У чому небезпека заяв Трампа: чи може він наважитись на вихід США з НАТО

Дональд Трамп продовжує підігрів передвиборної кампанії різкими заявами

Колишній президент США та ймовірний кандидат на цю ж посаду від Республіканської партії на виборах-2024 Дональд Трамп продовжує сипати погрозами на адресу НАТО. За його словами, Штати вкладають у спільну безпеку (тут згадав навіть Україну) значно більше, ніж блок загалом. Чинний голова Білого дому Джо Байден жорстко критикує Трампа, який заявив, що заохочуватиме Росію вторгатися в країни НАТО, які, на його думку, недостатньо вкладаються в безпеку. Про що говорять заяви Трампа – і до чого можуть призвести? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Провокаційні заяви Трампа дезорганізують таку структуру як НАТО

Колишній міністр закордонних справ України (2007-2009), дипломат із більш ніж 30-річним стажем Володимир Огризко пояснює:

"Резонансні заяви Трампа щодо НАТО є продовженням його лінії на підігрів передвиборної кампанії. Він "чіпляє" низку виборців своєю ексцентричністю, неординарністю, певною мірою політичною провокативністю. Це, на жаль, подобається багатьом американцям. В особі Трампа вони бачать людину, здатну складні питання вирішувати простими діями. Насправді, це зовсім не так".

Провокаційні заяви Трампа дезорганізують таку структуру як НАТО. Є побоювання, що якщо він прийде до влади, то спробує втілити свої погрози у життя. Це небезпечно.

"Саме тому була така швидка і досить жорстка реакція на такі випади з боку представників Альянсу. Вони засудили подібні заяви, назвавши їх неадекватними, шкідливими власне НАТО. І на це, звісно, не міг не відреагувати президент Байден. Він, як кажуть, не залишив каменя на камені від трампівських погроз", – наголошує Володимир Огризко.

На його думку, доки президентом залишається Байден, жодних негативних тенденцій для НАТО точно не буде. Він робить все, щоб Альянс посилював свою роль.

"Тож у короткостроковій перспективі заяви Трампа мало що означають. Але вони демонструють, що цей політик – популіст №1, що загрожує світовій безпеці", – констатує екс-глава МЗС.

Трамп давно погрожував виходом США з НАТО

Колишній працівник СБУ (у 2004-2015 рр.) та консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки, військовий експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак розмірковує так:

"Поки що все виглядає більше як "бий своїх, щоб чужі боялися". Силою, палицею, Трамп сподівається змусити членів Альянсу виконувати фінансові зобов'язання щодо вкладання грошей у свою безпеку. У модернізацію армій, ВПК, загальне посилення воєнного ресурсу. І судячи з того, що цього року рекордні 18 із 31 членів НАТО мають намір виконати мету блоку з витрат на оборону (2% ВВП), погрози Трампа подіяли. Раніше такий норматив виконували лише 11 країн-членів Альянсу. Причому та ж Греція вкладалася більше не в посилення армії, а в модернізацію штабів".

Трамп давно погрожував виходом США з НАТО, якщо решта представників блоку не відраховуватиме більше коштів на питання безпеки. Тож нічого нового у його нинішніх заявах немає, вважає експерт.

"Водночас я не думаю, що він реально піде на такий крок, якщо знову стане президентом. Це не вирішується особистим рішенням глави держави. До того ж у США вже підстрахувалися з цього приводу. Отже, тут ми бачимо швидше гру на публіку, передвиборну риторику, традиційну для ексцентричного Трампа", – зазначає Іван Ступак.

При цьому, наголошує він, ніхто не може передбачити, що буде, якщо Трамп повернеться до Білого дому. Адже він дуже непередбачуваний.

"Водночас не слід забувати, що саме за його минулого президентства Україна отримала перші Javelin (американський переносний протитанковий ракетний комплекс). І не було особливих ескалацій. Тоді як за президентів-демократів РФ 2014-го і Крим у нас "віджала", і на Донбасі гібридну війну влаштувала, а 2022-го почала повномасштабне вторгнення. Набагато важливіші справи, ніж слова", – резюмує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" - Трамп заявив, що заохочує вторгнення Росії до деяких країн НАТО.