Головна Новини Світ США Що відбувається всередині США – від чого тепер залежатимуть рішення Байдена
commentss НОВИНИ Всі новини

Що відбувається всередині США – від чого тепер залежатимуть рішення Байдена

Байден розраховуватиме на використання протиріч у середовищі республіканців між трампістами та поміркованими, на судові процеси проти Трампа тощо

14 жовтня 2023, 14:18
Поділіться публікацією:

Незважаючи на те, що до виборів ще більше року, у США політична турбулентність уже вийшла на нові рубежі. Триває спікеріада у Палаті представників. Висловлюються побоювання з приводу гіпотетичної війни з Китаєм. У пакеті допомоги Україні та Ізраїлю хочуть "зашити" ще й підтримку Тайваню, а також зміцнення кордону США та Мексики. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" те, що відбувається у Штатах, і вплив цього на глобальну світову безпеку.

Що відбувається всередині США – від чого тепер залежатимуть рішення Байдена

Джо Байден. Фото: з відкритих джерел

Адміністрація Байдена стала заручником кількох обставин

Керівник Центру політичної розвідки, політтехнолог Олег Постернак закликає розуміти, що всі вади нинішньої політики правлячої адміністрації Білого дому – обраної Байденом та його апаратом – не стільки результат складної внутрішньополітичної кон'юнктури, скільки політика "самостримування" у діях щодо осі автократій, які кинули виклик світовому американському впливу.

Тут адміністрація Байдена стала заручником кількох обставин, вважає експерт.

Перше – поточні настрої більшої частини американського суспільства, які еволюціонували до колись традиційного для США ізоляціонізму, мінімізації участі у конфліктних справах поза континентом, зосередженості на внутрішніх економічних та соціальних процесах.

"Тому ідея зовнішньої військової допомоги Україні та іншим країнам – електорально-формуюча справа, на якій опоненти можуть отримати суттєвий політичний капітал", – пояснює Олег Постернак.

Друге – відсутність у влади США горизонту стратегічного мислення в умовах нової глобальної доби, де швидко структуруються та посилюються антиамериканські центри впливу.

"Автократіям легше домовитися та синхронізувати свої інтереси та цілі. Вони щільно захищають свій інформаційний простір відсутністю альтернативних медіа, вони діють оперативно та зухвало, чим акцептують себе в очах інших країн як сила, здатна кинути виклик колективному Заходу", – зазначає політтехнолог.

За його словами, Байдену не залишається нічого крім маневрувати і гнучко лавірувати між цими процесами, поступово заглиблюючись у передвиборчу кампанію, віддаючи перевагу компромісу (виключення статей української допомоги з тимчасового бюджету), самостримування (неприйняття рішення щодо надання нам далекобійних ракет ATACMS), щодо Росії, Ірану та Китаю (через наявний у суспільстві страх ядерного конфлікту та Третьої світової).

На цьому, продовжує експерт, гратимуть як кандидати від Республіканської партії, так і деякі демократи, які бажають кинути виклик Байдену.

"У свою чергу, Байден розраховуватиме на використання протиріч у середовищі республіканців між трампістами та поміркованими, на судові процеси проти Трампа і так далі, – вважає Олег Постернак. – Думаю, допомогу Україні йому вдасться протягнути через Палату представників, розраховуючи на голоси демократів та поміркованих республіканців. Українська тема предметно та публічно прив'язана до іміджу Байдена, тому він не зацікавлений у ризиках зміни ситуації статус-кво на користь росіян. Хоча для нас проблемою є те, що в США немає стратегічного бачення організації виходу РФ з війни, який би задовольнив усіх гравців. Тому залишається лише очікування відповідного часу на зміни – і тактичне маневрування".

Від ситуації в Штатах залежить дуже багато

Політексперт, кандидат політичних наук, історик Олександр Палій розмірковує так:

"Наразі ситуація така, що популістське авторитарне крило Республіканської партії в особі Трампа та інших подібних має небезпечну серйозну підтримку серед виборців у США. У той же час є впливові республіканці, які розуміють, що подібна політика ізоляціонізму – це глухий кут для Штатів і для світу в цілому".

Крім того, зазначає експерт, вагома частина американського суспільства може змінити свою думку під впливом потенційних обвинувальних вироків, які зараз висять над Трампом.

"Хотілося б, щоб у США конкуренція була між хорошим і ще кращим, як у 1980-х. Сподіватимемося, так у найближчому майбутньому й станеться, адже від ситуації в Штатах залежить дуже багато", – констатує Олександр Палій.

Читайте також на порталі "Коментарі" — республіканці висунули "трампіста" на посаду спікера Палати: у чому небезпека для України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

14 жовтня 2023, 14:02

Замість чесної гідної відкритої поведінки маразм Байден буде покладатись на інтриги брехню шахрайство протиріччя. Корумпований старий втягнув світ у халепу і не знає що тепер з цим робити, як виходити з цього. Вигідно тільки юдеям. Нацисти завжди збагачувались мародерством, як зараз у секторі Газа. В Україні юдеї захопивши владу всюди розставили своїх друзів. У Єгипті, який врятував юдеїв від голодної смерті, вони і немовлят вбили і обікрали населення забравши всі цінності, а потім побігли. Спадкове мародерство!


Новини