Головна Новини Світ Близький Схід Чи може конфлікт на Близькому Сході перерости у Третю світову – чого чекати далі
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи може конфлікт на Близькому Сході перерости у Третю світову – чого чекати далі

У традиційному протистоянні між Ізраїлем та ХАМАС цього разу явно проглядаються ще й переплетені інтереси США, Саудівської Аравії, Ірану, Росії, Китаю

17 жовтня 2023, 18:32 comments1521
Поділіться публікацією:

Ситуація на Близькому Сході другого тижня ескалації, викликаної нападом бойовиків ХАМАС на Ізраїль з передбачувано жорсткою відповіддю останнього у вигляді ударів по Сектору Газа, залишається вкрай складною. США направили до берегів Ізраїлю (свого основного союзника поза НАТО) дві тисячі морських піхотинців. Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) постійно обмінюється ударами із сусідніми країнами – Сирією, Ліваном. При цьому, схоже, через тиск як союзників, так і противників поки не розпочала наземну операцію в Секторі Газа. Хоча не виключено, що може розпочати після візиту до Ізраїлю президента США Джо Байдена. Експерти продовжують спеціально для видання "Коментарі" аналізувати загострення на Близькому Сході.

Чи може конфлікт на Близькому Сході перерости у Третю світову – чого чекати далі

Напад ХАМАСу на Ізраїль. Фото: з відкритих джерел

Будь-яка війна в сьогоднішньому світі – це відлуння конкуренції між США та Китаєм

Директор Українського інституту політики Руслан Бортник упевнений – те, що зараз відбувається на Близькому Сході, демонструє, що будь-які незавершені конфлікти в будь-який момент можуть спалахнути з новою силою.

"Якщо їх не завершити, вони десятиліттями можуть відбирати людські життя, ресурси країн, втягнутих у протистояння, – наголошує він. – Поки не буде формалізованих домовленостей між сторонами (у вигляді міжнародно визнаних угод), рано чи пізно це трансформується у нову війну".

Також ми знову переконалися, зазначає експерт, що будь-який значний конфлікт у світі нині стосується всіх. Так чи інакше. І за спинами тих, хто воює, зазвичай стоять глобальні гравці.

"Дедалі частіше спалахують проксі-війни, дистанційні війни. Навіть у традиційному протистоянні між Ізраїлем та ХАМАС цього разу явно проглядаються ще й переплетені інтереси (зокрема, що суперечать один одному) США, Саудівської Аравії, Ірану, Росії, Китаю. Будь-яка війна в сьогоднішньому світі – це насамперед відлуння глобальної конкуренції між США та Китаєм, а також їх союзниками. Битва за нову модель світоустрою. Будь-яке локальне протистояння інтернаціоналізується, стає глобальним. Що робить дуже складною можливість врегулювання. Тому що залучається дуже багато гравців, цілі яких нерідко виходять далеко за межі цього конфлікту. Між Україною та Росією. Між Ізраїлем та Палестиною. І так далі", – пояснює Руслан Бортник.

Очевидно, продовжує він, що Ізраїль поки вагається – чи розпочинати наземну операцію. Мало того, що та буде різко негативно сприйнята його противниками, адже й союзники її не особливо підтримують.

"Ті ж США побоюються, що після початку такої операції протистояння між Ізраїлем та ХАМАСом трансформується у велику регіональну війну за участю Сирії, Лівану, Ірану, ймовірним залученням самих Штатів та деяких інших сторін. Саме тому Вашингтон та Тель-Авів, незважаючи на вкрай жорстоку атаку з боку ХАМАС, вагаються. Зважують подальші кроки. З одного боку – важливо показово покарати терористів. З іншого – не менш важливо уникнути трансформації локального протистояння у регіональну війну", – зазначає політолог.

Він наголошує, що, якщо конфлікт на Близькому Сході трансформується у регіональну війну, з приблизно однаковими глобальними гравцями по обидва боки барикад (але ще й з релігійним підтекстом, що особливо небезпечно), це фактично означатиме початок Третьої світової. Яка може охопити потім Кавказ (продовження вірмено-азербайджанського протистояння), Корею (Північна проти Південної), Тайвань (атаки з боку Китаю), Балкани (Косово — Сербія). Будь-яка з цих точок на карті може трансформуватися в гарячу, попереджає Руслан Бортник.

Світ дедалі більше поляризується – авторитаризм проти демократії

Політолог Володимир Цибулько наголошує, що Близький Схід – це надто велика концентрація інтересів. І не лише через вплив на нафтові ринки, а й через глибоко емоційні протиріччя у співіснуванні арабів та євреїв, протиріччя шиїтів та сунітів, тривалої війни в Сирії, невгасаючого конфлікту в Лівані.

"Новий конфлікт на такому маленькому шматку суші має абсолютний вплив на остаточну поляризацію світу по лінії авторитаризм-демократія, – упевнений експерт. – Саме авторитарні режими використали атаку на Ізраїль як фактор мобілізації, оскільки війна ерефії проти України не стала приводом для мобілізації авторитаризмів колективного півдня".

Тепер, зазначає Володимир Цибулько, фактор мобілізації був більш зрозумілим, особливо в ісламській компоненті.

"Де ще спалахне? А ще не завершено кастинг на лідера ісламського світу! І, найімовірніше, наступним буде сюжет боротьби за одноосібне лідерство в ісламському світі", – прогнозує політолог.

Ескалація продовжиться

Політтехнолог, партнер SIC Group, голова Інституту демократії та розвитку PolitA та партії "Національна платформа" Катерина Одарченко розмірковує так:

"Ескалація продовжиться. Вже заявлено, що наземна операція буде, оголошено евакуацію із Сектору Газа. Ми бачимо однозначну підтримку західними союзниками позиції Ізраїлю. Так завжди було. Ті ж Байден та Блінкен у різні роки висловлювали таку підтримку".

Щодо України – для неї ситуація ускладнюється тим, що в США ніяк не розблокують роботу парламенту, зазначає експерт. Складна ситуація усередині Республіканської партії. А тут ще й інформаційне поле змістилося у бік ізраїльсько-палестинського конфлікту.

"Коріння ХАМАСа, Хезболли та інших радикальних організацій ведуть до Ірану. Про це багато говорять. Ну, а те, що авторитарні режими (Іран, РФ, Китай) явно стали на бік ХАМАСу, швидше об'єднуватиме Захід у необхідності підтримки як Ізраїлю, так і України", – вважає Катерина Одарченко.

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому Ізраїль взяв паузу – яка роль Ірану, Росії та Китаю у конфлікті на Близькому Сході.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини