Головна Новини Світ Близький Схід Чи може конфлікт Ізраїлю з ХАМАС перерости у велику війну – що зараз відбувається
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи може конфлікт Ізраїлю з ХАМАС перерости у велику війну – що зараз відбувається

Масштабна наземна операція ЦАХАЛ у Секторі Газа ще не почалася, при цьому ризики того, що вона може стати для Ізраїлю політичною катастрофою, бачать навіть у Вашингтоні

23 жовтня 2023, 15:28
Поділіться публікацією:

Близькосхідний регіон залишається "пороховою бочкою", яка може вибухнути будь-якої миті, якщо Ізраїль не припинить свої атаки на Сектор Газа. Про це заявив глава дипломатичного відомства Ірану — Хоссейн Амір-Абдуллахіан, забувши згадати, що приводом для цих дій стала терористична атака на Ізраїль представників ХАМАС, яких підтримує іранський режим. У свою чергу, Ізраїль дав зрозуміти, що не розглядає варіант про припинення вогню по Сектору Газа. Хіба що представники ХАМАС здадуться і повернуть усіх заручників. Прем'єр-міністр Італії Джорджія Мелоні, виступаючи на Каїрському міжнародному саміті, заявила, що справжня мета ХАМАС створити конфлікт на Близькому Сході, який розростеться до великої війни – з зіткненням різних цивілізацій. Як події на Близькому Сході можуть розвиватись далі? Чи є ще можливість уникнути переростання локального конфлікту – до регіонального, а то й глобального? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чи може конфлікт Ізраїлю з ХАМАС перерости у велику війну – що зараз відбувається

Напад ХАМАСу на Ізраїль. Фото: з відкритих джерел

Ізраїль зараз обирає між двома сценаріями

Експерт програми "Міжнародна та внутрішня політика" аналітичного центру Український інститут майбутнього Ігор Тишкевич розмірковує так:

"На даний момент відбувається затягування конфлікту, що, як я зазначав, коли все тільки починалося, сильно політично шкодитиме Державі Ізраїль. Зробивши неможливим (чи дуже скрутним) продовження треку Ізраїлю на пошук системи взаємодії, співіснування з ісламським світом. Що ми маємо зараз, на третій тиждень ескалації? Масштабна наземна операція ізраїльської армії (ЦАХАЛ) у Секторі Газа ще не розпочалася. При цьому ризики того, що вона може стати для Ізраїлю, політичною катастрофою бачать навіть у Вашингтоні. Не випадково американська преса зазначає, що президент Байден наполегливо рекомендував ізраїльтянам почекати із наземною операцією".

Фактично, Ізраїль зараз обирає між двома сценаріями – поганим та дуже поганим, вважає експерт.

За його словами, чим більше жертв серед мирного населення в Секторі Газа (а в такому густонаселеному районі цього уникнути не можна), тим наполегливіше звучатимуть звинувачення на адресу Ізраїлю у військових злочинах, геноциді тощо. Причому не лише з боку традиційних опонентів.

"Водночас ХАМАС, для якого людське життя не вартує жодної цінності, враховуючи ісламський фундаменталізм, а куди важливіше знищення Держави Ізраїль, прийнятно, що енна кількість громадян стане мучениками. Тим більше, що це піднімає хвилю обурення як в ісламському світі, так і на Заході. І останнє – дуже неприємно для Ізраїлю. Це та сама інформаційна війна, – зазначає Ігор Тишкевич. — З іншого боку, Ізраїль не може залишити все як є після того, що накоїв ХАМАС. Інакше це сприймуть як знак слабкості".

Тому, робить висновок експерт, у тому чи іншому форматі, бойові дії продовжуватимуться. Причому ХАМАС та Іран робитимуть все можливе, щоб якнайбільше антиамериканських, антиізраїльських угруповань, так чи інакше, якщо не вступали у війну, то позначали свою участь, прогнозує Ігор Тишкевич.

Тегеран та Москва традиційно намагаються налякати

Політолог Дмитро Воронков вважає, що є можливість уникнути розростання конфлікту. І не можна виключати, що ми бачимо великий блеф з боку Ірану, РФ та інших, хто погрожує "жахливими карами", якщо Ізраїльська армія почне наземну операцію в Секторі Газа або не припинить завдавати ударів по ньому, намагаючись знищити ХАМАС.

"Я звернув би увагу на скоординованість дій. Навряд чи випадкові недавні атаки на американські бази у Сирії, Іраку. Вони розпочалися після недавнього візиту Путіна до Китаю. Невипадкові, схоже, і недавні ядерні погрози США з боку Північної Кореї. Все якось дуже синхронно. І тут імовірний також китайський слід. Втім, Пекін традиційно вважає за краще не відсвічувати, граючи свою гру за рахунок інших", – розмірковує експерт.

За його словами, лише маючи за спиною явну підтримку Китаю та РФ той самий Іран наважиться сам вступити у війну проти Ізраїлю, розуміючи, що воювати тоді доведеться і зі США (для яких Ізраїль – основний партнер поза НАТО).

"Тому швидше все виглядає як брязкіт зброєю з метою якщо не зупинити, то хоча б відстрочити сухопутну операцію ЦАХАЛ у Секторі Газа. Яка швидше за все буде, після чого конфлікт себе вичерпає", – прогнозує Дмитро Воронков.

Він припускає, що підтримка Ізраїлю з боку Заходу наростатиме за необхідності.

"Але не думаю, що Іран готовий йти на пряме зіткнення з Ізраїлем (читай – США та їхніми союзниками). Скоріше, Тегеран і Москва традиційно для них намагаються налякати все і вся", – констатує політолог.

Читайте також на порталі "Коментарі" — протистояння з віссю зла: якої помилки припускається Захід – чому тиск на Ізраїль посилюється.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини