Головна Новини Світ США Від кого тепер залежить рішення США щодо надання допомоги Україні: у чому небезпека ситуації
commentss НОВИНИ Всі новини

Від кого тепер залежить рішення США щодо надання допомоги Україні: у чому небезпека ситуації

Джонсон стоїть перед вибором, адже з одного боку на нього тисне Трамп, а з іншого - Білий дім та європейські партнери США

29 лютого 2024, 12:18 comments1812
Поділіться публікацією:

Протягом осені та зими американські парламентарі так і не зуміли ухвалити рішення про виділення допомоги Україні. І хоч Сенат (верхня палата) ухвалив у середині лютого законопроєкт про іноземне фінансування (для України там передбачено 60 млрд доларів), Палата представників (нижня палата) під керівництвом трампіста Майка Джонсона продовжує саботувати процес. І поки що не допомагають навіть прямі переговори з президентом США Джо Байденом. Експерти проаналізували для порталу "Коментарі" ситуацію із підтримкою США, яку маємо напередодні весни.

Від кого тепер залежить рішення США щодо надання допомоги Україні: у чому небезпека ситуації

Майк Джонсон. Фото: з відкритих джерел

Поки що Джонсон намагається маневрувати

Керівник Центру громадської аналітики "Вежа" Валерій Клочок наголошує, що на даний момент ситуація в Конгресі абсолютно залежить від того, чи поставить спікер Палати представників Майк Джонсон законопроєкт щодо допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню на голосування.

"Саме Джонсон зараз стає ключовою фігурою, навколо якої може розгортатися багато подій. Тим більше що його ідея зустрітися з Джо Байденом знайшла відгук у останнього. Зустріч відбулась. Щоправда, на неї також були запрошені інші керівники верхньої та нижньої палат – і республіканці, і демократи. Цікавим буде подальший розвиток подій. Чи наважиться Джонсон блокувати цей законопроєкт", – міркує експерт.

Він нагадує, що днями у Конгресі пройшло голосування щодо продовження фінансування федерального уряду. США вкотре стоять на порозі "шатдауну". І, знову ж таки, затверджено лише тимчасовий документ.

"Поки що Джонсон намагається маневрувати. Не ставити на голосування (як того хоче радикальне крило Республіканської партії – трампісти) законопроєкт про бюджет США – це може спричинити бурю неприємних подій. І на свою голову, і на голову республіканців. Тому спікер йде такими півкроками. Те саме стосується допомоги Україні. Те, наскільки потужно підключилися до цього питання світові лідери, свідчить про важливість голосування. І Джонсон стоїть перед вибором. З одного боку – на нього тисне Трамп. З іншого – Білий дім та європейські партнери США", – пояснює Валерій Клочок.

А тут ще, продовжує він, з'явилася інформація, що виборчу кампанію Джонсона фінансували близькі до РФ структури.

"Я не сумніваюся, що якщо спікер продовжить брудну гру, з'явиться і кримінальна справа щодо нього. І це виставить і без того розкритикованого Джонсона в дуже неприємному світлі. Може навіть призвести до відставки, зробивши сумнівним подальше політичне майбутнє", – припускає експерт.

На його думку, в даний момент позиція трампістів, яким підіграє Джонсон, виглядає, м'яко кажучи, неадекватно по відношенню до викликів, які зараз стоять перед усім світом.

"Не виключаю, що якийсь час ми ще спостерігатимемо цю "мишачу метушню", але Джонсону буде все складніше лавірувати. Особливо на тлі того, що демократи публічно заявили про готовність його підтримати, якщо після винесення такого важливого законопроэкту на розгляд Палати представників Джонсона спробують відкликати з посади спікера його колеги-трампісти. Як восени республіканці поступили з Кевіном Маккарті, попередником Джонсона. З огляду на вищесказане є висока ймовірність, що документ у підсумку проголосують протягом березня. Можливо, внісши деякі зміни", – вважає Валерій Клочок.

Ситуація явно затяглася

Політтехнолог, партнер SIC Group, голова Інституту демократії та розвитку PolitA та партії "Національна платформа" Катерина Одарченко поділилася такою думкою:

“Ситуація явно затягнулася. І це призводить до сумних наслідків. Не тішить у цьому сенсі прогноз від Atlantic Council (Атлантична рада – американський аналітичний центр, заснований 1961 року при Організації Північноатлантичного договору). Там реально стурбовані потенціалом Росії, її готовністю продовжувати війну. Засмучує і ускладнення з отриманням підтримки від США. Тим, хто бажає перемоги України, слід докладати більше зусиль".

При цьому, наголошує експерт, не можна сказати, що вся Республіканська партія опирається виділенню нам допомоги. Те ж саме голосування в Сенаті підтвердило, що у нас вистачає прихильників серед республіканців.

"Але у певного крила цієї політсили є свій погляд щодо алгоритму надання цієї допомоги. Проте протягом весни, найімовірніше, ми її від Штатів отримаємо", – прогнозує Катерина Одарченко.

Читайте також на порталі "Коментарі" – хто і для чого у США використовує питання допомоги Україні: які наслідки для Києва.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини