Головна Новини Світ ЄС Чим закінчаться розбіжності ЄС та Угорщини: про що говорить позиція України
commentss НОВИНИ Всі новини

Чим закінчаться розбіжності ЄС та Угорщини: про що говорить позиція України

Риторика офіційного Будапешта останніх двох років завжди йде врозріз із позицією ЄС

25 листопада 2023, 14:40 comments1182
Поділіться публікацією:

У понеділок, 27 листопада, президент Європейської ради Шарль Мішель вирушить до Угорщини для двосторонньої зустрічі з прем'єр-міністром Віктором Орбаном, який погрожує заблокувати всю допомогу Європейського Союзу для України, а також вступ нашої країни до Євросоюзу, якщо лідери ЄС не погодяться переглянути стратегію підтримки України. Віце-прем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина попередила, що угорське вето на вступ України буде безвідповідальністю всього ЄС. Про що говорить те, що відбувається? Як події можуть розвиватись далі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чим закінчаться розбіжності ЄС та Угорщини: про що говорить позиція України

Угорщина та ЄС. Фото: з відкритих джерел

У протистоянні між Угорщиною та ЄС може бути поставлена крапка

Політичний експерт Сергій Таран нагадує, що в ЄС зараз серйозно розглядається реформа, яка скасує право однієї країни блокувати рішення всього Євросоюзу.

"Очевидно, перед такими змінами проходить остання розмова з Орбаном, який часто зловживав правом вето. І прибуття до Будапешта такого топового чиновника як президент Євроради Шарль Мішель, його розмова з Орбаном, схоже, покликані поставити крапку у протистоянні між Угорщиною та ЄС", – вважає експерт.

Він припускає, що після цього ЄС або піде шляхом скасування блокування загального рішення однією країною (наприклад, голосування вважатиметься дійсним, якщо є проста більшість чи більшість у дві третини голосів), що стане нехай не швидкою, але масштабною зміною. Або Угорщина перестане зловживати правом вето.

"Думаю, саме ці питання будуть ключовими на цій зустрічі. Плюс – обговорять і фінансові питання, включно з призначеними для Угорщини коштами, які ЄС заблокував через порушення її владою європейських принципів", – зазначає Сергій Таран.

Угорщина шантажує та саботує життєво необхідну для ЄС політику

Глава платформи Єдиний координаційний центр, політолог Олег Саакян упевнений, що голосування за подальшу євроінтеграцію України є іспитом для ЄС та євробюрократії на здатність виконувати одну з найважливіших функцій будь-якої міждержавної міжнародної організації. А саме – можливості ухвалення рішення про розширення.

"Угорщина в даному випадку шантажує та саботує життєво необхідну для ЄС політику, – наголошує політолог. – Якщо не буде знайдено антидоту, то наступним стане саботаж, можливо, політики безпеки (як раніше був саботаж міграційної політики), економічної та будь-якої іншої".

Ми маємо справу не так з реальними проблемами щодо України, як із глибокими проблемами всередині самого Євросоюзу, акцентує експерт.

"Якщо у Орбана вийде, його прикладу послідують як політики-євроскептики, що вже прийшли до влади, так і подібні сили всередині ЄС", – підсумовує Олег Саакян.

Орбан та Ко просто знайшли зручний для себе спосіб капіталізації своїх заяв

Експерт Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Олексій Кущ міркує так:

"Слід розділяти позицію угорської влади – і угорського суспільства. В останнього вона – проукраїнська, проєвропейська. Але політичні еліти Угорщини обрали некоректний, а то й підлий спосіб дій. А саме – отримувати користь із російсько-української війни. У результаті вони роблять контраверсійні заяви, вибивають собі додаткові кошти із загального бюджету ЄС, а потім приєднуються до загальноєвропейської політики".

За словами експерта, якщо подивитися на риторику офіційного Будапешта останніх двох років – вона завжди йде врозріз із позицією ЄС. У той же час, у результаті ми завжди отримуємо і фінансову, і військову допомогу від Євросоюзу, хоча Угорщина майже завжди проти цього. Аналогічно – щодо санкцій проти РФ.

"Орбан та Ко знайшли зручний для себе спосіб капіталізації своїх заяв. Заробляння грошей на антиукраїнській (проросійській) позиції. З підсумковим відмінюванням до загальноєвропейської позиції", – пояснює Олексій Кущ.

Він не сумнівається, що угорське суспільство, якщо провести нормальне опитування, а не від аналітичних центрів, близьких до центральної влади, у значній частині – проукраїнське. Антимосковське. Угорці, наголошує експерт, чудово пам'ятають радянські танки на своїх вулицях 1956 року.

"Україна обрала у цій ситуації правильну стратегію, – вважає Олексій Кущ. – Ми ведемо прямі переговори із ЄС. Про важливість нашої євроінтеграції, про нові пакети допомоги говорить президент Зеленський, зустрічаючись у тому числі з президентом Єврокомісії Урсулою фон дер Ляйєн, проти якої угорська влада розв'язала своєрідну війну. Чим менше ми реагуватимемо на провокаційні заяви офіційного Будапешта, тим менше той зможе капіталізувати їх. І тим менше мотивації буде робити такі заяви".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи справді настав час: хто і чому порушує тему переговорів України та РФ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини