опинилася у заручниках цієї складної, загостреної ситуації", – зазначає експерт.

Крило республіканської партії, яке орієнтується на Трампа, взяло курс на зрив допомоги Україні, констатує він.

"Передусім мова про представника цього крила – Майка Джонсона, який є спікером Палати представників. Він залежить від голосів інших членів цієї групи конгресменів, – пояснює Володимир Дубовик. – Здається, що найближчим часом з'явиться можливість прийняти новий пакет допомоги Україні. Але перспективи такої допомоги у тумані у міру зміцнення позицій та впливу Трампа".

Тепер Трампу немає необхідності робити різкі заяви

Директор Інституту світової політики, політичний експерт, автор книги "Гібридна війна" Євген Магда акцентує, що "супервівторок" підтвердив те, що й так було зрозуміло заздалегідь – основними конкурентами будуть Байден від демократів та його чудово знайомий візаві – Трамп – від республіканців.

"Я не бачу шансів у Ніккі Хейлі, конкурентки Трампа всередині Республіканської партії, якось змінити ситуацію на свою користь. Це будуть вибори досить літніх кандидатів (Байдену зараз 81 рік, Трампу – 77 років), які намагатимуться продемонструвати політичну молодість у межах своїх виборчих кампаній. Принаймні у моментах, де це можливо. Демонструвати готовність до активних політичних дій. До руху на збереження ролі США як провідної країни світу, навіть на посилення такої ролі. І тут між демократами та республіканцями може бути консенсус щодо підтримки України. Але швидше це стане ймовірним вже після президентських виборів", – вважає експерт.

На його думку, розраховувати на те, що зараз опоненти шукатимуть точки дотику досить складно. Хоча, в принципі, він прогнозує певну корекцію позиції Трампа.

"Він вже вирішив питання того, що точно стане кандидатом від республіканців. Не лише перемогами під час праймериз, а й рішенням Верховного суду, що Трамп має право балотуватися. Тепер йому немає потреби робити різкі заяви. Швидше – шукати цікавий підхід до вирішення ситуації, – зазначає Євген Магда. – Як на мене, м'яч зараз на українському полі. І все залежить не від того, як ми поговоримо з Трампом (який може мати негатив до Зеленського), а як наші громадяни зможуть достукатися до республіканської спільноти. І створити залежність від результативного голосування на президентських виборах та виборах до Палати представників (проходять одночасно) – від того, як Республіканська партія підтримуватиме нашу країну".

При цьому, наголошує експерт, важливо зберігати добрі стосунки з Адміністрацією Байдена. Адже не менше 10 місяців вона ще керуватиме США.

Читайте також на порталі "Коментарі" — що чекати на Україну від Трампа на чолі США: чи є ще шанс на отримання допомоги.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

6 березня 2024, 12:53

Молодці американці! Вони зрозуміли що їх використовують нахабні юдейці шахраї. Потім хваляться що їх лобі все порішає їм на користь. Так само поводились ті юдейці які разом з злочинцями бандерівцями обкрадали Україну. Всі роки зростання корупції в Україні вони нахабно витрачали вкрадені гроші на лобістів у США щоб ті вирішували питання на їх користь. Тепер все, світ стає багатополярним. Нацизм юдейців втрачає монополію.


Новини