Головна Новини Світ Китай Спецпредставник Китаю їде до України, ЄС та Росії: які очікування – що може змінитися
commentss НОВИНИ Всі новини

Спецпредставник Китаю їде до України, ЄС та Росії: які очікування – що може змінитися

Пекін знову має намір публічно просувати свій "мирний план" для України

12 травня 2023, 18:27 comments6609
Поділіться публікацією:

Спецпредставник Китаю у справах Євразії Лі Хуей із 15 травня відвідає Україну, Польщу, Францію, ФРН та Росію для обговорення вирішення "української кризи" (як у КНР називають війну РФ проти України). Які очікування від цієї подорожі? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Спецпредставник Китаю їде до України, ЄС та Росії: які очікування – що може змінитися

Спецпредставник Китаю у справах Євразії Лі Хуей. Фото: із відкритих джерел

Схоже, китайці просто хочуть використати свій, ними ж вигаданий статус "миротворців" лише для того, щоб посилювати свій вплив у третіх країнах

Колишній міністр закордонних справ України Володимир Огризко поділився таким коментарем:

"У мене – нульові очікування від цього вояжу. Якщо його метою є посадити нас за стіл переговорів на російських умовах, то це абсолютно безперспективна справа. Якщо є бажання посадити РФ за стіл переговорів на українських умовах – те саме. А решта – це розмови навколо правильної, але нереалістичної теми".

На думку Володимира Огризка, схоже, китайці просто хочуть використати свій, ними ж вигаданий статус "миротворців" лише для того, щоб посилювати свій вплив у третіх країнах (тепер їх ще називають країни Глобального Півдня).

"Там, де КНР має очевидні економічні інтереси, де вона намагається збільшувати свій вплив, сподіваючись таким чином протистояти Глобальному Заходу, – пояснює експерт. – І, швидше за все, представник Китаю під час цього вояжу обговорюватиме псевдомирну ініціативу Пекіна. На жаль, якісь незрозумілі сигнали вже подавав президент Франції Макрон після свого візиту до Китаю. Але навряд чи справа піде далі за розмови".

За словами Володимира Огризка, для нього сигналом щодо того, яку позицію займуть європейські країни, була нещодавня заява високого представника ЄС із зовнішньої та безпекової політики Жозепа Борреля, що Пекін залишається важливим партнером Брюсселя, але вже втратив можливість бути посередником. Тому що його нібито "нейтральність" мала яскраво виражену проросійську спрямованість.

"Не думаю, що це особиста думка Борреля. Такі заяви мають серйозні підстави. І з'являються не просто так", – констатує екс-глава МЗС.

Варто розглядати цей вояж як один із пазлів розміщення великих геополітичних фігур, з урахуванням позиції КНР

Аналітик Фонду громадської дипломатії Олександра Решмеділова вважає, що візити будуть ознайомчими, зі стриманим інформаційним порядком. Ніяких особливих проривів не слід очікувати, впевнена вона.

"Добре вже, що взагалі з'явився такий китайський спецпредставник і розпочинається широкий діалог. Враховуючи географію візитів (країни ЄС, Україна, Росія), це не виглядає "човниковою дипломатією" у стилі – розвезти всім якусь позицію Китаю. Тут швидше буде вислуховування різних думок, після чого, з їх урахуванням, формування подальшого діалогу", – прогнозує аналітик.

На її думку, КНР хоче вбудуватися у подальші переговори щодо врегулювання післявоєнних міжнародних відносин. Цим і займатиметься спецпредставник, припускає Олександра Решмеділова.

"Питання – на яких умовах? Як ключовий гравець, медіатор, організатор переговорів? Чи як один із учасників за умовним круглим столом? Що зможе пролобіювати Китай? Чи буде адвокатом РФ? Чи братиме на себе відповідальність за неї та її подальші дії, стаючи, по суті, ключовою фігурою в регіоні? Чи входитиме у гострий конфлікт зі США? На даний момент проглядається тенденція до того, що Штати та Китай хочуть збудувати певний діалог. Наскільки він вийде продуктивним – зараз говорити зарано. Я б розглядала цей вояж як один із пазлів розміщення великих геополітичних фігур, з урахуванням позиції КНР", – зазначає аналітик.

Цікаво буде подивитися, вважає вона, чи приєднуватимуться до цих переговорів такі потужні гравці як Індія, Бразилія, які у стані російсько-української війни зберігають умовний нейтралітет. Чи хочуть вони, щоб їхній голос також враховувався?

"Китай тут не єдиний гравець не Західного світу. Але його поява на переговорному полі – добрий знак. Можна сказати, що це початок саме великого переговорного процесу, – пояснює Олександра Решмеділова. — Слідкуватимемо, як пройде швидка зустріч учасників G7 у Японії, за іншими гучними форумами, наміченими на найближче майбутнє. У ситуації слід враховувати не один фактор".

Публічно базисом цього вояжу Лі Хуея буде 12 пунктів мирного плану, який Китай представив у лютому поточного року

Експерт-міжнародник, співзасновник аналітичного центру "Об'єднана Україна" Антон Кучухідзе розмірковує так:

"Грандіозних очікувань від цих поїздок немає. Ключове завдання Україна для себе вже вирішила у відносинах із Китаєм. Вони визнали нашу суб'єктність, не пішли в обхід нашої країни. Лідер КНР Сі Цзіньпін провів переговори з українським президентом Володимиром Зеленським. Підтвердивши цим суб'єктність нашого лідера не лише для західних держав, а й для Китаю. На що злісно відреагували рашисти".

Експерт прогнозує, що публічно базисом цього вояжу Лі Хуея буде 12 пунктів мирного плану, який Китай представив у лютому цього року.

"А кулуарно спецпред КНР, можливо, говоритиме про якісь додаткові механізми – як вгамувати рашистів. Нагадаю, що один із пунктів умовного мирного плану по-китайськи – недопущення поширення ядерної зброї, її застосування. Припускаю, що Китай пропонуватиме посередницькі зусилля для України та колективного Заходу. З метою просунути свої економічні, політичні інтереси. При цьому в Пекіні, думаю, чудово розуміють після всіх витівок Москви, після того, як Путін фактично увігнав ніж у спину Сі, коли невдовзі після переговорів з ним заявив про готовність перетягнути ядерну зброю до Білорусі, що домовлятися з рашистами нема про що. Отже, умовний мирний план Китаю, ці поїздки – скоріше спроба просувати свою роль на геополітичній арені, паралельно вирішуючи з європейцями важливі економічні питання", – вважає Антон Кучухідзе.

На його думку, для колективного Заходу теж непогано мати державу, яка впливатиме на РФ з іншого – східного боку.

"Також слід розуміти, – зазначає експерт, – що у Китаю немає досвіду вирішення чи то глобальних, чи навіть регіональних конфліктів. І йому важливо бути тут разом із тими, хто має такий досвід. До того ж, колосальний тиск санкцій, який Захід чинить на Росію, несе певні ризики та проблеми для КНР. І під прикриттям обговорення мирного плану для України Пекін може хотіти вирішити саме цю проблему. У цьому справжній інтерес, а не реальної миротворчої ролі".

Читайте також на порталі "Коментарі" — в очікуванні 11-го санкційного пакета проти РФ: чи є ефект від санкцій, які вже запроваджені.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини