Головна Новини Світ ЄС Як війна в Україні змінює Європу: про що говорить активність Франції
commentss НОВИНИ Всі новини

Як війна в Україні змінює Європу: про що говорить активність Франції

Європейці серйозно зайнялися питанням протистояння Росії, розуміючи, що перемога України над агресором – на користь усієї Європи

15 березня 2024, 15:00
Поділіться публікацією:

Президент Франції Еммануель Макрон продовжує робити досить гучні заяви у ракурсі російсько-української війни. Він не відкидає відправки французьких військових до Одеси, запевняє, що Європа робить все можливе, щоб допомогти Україні перемогти Росію, повернувши всі свої території, включаючи Крим, спокійно реагує на чергові ядерні погрози Путіна. Тим часом керівництво Німеччини ніяк не наважиться передати Україні далекобійні ракети Taurus, хоч надає найпотужнішу підтримку серед інших європейських країн. Експерти проаналізували для порталу "Коментарі" процеси, які останнім часом відбуваються в Європі в ракурсі російсько-українського протистояння.

Як війна в Україні змінює Європу: про що говорить активність Франції

Допомога Україні. Фото: з відкритих джерел

За винятком Угорщини та Словаччини, всі країни ЄС включилися в підтримку України

Політолог, директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала вважає, що ситуація в Європі має досить обнадійливий вигляд.

"Макрон не просто не відмовляється від своїх слів, що підтримку України потрібно посилювати, зокрема допомагаючи військовим країн НАТО, він ще й уточнює, поглиблює, розширює, пояснює – як саме слід допомагати, чому це важливо і для самих європейців. Сьогодні має відбутися його зустріч із німецьким канцлером Шольцем у Берліні, потім до них приєднається польський прем'єр Туск. Відбудеться своєрідний саміт Веймарського трикутника, який свого часу було створено для вступу Польщі до НАТО. Дуже добре, що Макрон так активізувався, – зазначає експерт. – Акцентуючи, що якщо Росія переможе в Україні, це буде поразка Європи".

Хотілося б, продовжує політолог, більш правильну позицію Німеччини щодо ракет Taurus, які Шольц ніяк не хоче передавати Україні.

"З трьох партій коаліції, яка зараз є у ФРН, дві виступають за передачу нам ракет. Думаю, можуть врешті-решт додавити й Шольца із його політсилою. Те, що Європа не просто прокинулася, а й почала діяти, підтверджує ініціатива президента Чехії Петера Павела щодо придбання снарядів для України за межами ЄС. Про збирання коштів на це. І про досить швидку "снарядну коаліцію" всередині Європи щодо прискореного забезпечення ЗСУ гостро необхідними боєприпасами", – наголошує Віталій Бала.

За його словами, крім хіба що Угорщини та Словаччини, схоже, всі країни ЄС потужно включилися в підтримку України. Це, зазначає експерт, демонструє, що європейці серйозно зайнялися питанням протистояння Росії, розуміючи, що перемога України над агресором – на користь усієї Європи.

"Після того, як із середини осені почалися і, на жаль, продовжуються проблеми в Конгресі США з виділенням допомоги Україні, європейці реально стрепенулися. А Франція стала своєрідним локомотивом підтримки нашої країни. Додаткові 5 млрд. на військову допомогу нашій країні, рішення про зарахування виділених напряму Україні коштів як внески тих чи інших держав до загального європейського Фонду миру – це все прискорює необхідні нам процеси, знімає бюрократичні перепони", – констатує Віталій Бала.

Позиція Франції щодо України суттєво посилилася

Експерт Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Олексій Кущ міркує так:

"Позиція Франції щодо України суттєво посилилася після підписання Угоди про гарантії безпеки. Її підписали в Єлисейському палаці в Парижі 16 лютого – під час зустрічі президента України Зеленського та президента Франції Макрона. Більше того, Угода ратифікована французьким парламентом".

По суті, продовжує експерт, ми бачимо нову інституційну роль Франції у питаннях національної безпеки в умовах, коли Німеччина з певних причин не може просуватися далі за деякі "червоні лінії".

У зв'язку з цим, прогнозує Олексій Кущ, варто очікувати на збільшення військово-технічного співробітництва між Києвом і Парижем.

Читайте також на порталі "Коментарі" — які сподівання від зустрічі Макрона, Шольца та Туска: чому це важливо для України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Болгар

16 березня 2024, 21:13

Это просто план Б – в котором США не учитываются. В ЕС вряд ли найдется политик, который позволит подчинить свою страну России, если США уйдут.


Новини