Головна Новини Світ Китай Чому Пекін вирішив грати у довгу – чого очікувати від візиту Путіна до КНР
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Пекін вирішив грати у довгу – чого очікувати від візиту Путіна до КНР

Може бути розмова або про припинення війни та відновлення мирної торгівлі, або про якесь нове зближення

21 вересня 2023, 14:40 comments1436
Поділіться публікацією:

Російський диктатор Володимир Путін заявив про свій перший серйозний закордонний візит після видачі Міжнародним кримінальним судом ордера на його арешт у березні 2023 року. У жовтні Путін має намір вирушити до Китаю та відвідати форум "Один пояс — один шлях". Китай не приховує, що його позиції у врегулюванні війни в Україні (яку, як і РФ, називає "українською кризою") збігаються з російськими і відрізняються від американських. Водночас промацує ґрунт для переговорів із США. Що можна сказати про китайську гру навколо цієї війни на даний момент? Що може (і чи може) змінити візит Путіна до КНР? Які перспективи китайсько-російського зближення? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чому Пекін вирішив грати у довгу – чого очікувати від візиту Путіна до КНР

Путін та Сі Цзіньпін. Фото: з відкритих джерел

Зустріч Сі Цзіньпіна та Путіна – це показник підтримки нового центру геополітики

Політичний експерт Світлана Кушнір поділилася таким коментарем:

"По-перше, ми ще подивимося, що буде до жовтня, чи Путін поїде до Сі Цзіньпіна. Ситуація на фронті українсько-російської війни може кардинально змінити плани не лише кремлівського керівництва, а й пекінського. Якщо Сили оборони України демонструватимуть успіхи (чи то суша, чи то море), то з програючою стороною Великий тато Сі (так його називають у самому Китаї) може й не захотіти зустрітися. По-друге, рано чи пізно, а візит у відповідь до Китайської Народної Республіки (КНР) Росія має здійснити. Нагадаю, що перший візит у березні після свого обрання на третій термін голова КНР здійснив саме до Москви. З візитом у відповідь і так явно затягнули – зазвичай він здійснюється протягом двох-трьох місяців".

Зрозуміло, продовжує експерт, що Путін став фактично невиїзним через рішення Міжнародного кримінального суду, який видав ордер на його арешт. Тому саміт БРІКС, інші зустрічі високого рівня обійшлися без Путіна. Віддуватися доводиться главі російського МЗС – Лаврову. Але в Китаї давно дали зрозуміти, що "не празднують" рішення МКС. Тож Путіну там нічого не загрожує.

"Зустріч Сі Цзіньпіна та російського президента, це насамперед показник підтримки нового центру геополітики (Пекіна), а також економіка у чистому вигляді, – вважає Світлана Кушнір. – Справа в тому, що війна проти України зруйнувала звичні логістичні маршрути транспортування китайських товарів та вантажів до країн ЄС. І тому КНР і РФ відкрили новий — північний шлях буквально територіальними водами росіян в Арктиці. З моменту коронакризи падіння товарообігу з країнами Нового Шовкового шляху впало у рази. Якщо двом лідерам вдасться інтегрувати свої можливості на взаємну вигоду – вони ні секунди не сумніватимуться та підпишуть нові торговельні угоди. У Сі проект Нового Шовкового шляху розробляли з прицілом на 40-60 років становлення, під нього держбанки давали ресурси за дуже лояльних відсотків".

З іншого боку, зазначає експерт, є можливості і в Євразійського економічного простору, а це вже особистий проект самого Путіна. Ось десь на стику цих світів і вестиметься прагматичний діалог, прогнозує Світлана Кушнір.

Вона наголошує, що росіянам необхідні технології – у сфері ВПК, важкої промисловості, нафтогазовидобутку. Відповідно – буде розмова або про припинення війни та відновлення мирної торгівлі, або про якесь нове зближення, але так, щоб не підставляти Пекін під штрафи та санкції.

"Про мирний план Сі Цзіньпіна ми знаємо, а ось про своє бачення припинення війни Путін може спробувати розповісти Пекіну, – вважає експерт. – Але Україна точно не сприймає пропозицій, які не враховують базові цінності цивілізованого світу – територіальну цілісність, суверенітет, міжнародне право".

Позиція КНР – вичікувальна

Політолог, професор кафедри міжнародних відносин НАУ Максим Ялі впевнений, що Китай має власні національні інтереси – як економічні, так і геополітичні.

"В економічній сфері КНР є серйозним бенефіціаром воєнної агресії Росії проти України. Після запровадження західних санкцій Китай збільшив закупівлі російських енергоносіїв із суттєвими знижками. Чим гірше становище РФ, чим більше санкцій проти неї вводиться, тим більше аргументів у Пекіна для нових та нових знижок на російські нафту та газ. Вкрай важливих для підтримки китайської економіки, де останнім часом намітилася низка проблем та дисбалансів", – пояснює експерт.

Щодо геополітичного виміру, продовжує він, то Китай, формально оголосивши нейтральний статус, намагається отримати геополітичні дивіденди. Так, Пекін запропонував свій т.зв. "мирний план", який, на жаль, для нас, враховує інтереси не лише України, а й Росії.

Де-факто там нічого не сказано про виведення окупаційних військ із усієї території України – як умови для початку переговорів.

"Китай грає у довгу. Він не зацікавлений у тотальній поразці Росії. Це невигідно для Пекіна в контексті його перспектив боротьби за провідне панування на світовій геополітичній арені. Позиція КНР – вичікувальна. Призначено спецпредставника, який досить неспішно веде переговори з Києвом, Москвою, Заходом. Підготовляючи основу для переговорів, коли сторони будуть реально готові до цього. Якщо, не дай Боже, складеться негативний сценарій, коли на полі бою ресурси української армії вичерпаються, а військова допомога нам скоротиться, то Київ буде змушений сісти за стіл переговорів без попередніх умов. Але зараз такі похмурі перспективи, на щастя, не проглядаються", – зазначає Максим Ялі.

При цьому, наголошує він, уже зрозуміло, що, швидше за все, основні події на нас чекають у 2024 році, коли в РФ (у березні) та США (у листопаді) намічені президентські вибори.

"Вікно можливостей буде тоді набагато ширшим, особливо перед президентськими виборами в США, – вважає політолог. – У випадку, якщо китайський мирний план буде ухвалено, це суттєво підвищить геополітичний та дипломатичний статус КНР. Якщо ж говорити про перспективи, що Китай, збільшуючи свій вплив на економіку РФ (вся статистика це демонструє), збільшує залежність від себе російської енергетики, банківської сфери. Відбувається повільне поглинання російського кролика китайським пітоном. Неспішно, але, схоже, невідворотно КНР перетворює РФ на свій придаток".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Китай зацікавлений у переговорах із США: у Байдена відреагували.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини